Kosek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Styczeń 2009 Witam Już 2 razy spotkałem się z opinią, że Zoebak, to te same szczepy bakterii, które występują w Biodigest. Jeżeli tak jest, to czy można stosować Zoebak w zbiornikach bez złoża zeovitu? Domyślam się, że tak. W tej chwili dozuję biodigest+biooptim, ale osłabia mnie dozowanie tych preparatów (mam w obiegu tylko ok 250l netto). Drugie pytanie, to jak się ma stosowanie Zb do DSB. Wszędzie można przeczytać, że przy Zeo nie powinno być DSB, lecz dotyczy to chyba samego złoża Zeovitu, a nie preparatów takich jak Zeobak, ZeoFood, Zeostart. No i oczywiście dawkowanie. Jeżeli nie będę miał kamyków zeovitowych, to od jakich dawek zaczynać dozowanie produktów KZ (wiem, że będę korygował, ale od czegoś trzeba zacząć)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mx3 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Luty 2009 Witam Ja własnie dlatego przeszedłem z biodigesta na zeobak czyli ze wzgledu na łatwiejsze stosowanie. Dzielenie ampułki na 4 częsci nie za dobrze mi wychodziło i było bardzo uciążliwe. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Luty 2009 Zeobak i Biodigest to zupełnie inne szczepy bakterii , napewno nie jest to samo. O ile stosowanie jednych lub drugich daje pozytywne rezultaty to połaczenie obu tych preparatów może okazać sie ryzykowne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mx3 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2009 Kolego @andrniew możesz podać źródło z którego czerpiesz takie informacje? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2009 Z doswiadczenia. Wystarczy porównac okres zozpadu szczepu. Zeobak musisz uzupełniać co 3 dni , biodigest co 14 dni pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Troman 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2009 A jak długo można po otwarciu używać Zeobak , i analogicznie biodigest. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2009 Zeobak , po otwarciu 3 miesiace zachowuje wazność , Biodigest nie jest przystosowany do przechowywania po otwarciu. Czyli producent zakłada natychmiastowe uzycie po otwarciu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Troman 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2009 Dzięki , to jutro czeka mnie wycieczka do erybki. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silver200 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2009 a który preparat lepiej stosować? biodigest czy zeobac? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2009 Tylko zostaje pytanie bez odpowiedzi, czy można w akwarium z DSB stosować Zeobak, ZeoFood, Zeostart2, Zeozym, bez stosowania złoża Zeovitu Tylko pozostaje pytanie bez odpowiedzi, czy można w akwarium z DSB stosować Zeobak, ZeoFood, Zeostart2, bez stosowania filtra ze złożem Zeovitu. Czy można w akwarium z DSB stosować Zeobak, ZeoFood, Zeostart2, Zeozym, bez stosowania filtrem ze złożem Zeovitu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2009 A ja mam pytanie trochę z innej beczki: jak rozpoznać czy zeoback jest ok? tzn. zdatny do użycia? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dany 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2009 Zeobak jak śmierdzi po otwarciu buteleczki, tzn. że nie nadaje się do zastosowania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2009 Witam Ja własnie dlatego przeszedłem z biodigesta na zeobak czyli ze wzgledu na łatwiejsze stosowanie. Dzielenie ampułki na 4 częsci nie za dobrze mi wychodziło i było bardzo uciążliwe. pozdrawiam jedna amp.mozesz zastosowac do 1000l.jak masz mniej to nic sie nie dzieje ja uzywam od 3miesiecy jedna amp.co 2tygodnie przy podmiance wody i zadnych skotkow ubocznych nie ma Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mx3 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2009 Mam 200L wiec powinienem dzielic na 5 części po konsultacji z kolegą Lukaszem z Acropory zdecydowałem się dawć troche większą dawkę ale nigdy bym nie dał całej ampułki przeznaczonej na 1000L, a zmieniłe tylko dlatego że zeo jast bardziej poręczne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy_zarażony 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Luty 2009 Dobry zeobak jest zupelnie bez zapachu czy lekki smrodek ma? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Luty 2009 Wysłałem zapytanie jak to jest z tą amp. do prodibio, bo gdzieś czytałem, że dawali całą nawet do 100l. EDIT: Dzisiaj dostałem odpowiedź, oto jej treść: "Dear Hobbyist, Thanks for you intrest in our products. There is no risk of overdose with BioDigest, so you can use a full vial even in 180L or 90L. Best regards, Dr. Guillaume VANOT Marketing & Production Manager" POST MODEROWANY: Stosuj chociaż podstawowe zasady interpunkcji i ortografii. Używaj opcji "Edycja".[Tomek] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Luty 2009 Hm co do wlewania calej ampulki ja wlewalem na poczatku do baniaczka okolo 100 l cala zawartosc i zauwazylem ze na drugi dzien pojawial sie na ceramice bialy nalot tak jakby korzuszek znikal on po 2-3 dniach wiec jak dla mnie taka ampulka to za duzo Jak skoncze opakowanie sprobuje zeobac aczkolwiek nie wiem czy nie wrocic do dawnej metody lania cycle Hagena jakos o tych szczepach wszyscy ostatnio zapomnieli Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@l 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Luty 2009 Dokładnie Rafale cycle Hagena dawno zapomniane a znam goscia co własnie na tych bakteriach wyprowadza baniak na prosta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach