APAP75 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2014 Od kilku dni zauważyłem, że mi korale się jakoś mniej pompują (otwierają). Po dokładnych oględzinach spostrzegłem małe robaczki (mniej więcej połowa wielkości mrówki), przezroczyste z białą kropką na przedzie i tyle. Łażą po koralach i je denerwują, a te się chowają. Co to za insekty? Czy groźne? Jeśli tak, to jak się tego pozbyć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Flipper 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2014 Napisz coś więcej o akwarium, to na pewno pomoże w lepszym zdiagnozowaniu problemu Objętość? Kiedy założone? Jaka obsada?Najlepsza byłaby fotka tych robali, masz możliwość jakoś je uchwycić w obiektywie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
APAP75 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2014 Akwarium 30 l - dopiero zaczynam, przygodę. Obsada - 4 ślimaki, jedno zoa, mała discoma, sarco i.... aptasia ;( Robale zauważyłem po dodaniu gruzu koralowego - a jeśli chodzi o zdjęcie - nie wiem czy mój aparat jest w stanie zrobić takie małe makro.... one są na prawdę malutkie (2 - 4 mm). Miałem jeszcze xsenie, ale mi padła po dodaniu gruzu.... błędy nowicjusza ;( Parametry wody - prawie w normie (zerowe) PH 7,8, KH 10, mało magnezu i za dużo wapnia (1080 / 520), NO3 wysokie (ponad 50), ale ponoć przy dojrzewaniu zbiornika to tak ma być. NO3 nie jet ponoć szkodliwe dla zwierzątek. Coś się udało - oto zdjęcia: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2014 Witamy na forum, Czeka Cie długa lektura na temat akwarystyki morskiej . Ale zacznijmy od początku . Akwarium to jest super Świeżak . Aby załatwić ksenie to nie lada wyczyn , WIęc na początek nic nie kupuj poczekaj aż zbiornik się przegryzie . Możesz dodać trochę bakterii aby system postawić na nogi . Warto aby sprawdzić nh4. do tego zobaczyć po4 . Nie widać dobrze na zdjęciach o jakich robakach mówisz ale na 95 % to one nie są groźne. Jakiej używasz soli ? Jakiej firmy testy ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
APAP75 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Styczeń 2014 Xenia poleciała, a inne korale przeżyły i polipują..... Xenia miała się dobrze dopóki nie dołożyłem trochę gruzu koralowego i nie przesadziłem jednej szczepki - potem była reakcja łańcuchowa - jak jedna się złożyła to poskładała się reszta. Jak zaczął ją podjadać ślimak, to ją wywaliłem - reszty nie widzę - musiała się "zutylizować". Może też jej trochę pomogłem wyjmując skałę (przy okazji przemeblowania w akwarium) - musiałem odskrobać aptasię, a tego podobno nie wolno robić w zbiorniku Testy jakich używam to: Salifert - NO2, , NH4 JBL - PO4, KH, NO3, Mg/Ca, PO4 PH - zoltek Testy sprzed dodania gruzu: Temp 25 Dens 1,023 PH 7,8 - 8,0 KH 10 NO2 - 0,01 NO3 - >50 <120 (trochę za wysokie, ale podobno normalne w dojrzewającym zbiorniku) NH4 0 (<0,25) PO4 >0,02 <0,05 Ca 520 Mg 1080 Po dodaniu gruzu zwiększyło się PO4 do 0,1 i NO2 do 0,01. Magnez spadł do 980, testu na NO3 nie robiłem. Ślimole żyją i hasają po skale wyjadając glony i inne paskudztwa. Jeśli chodzi o sól - używam aqua system instant ocean, natomiast startowałem z gotową wodą ze sklepu z dojrzałego akwarium. Na początku wykwit bujnych glonów, potem nowe już nie rosły, a te co były zjadły ślimaki. Problemy zaczeły się po dodaniu gruzu koralowego.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach