Skocz do zawartości
Klatez

Przerzutka z juwel tropic na morskie rafowe w UK

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Miałem już do czynienia z akwarium tropikalnym juwel vision 180. Postanowiłem przerzucić się na morskie. Wiec zostawiłem akwarium., mój filtr zewnętrzny eheim 2217, zmieniłem tylko węże i media kit. Kupiłem filtr aquarius ro demi, odpieniacz tunze 9004, nowe dwie świetlówki t5 marine(nie wiem czy to wystarczy). Musze dokupić pompę cyrkulacyjna tunze 6055 i sól morska red sea i żywa skalę. Piach morski juz mam. Wyczytałem w książce ze żywa skale nie układa się na dnie tylko na plastikowej siatce a dopiero później zasypuje się piaskiem.

Chciałbym zapytać czy mogę zasypać piaskiem 2-3 cm i położyć skalę na nim.

Mieszkam w UK i jeśli ktoś może coś polecić co mi brakuje z tego rynku to byłbym wdzięczny.

A drugie pytanie jest takie jak juz będę miał rafe i rybki to na ile mogę jechać na wakacje i pozostawić je same sobie z automatyczną karmiarka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WItaj na forum :)
Jakiś wysyp tych Juweli ostatnio :).
Tego typu filtr zewnętrzny nie sprawdzi się w morskim baniaku, możesz go również śmiało sprzedać.
Ile masz tam świetlówek i jakie konkretnie?
Jedna Tunze 6055 na taki baniak to może być trochę mało.
Jaki piasek masz?
Skałę układa się na plastikowej kratce lub pcv, żeby zabezpieczyć szkło przed pęknięciem. Czasem zdarza się, że jakiś kawałek skały się przesunie i stuknie o naprężone dno wypełnionego akwarium - katastrofa gotowa. Taka amortyzacja z kratki lub pcv stanowi dobre zabezpieczenie.
Jeśli najpierw nasypiesz piasku, a na nim ułożysz konstrukcję ze skały to niewiele da, taka ciężka konstrukcja stopniowo będzie osiadać i kiedyś dotknie szkła, co też może skończyć się pęknięciem dna akwarium.
Zależy jak długie masz w planach wakacje, morski baniak jest trochę bardziej skomplikowany i wymaga nieco więcej czasu i uwagi niż przeciętne słodkowodne akwarium, więc sprawę urlopu ciężko załatwić samym karmnikiem. Oprócz samego karmienia, ktoś musi czasem zwrócić uwagę na parametry wody, jeśli trzeba to dodać wymaganych preparatów.

Polecam Ci poczytać dział "Dla początkujących" i relacje z zakładania akwariów w dziale "Nasze akwaria", jest tam sporo cennych informacji i rad :wink: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skałę układa się na plastikowej kratce lub pcv, żeby zabezpieczyć szkło przed pęknięciem. Czasem zdarza się, że jakiś kawałek skały się przesunie i stuknie o naprężone dno wypełnionego akwarium - katastrofa gotowa. Taka amortyzacja z kratki lub pcv stanowi dobre zabezpieczenie.

Jeśli najpierw nasypiesz piasku, a na nim ułożysz konstrukcję ze skały to niewiele da, taka ciężka konstrukcja stopniowo będzie osiadać i kiedyś dotknie szkła, co też może skończyć się pęknięciem dna akwarium.

o ile z resta sie zgadzam to tutaj napisze "sranie w banie" prosze pana......

po pierwsze primo - szklo jest najwytrzymalsze na sciskanie, wiec te mity o peknietych akwariach z powodu nacisku skaly na szybe mozna sobie miedzy bajki wlozyc

po drugie primo - wkladanie kratki pod skale to nic wiecej jak proszenie sie o klopoty zwiazane z martwymi strefami pod skala, siarkowodorem i wielkim pierdutttt........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łagodniej się nie dało? :)
Po pierwsze primo, to prawda, ale obok ściskania jest jeszcze szereg innych naprężeń, więc nie mamy do czynienia z książkowym ściskaniem.
Słyszałeś o akwariach pękniętych z powodu ziarnka piasku pod dnem? Sytuacja ze skałą jest podobna, ale z drugiej strony.
Po drugie primo, ultimo. Nikogo nie namawiam do stosowania kratki, kolega pytał, więc odpowiadam. Nie jeden baniak funkcjonuje z kratką pod skałą bez wybuchów i trucia siarkowodorem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie nie dziobac się tak. Juwel ma pod akwarium plastikowe wkładki oddzielające akwarium od szafki. Wiec tam jest dziura. Wiec nic nie podejdzie co spowodować może pęknięcie.

Na razie zaczynam z marszczyzna i na początek nie chce zmieniać akwarium. Czytałem że jest możliwe przełożenie juwela na morskie wiec spróbuję na początek z tym nauczyć się nim opiekować. A jak się nauczę i kupię własny dom to tam w ładuje duże nowe morskie akwarium min 500 l.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt się nie dziobie, dyskutujemy, jak to na forum :). Nie musisz zmieniać, da się z tego zrobić morszczaka. Dodaj odpieniacz, cyrkulację, światło i powinno coś z tego być :).
Akwarium od szafki jest oddzielone i to dobrze, ale mówimy też o oddzieleniu skały od dna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łagodniej się nie dało? :)

Po pierwsze primo, to prawda, ale obok ściskania jest jeszcze szereg innych naprężeń, więc nie mamy do czynienia z książkowym ściskaniem.

Słyszałeś o akwariach pękniętych z powodu ziarnka piasku pod dnem? Sytuacja ze skałą jest podobna, ale z drugiej strony.

Po drugie primo, ultimo. Nikogo nie namawiam do stosowania kratki, kolega pytał, więc odpowiadam. Nie jeden baniak funkcjonuje z kratką pod skałą bez wybuchów i trucia siarkowodorem.

@1

pokaz mi jedno, ktore peklo z powodu ziarnka piasku.

mit miejski

w ramach riposty proponuje poczytac o klejeniu akwarii, naprezeniach, sciskaniu, wytrzymalosci szkla wlasnie artyluly autorstwa TheWalda.

@2

pokaz mi dwu, trzy letni baniak z kratka pod skala... o starsze nie pytam.

podloze w morskim ma sie przemieszczac a kratki to skutecznie uniemozliwiaja powodujacc brak mozliwosci samooczyszczenia, zaleganie detrytusu, kumulacje stref beztlenowych i w efekcie bombe biologiczna o niespotykanej sile.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znam stronę TheWalda (chociaż ostatnio trochę kuleje) i jego szklane eksperymenty.
Osobiście (nie chwaląc się) załatwiłem w ten sposób kilka ładnych lat temu 100 litrowe akwarium, postawiłem je na blacie i zalałem, po chwili okazało się, że pod dnem zostało ziarenko żwirku. Od tamtej pory stosuję maty.

@2 Poszukam :)

Trochę wyszliśmy poza temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec teraz już nie wiem kłaść na kartce czy nie. Ilu za ilu przeciw. Glosujemy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dawaj żadnych kratek. Słuchaj Sushiego a dobrze na tym wyjdziesz ! Tyle w temacie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czemu nie przyda mi sie filtr eheim 2217 jak mi ktos powiedzial. Mam kupione do niego media dla morszczyzny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi