Ben_sage 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Grudzień 2013 (edytowane) Będę w styczniu pewnie kleić sobie sumpa, do tej pory było low tech... 80x35x40h Osprzęt to : 120jetskim AN 3500 i może siporax lub skała Na początku bez dolewki więc muszę mieć zapas wody dla an3500 jak gdzieś wydaję na weekend. Myślę że komora dla schurana 120 wystarczy 30. Spływ pierwszy chciałem szerszy 10cm ?żeby móc czasem tam coś umyć lub wyciągnąć, w razie co w te miejsce mogę coś akwarystycznego wsadzić.. Wody powrotnej w komorze zmieści się ok.27litrów - liczę że od pt-nd wieczór nie wyparuje 17l (nova 250w)? Albo zrobić bez środkowej komory zwiększyć litraż dla pompy powrotnej i wrzucić np skałę luzem ? (tutaj nie będzie buble stop) Edytowane 30 Grudzień 2013 przez Ben_sage Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Grudzień 2013 a jaki wymiar akwarium? bo po objętości sumpa ciężko parowanie. Poza tym jak policzyłeś 17litrow na 3 dni (pewnie akwa ok 300-400 litrow) to żadna oszczędność nie dawać dolewki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Grudzień 2013 Tak wyjdzie coś z 385l pewnie może 110x70x50 Wiem wiem ale tydzień temu się przeprowadziłem i nie mam co do gara wsadzić... a jakoś trzeba żyć. Dolewka będzie na pewno... mimo że akwa jest moim priorytetem to zdaje sobie sprawę że są jeszcze inne rzeczy do kupienia takie jak pralka czy tv żeby oglądać travel czy discovery... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Grudzień 2013 ja TV używam tylko do xbox:) nie oglądam bo szkoda życia:) odnośnie zaś dolewki to daaaawno temu, jak jeszcze nie było czegoś takiego dostępnego w sprzedaży to zrobiłem sobie sam weekendową dolewkę. Wiadro z wodą nad akwarium, wężyk do wiaderka i na supeł- tak aby kropelkę dawał co 2 sekundy. Sprawdzało się idealnie:) Tylko dobrać musisz sobie sam kropelkowanie do parowania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Grudzień 2013 (edytowane) Dodam że obsada raczej lps z przewagą miekkich więc dolewki to nie problem na poczatku sam projekt sumpa ok ? Zobacze jeszcze jak będzie mi to leżało przy klejeniu schuran nie taki szeroki zobacze jak z obslugą i najwyżej dodam więcej miejsca do komory z powrotem jak schuran na luzie zmiesci sie do 25? Nie mam go w domu tu. Przy jakim poziomie an3500 zaczyna ssać wodę z powierzchni ? jaki minimalny poziom wody dla pompy? Chyba wyższego poziomu jak 30 do 40h nie ma sensu dawać bo pryskać będzie?? Czy może podciagnac do 32-33cm ?? Edytowane 30 Grudzień 2013 przez Ben_sage Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jotef 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Grudzień 2013 opcją rozplanowania może być np., umiejscowienie skimmer'a poza sumpem : Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Grudzień 2013 O nie , wiem o tym ale mam podłogę po cyklinowaniu i zdarza mi się wyjechać na działkę weekend czy też wyskoczyć do brata na nockę.Już nawet nie chodzi o przelanie ale może kiedyś źle wsadzę kubek czy wąż się poluzuje i tragedia gotowa, zostaje z opcją w sumpie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Grudzień 2013 Chorobcia, to jak chcesz tego sumpa kleić, to może jednak powinienem był przywieść ten co go zbiłem, bo w nim pękła wzdłuż "tylko" jedna boczna ściana, można by ją wyciąć i wkleić nową szybę? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Grudzień 2013 (edytowane) Witam Dzięki ale nigdy nie kleiłem szyb i wolę nie ryzykować , kupię za niecała 100wkę 112l i wkleję 3 szybki to niewiele większy koszt a jednak będę spokojnie spać.Przy zamówieniu baniaka wezmę dodatkowe 3 szybki nie zbiednieję Ale tą sinularia fluo dalej aktualna na odpowiedni czas Edytowane 31 Grudzień 2013 przez Ben_sage Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2014 Jednak będzie 160l z komorą na dolewkę, każda komora została odrobinkę zwiększona jednak schemat podobny. Dolewka też będzie na początku , nie ma się co rozdrabniać. Brak krytyki oznacza u mnie akceptację projektu. Dziękuje wiedziałem że można na was polegać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach