Skocz do zawartości
Kosek

Zeobak vs Biodigest

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie wiem czy o mnie chodziło R@fałowi :no:, ale faktycznie po używaniu Zeostart, BioDigest, najlepsze rezultaty osiągam na starym dobrym Hagenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie czy lejąc cycle, można te bakterie dokarmiać zeostarem2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też się bawiłem w cycle hagena, tylko o ile pamiętam, to jakoś dużo tego wychodziło w porównaniu do zeobac, nie pamiętam ale i tak pewnie taniej.

Ale jeszcze chciałem przypomnieć o też starej metodzie, dołożenia od czasu do czasu nowej skałki z frachtu, ewentualnie zamianie, starej na nową.

Dostarczymy w ten sposób prawdziwych, rdzennych bakterii z rafy.

Można ją wstawić, też do sumpa, jak ktoś nie chce burzyć sobie konstrukcji.

Fakt, że te bakterie, które zdobyły prym w naszym akwarium pewnie wygrają, ale czasami warto chyba taki myk wykonać, dla zdrowia psychicznego ïŠ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podczas użytkowania Hagena pozwoliłem sobie raz Zeo a raz Bio, przy Zeo nie zauważyłem wiekszych zmian natomiast przy Bio na "łeb i szyje" poleciał Redox.

Co do pomysłu włożenia okresowo żywej skały jestem na - tak :), wszystko co naturalne mile widziane, i faktycznie nawet wskazane byłoby umiejscowienie w sumpie aby niepotrzebnych gości nie sprowadzić do akwa, jedny minus do czasowe podwyższenie NO3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje akwarium odżyło dopiero PO WYWALENIU ŻYWEJ SKAŁY. Niektórych może to zdziwić ale to prawda. Obecnie jadę na ceramice , Bio-digest , wódce , węglu , zeolicie , full Ballingu i różnych chemicznych dodatkach DIY. Tym razem to ja decyduję jakie bakterie mają mieszkać w akwarium a nie pół żywe kamienie wielokrotnie zainfekowane większymi lub mniejszymi plagami. A korale ?? ... reagują coraz ładniejszym wybarwieniem , woda jest czyściutka NO3 i PO4 zero a ja dziwię się samemu sobie dlaczego tak póżno to zrobiłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja uzywalem w slodkim tego hagena i w morskim jak startowalem ale dawki strasznie duze

na start 20ml na 35l., a potem tygodniowo 10ml na 70l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roman a jak czesto dozujesz bakterie hagena i w jakich ilosciach na 100 l wody??

W instrukcji jeszcze jest jeden zapis. Dla wody morskiej dawkę podwoić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi