Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem cyjano i dino przy dojrzewaniu, wtedy stosowałem mieszankę kilku soli, plagi były spowodowane dojrzewaniem i to normalne. Przez ten czas co stosuje BT nie miałem cyjano a jak będę miał to raczej sól bym obstawiał daleko w kolejce przyczyn. @Radiesta po jaki czasie od startu baniaka wywaliło Ci cyjano? To przypadkiem nie było podczas dojrzewania? Zresztą to jest najprostrza do zwalczenia plaga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyczyn powstawania cyjano jest wiele. Ja zauważyłem że:

- cyjano pojawia sie przy szybkiej i nie kontrolowanej zmianie parametrów,

- kiepska cyrkulacja jest też powodem cyjano,

- zmiana oświetlenia,

- zbyt czysta woda (wyjałowiona),

- złe parametry wody, zbyt wysokie NO3

- okres dojrzewania zbiornika,

- można przywlec ze szczepką koralowca na podstawce,

Przez pięć lat stosowałem różene rodzaje soli ale jeszcze nigdy nie wysypało mi cyjano, więc myśle że wysyp cyjanonie jest związany z sola, jest to zbieg okoliczności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@LukaS

Jak wynika z moich obserwacji i obecnej wiedzy miałem cyjano praktycznie od początku tylko najpierw myślałem że mam poprostu fajna fioletowa żywą skalę. Dopiero w miarę nabierania wiedzy uświadomiłem sobie że nie ma się z czego cieszyć. Podmiany robię 1 w tygodniu ok 10% zbiornika wg kanonu tego procesu. Ostatnio czyli w grudniu kupiłem inną sól IO i zacząłem robić nią podmiany. Dziwnym zbiegiem okoliczności cyjano zaczynają ustępować. Na razie widzę cofanie się ze skały. Zatem nie mam innego pomysłu czym to może być spowodowane jak tylko zmianą soli. Jak napisałem na BT startowałem zbiornik i to jest moja pierwsza inna niż BT sól.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie zbieg okoliczności ze na IO cyjano się cofa, IO to praktycznie tylko sól, BT LPS jest dla Ciebie po prostu za bogatą solą i robiłeś za duże i za częste podmiany w stosunku do obsady - tu jest problem, nie gdzie indziej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja używałem zwykłej BT nie żadnej lepszej. A poza tym czy jeśli to byłaby prawda na lepszej soli miękkie nie powinny lepiej rosnąć ? Bo odkąd mam IO sarco oraz zoa lepiej się prezentują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla startującego zbiornika z małą obsadą lepszą solą bedzie sól uboższa. BT zwykła, czyli ta do LPS jest "bogata" solą, wg moich obserwacji bogatsza od np Preisa którego wcześniej używałem stąd Twoje problemy. Najuboższa BT to ta dla ryb i ją porównywał bym do IO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobaczymy jak się sprawy potoczą. W tej chwili zwiększam obsadę zbiornika o kilka prostych LPS. Na razie to fotosyntezująca Euphylia z czasem coś więcej się pojawi. Jak będą słabo się rozwijały i cyjano znikną mogę ostrożnie 1 raz da 3-4 podmiany dac tej soli i zobaczyć co będzie:-) A poza tym jeśli jest jak piszecie to sól jest źle oznaczona bo zwykła BT powinna być właśnie tania i uboga tylko do startu i miękkich a ta bogatsza już powinna być jako LPS opisana.

Edytowane przez radiesteta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi