Roman Rożek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Luty 2009 Witam Nie wiem czy o mnie chodziło R@fałowi , ale faktycznie po używaniu Zeostart, BioDigest, najlepsze rezultaty osiągam na starym dobrym Hagenie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy_zarażony 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Luty 2009 Panie Romanie, dokarmia Pan jeszcze czyms bakterie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Luty 2009 No właśnie czy lejąc cycle, można te bakterie dokarmiać zeostarem2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Luty 2009 Też się bawiłem w cycle hagena, tylko o ile pamiętam, to jakoś dużo tego wychodziło w porównaniu do zeobac, nie pamiętam ale i tak pewnie taniej. Ale jeszcze chciałem przypomnieć o też starej metodzie, dołożenia od czasu do czasu nowej skałki z frachtu, ewentualnie zamianie, starej na nową. Dostarczymy w ten sposób prawdziwych, rdzennych bakterii z rafy. Można ją wstawić, też do sumpa, jak ktoś nie chce burzyć sobie konstrukcji. Fakt, że te bakterie, które zdobyły prym w naszym akwarium pewnie wygrają, ale czasami warto chyba taki myk wykonać, dla zdrowia psychicznego ïŠ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman Rożek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Luty 2009 podczas użytkowania Hagena pozwoliłem sobie raz Zeo a raz Bio, przy Zeo nie zauważyłem wiekszych zmian natomiast przy Bio na "łeb i szyje" poleciał Redox. Co do pomysłu włożenia okresowo żywej skały jestem na - tak , wszystko co naturalne mile widziane, i faktycznie nawet wskazane byłoby umiejscowienie w sumpie aby niepotrzebnych gości nie sprowadzić do akwa, jedny minus do czasowe podwyższenie NO3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Luty 2009 Moje akwarium odżyło dopiero PO WYWALENIU ŻYWEJ SKAŁY. Niektórych może to zdziwić ale to prawda. Obecnie jadę na ceramice , Bio-digest , wódce , węglu , zeolicie , full Ballingu i różnych chemicznych dodatkach DIY. Tym razem to ja decyduję jakie bakterie mają mieszkać w akwarium a nie pół żywe kamienie wielokrotnie zainfekowane większymi lub mniejszymi plagami. A korale ?? ... reagują coraz ładniejszym wybarwieniem , woda jest czyściutka NO3 i PO4 zero a ja dziwię się samemu sobie dlaczego tak póżno to zrobiłem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chimba 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Luty 2009 Roman a jak czesto dozujesz bakterie hagena i w jakich ilosciach na 100 l wody?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Luty 2009 ja uzywalem w slodkim tego hagena i w morskim jak startowalem ale dawki strasznie duze na start 20ml na 35l., a potem tygodniowo 10ml na 70l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Luty 2009 Roman a jak czesto dozujesz bakterie hagena i w jakich ilosciach na 100 l wody?? W instrukcji jeszcze jest jeden zapis. Dla wody morskiej dawkę podwoić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman Rożek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Luty 2009 Jeśli chodzi o częstotliwość to co dwa tygodnie czyli przy podmianie wody i od 5 do 7 nakrętek na 390 litrów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach