Skocz do zawartości
Ben_sage

396l+160l Adama

Rekomendowane odpowiedzi

Blikow nie ma, cos za cos, ale takie jak na zdjeciu "tajemnicze" swiatlo ma tez swoj urok.  B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem sterowanie światłem w sensie na wieczór świecić samą aktyniką a w dzień z dopaleniem jasnego światła.

W hqi żarnik 20 000k na stateczniku magnetycznym nie przypomina światła o temperaturze barwowej rur niebieskich.

Jakbym zamontował statecznik elektroniczny to z kolei było by za ciemno w dzień a przypodobał mi się żarnik megachrome coral.

Najchętniej bym kupił infinity 250w + 4xT5 w konfiguracji żarnik megachrome coral i 4 xBlue. Niestety ta lampa była dla mnie za droga na dany moment więc wybrałem tańszą alternatywę, nie chciałem też żeby świeciło dziecku po oczach a korona była niższa niż wysokość lampy hqi. Synek strasznie lubi się patrzeć z kołysanki na elementy które dają silne światło.

Nikogo nie chcę zniechęcać oczywiście do HQI. Na pewno w przyszłości wrócę do hqi bo daje niesamowity efekt blików którego T5 nie ma.

tn_3.jpg

tn_1.jpg

Edytowane przez jaro37

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładnie,ale jakoś pod hqi mi się bardziej podobało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładnie ,wszystko cieszy oko ,ja uważam że świetlówki lepsze kolorki ładniejsze ,będę obserwować temat bo lubię pooglądać tak fajne zdjęcia,pozdrawiam Edyta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przyszłości przy następnym projekcie wrócę do hqi ale juz z t5. Wszystko ma wady i zalety , teraz jest niewątpliwie inaczej.

Z zalet to niewątpliwie sterowanie światłem i poprawa kolorów zwłaszcza zoa , talerzowej i euphylli ale zmieniłem też sól na bogatą.

HQI bez T5 to niezbyt udany pomysł.Lampę kupiłem z 2 lata przed projektem a do czasu powstania sporo sie zmieniło. Żarnik 20 000k słaby jest na magnetyku ani to niebiesko i srednio jasny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak z anthiasami? Samiec jest w końcu czy dalej nie wiadomo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żyją sobie a tak to jest to co wyżej na ostatnim zdjęciu. Urosła ta płetwa największemu i najgrubszemu i czekam na dalszy powolny rozwój wydarzeń.By kolor zmieniała nie widać na razie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To xenia może być plagą? pięknie faluje na tylnej szybie i łatwo go odessać szlaufem smyrając u nogi.

Na razie nie planuje jej kosić więc może zarośnie wszystko, zawsze się znajdą chętni żeby dać piwko za nią ;)

Plagę miałem z briareum brąz ale już ją zwalczyłem, jest jej mało a jedna skała już oczyszczona w occie i wybielaczu jak nówka,teraz leży na niej talerzówka,2 badyle i zoa.Raczej już się nie rozrośnie bo fluo i rhodactisy zajmują większą część skały.

Mam luźne podejscie będzie co ma być po części z lenistwa i z niczym na razie nie walczę.

Edytowane przez Ben_sage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześc bardzo ładne akwarium ,proszę o nowe zdjecia ,mam tez pytanie na jednym zdjęciu masz chyba gorgonie wyglada jak pałka morska piękny koralowiec bardzo proszę powiedz gdzie moge ją kupić pozdrawiam Edyta :good2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Był taki moment że trudno było dostać tą grubą gorgonie chyba coś  Plexaura flexuosa ale kiedy człowiek szuka to niema a kiedy nie szuka to widzi że gdzieś tam czasem ktoś sprzedaje.

Ja akurat jakoś fartem kupiłem szczepkę w acroporze.

Ja się na razie nią nie podzielę bo brakuje mi w niej wielkości a rośnie dosyć wolno mam ją ponad rok.Czekam aż porośnie do powierzchni...

akwa3.jpg

Kolory powoli wracają ale do niebiesko zielonej obwódki pomarańczowego jeszcze trochę brakuje.

akwa4.jpg

akwa5.jpg

grubas.jpg

Grubas

akwa6.jpg
DSC03868.jpg
DSC03869.jpg

DSC03826.jpg

Edytowane przez Ben_sage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ryba to inny charakter , U mnie non stop pływa, żre bez opamiętania,wiecznie widoczny i lubi pływać na przedniej szybie.

W zasadzie można by go z ręki karmić, nie boi się niczego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś za to łobuziak był fotogeniczny , szyba nie była za to idealnie czysta ale wyszło to...

DSC04607.jpg

DSC04614.jpg

DSC04622.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi