Skocz do zawartości
sledzik

sledzikowa rafa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich zainteresowanych. Po kilkumiesiecznej przerwie spowodowanej wyjazdem za prac╣ slona woda znˇw mnie porwala:)Po zebraniu sprzetu i poczytaniu kilkuset postow zlozylem swoja mini rafke.

Moze najpierw sprzet i tu prosba do kolegow jezeli ktokolwiek ma jakis dobry pomysl i rade do walic smialo:)

Szklo, tu nie bylo duzego wyboru z racji miejsca i niestety kosztow utrzymania wiec powstalo szkielko o wymiarach 70/50/50 z kominem zewnetrznym, tu wielkie podziekowania do kolego z szczecina za super robote:)

Serce systemu czyli odpieniacz.Tu postawilem na sprawdzona konstrukcje czyli deltec apf600.Moze troche przewymiarowany ale chce isc w strone spsow wiec musi byc.

Oswietlenie, czytalem duzo i myslalem jeszce wiecej , majac na szali wydatki na swietlowki a osczednosc wschody, zachody wybralem ledy.Na poczatku chcialem firmowke lecz trafila sie dobra cena za lampe made in Tomasz,

lampa na diodach cree o mocy 200w( dlaczego taka mocna? moze kiedys szklo o wymiarach 80/80.60:)

Pompa obiegowa to nj 4500 nie skrecana, czytalem troche watkow o mocy obiegu a po za tym Seb stwierdzil kiedys ze nie ma za mocnego obiegu.Pozytywy jakie zobaczylem to duza ilosc wody przeplywajacej przez sump oraz wszystkie

paprochy w akwarium sa porywane przez mocny przelew wody przez komin.

Cyrkulacja to tunze 2500 oraz 4500, jak narazie chodza ale biorac pod uwage marke wiem ze bede zadowolony

Oczywiscie na liscie znalazlo sie mase innych rzeczy jak ro z di i miernik, refractometr ,i najwazniejsze sol,Postanowilem zasolic sola rc, moze i bogata lecz nie mam w planach wzucania w szklo miekasow lecz po 3 miesiacach trafia

latwiejsze spsy

Jezeli macie jakies pytania to chetnie odpowiem, chetnie przyjme krytyke i rady

ps zdiecia w weekend:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a kiedy koledzy radzicie wsypac piasek? czekac nie czekac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw ułożyłem skałę. Potem wsypałem piach. U mnie tak było i nie było źle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skala juz ulozona, cyrkulacja wydmuchuje resztki z skaly. wiec ze spokojem sypac tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piach wsyp sobie po tygodniu gdzieś, ze skały wypadnie pełno syfu. Obieg niby jest przeliczany 10x obiętość zbiornika :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale kolego - kolega już wypłukał skałę........ z resztą co to za pieprzenie - nawet wkładając skałę i wsypując piach w czym jest problem? Syfek pójdzie do filtracji i tak i tak..... Co raz bardziej boję się ludzi żyjących w unii i stosujących się do narzuconych zasad.... nawet jaskółka nie może mieć gniazda w oborze bo przenosi choroby, a tysiąc lat żyła i ich nie przenosiła....  Najlepiej wygotujcie skałę i piach w 100 stopniach C. Wtedy będziecie pewni że macie sterylne warunki.. Potem wygotujcie jeszcze zakupione życie...... super wyglądają takie trofea....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kto tu mówi o gotowaniu skały.., Kolega pyta więc odpowiadam, nie wszystko pewnie ze skały wypłukał, a łatwiej będzie odessać sobie ten syf co nie pójdzie do filtracji. I tak będzie czekał miesiąc aż miną glony więc jaki problem wsypać sobie piach później. Z resztą zrobi jak będzie chciał, jego kwestia, pyta więc odpowiadam. Tyle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzis mija ponad trzy tygodnie od zalania, pierwsze testy to

no3 saliferta 0

po3 saliferta 0 

zasolenie 1024

tem 25 st

tu szybkie pytanie, mam okazje zdobyc pierwsza ekipe sprzatajaca ale sie wacham czy wziasc bo nie wiem czy nie za szybko? moze ktos podpowie?

chodzi o dwa turbo i dwa kraby. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi