JaWroc 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Grudzień 2013 Witam, Problem polega na tym, że zbiornik (w sumie 1200l) zalałem i zasypałem solą jaką tylko miałem pod ręką do zasolenia 1,020. Niestety sytuacja zmusiła mnie do szybkiego przeniesienia więc całe życie trafiło do nowego zbiornika przy tym właśnie zasoleniu. Przeniesienie odbyło się bez problemów, niskie zasolenie prawdopodobnie pomogło mi też w walce z ospą (po zakupie nowych rybek). Teraz chciałbym podbić zasolenie do 1.025 Robiłem dwa razy podmianę o wysokim stężeniu (na 80l wody wsypałem 6 kg soli) ... zasolenie podskoczyło jedynie do 1.021 ale za to Ca mam teraz już mam 560 i jakoś nie chce spadać. Widać przy małej ilości korali konsumpcja Ca jest niewielka Pytanie jak podbijać żeby miało to sens, przy tym litrażu ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Grudzień 2013 Samo zasolenie możesz podnieść zwykłą solą kuchenna, podniesiesz tylko gęstość, a reszty nie ruszysz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JaWroc 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Grudzień 2013 poważnie z tą solą kuchenną ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Grudzień 2013 (edytowane) całkowicie , taka zwykła sól kuchenna nie ma podniesionych wartości magnezu, wapnia i reszty mikro i makro, więc powoli, powoli podniesiesz tylko zasolenie...oczywiście nie zwalnia Cię to z obowiązku obserwacji baniaka powodzenia...ewentualnie możesz zlać 600L i dorobić 600L na wyższym zasoleniu Edytowane 11 Grudzień 2013 przez enigma17 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
puffer 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Grudzień 2013 tylko jodowanej nie syp. pewny jesteś, że dobrze mierzysz zasolenie? bo albo jakąś mega bogatą sól sypiesz albo urządzenie, którym mierzysz przekłamuje. na wszelki wypadek przed podnoszeniem zasolenia potwierdziłbym je jakimś innym sprzętem. pzdr Kuba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek_Lublin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Grudzień 2013 RADZĘ ZMIERZYĆ POZIOM PO4 NA TEJ SOLI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Grudzień 2013 JaWroc podniosłes zasolenie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JaWroc 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Grudzień 2013 nie jakoś dla mnie sól kuchenna nadaje się do solenia karpia więc do zbiornika raczej nie zaryzykuje Myślę że rozrobię bardziej stężoną solankę na soli którą mam i będę zapodawał przez kilka dni dozownikiem ... na ten czas raczej wyłączę reaktor Ca bo pewnie wszystkie parametry pójdą w górę ...ale będzie do powolny wzrost. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Grudzień 2013 Sprawdziłeś zasolenie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Grudzień 2013 Nie musiałeś solą kuchenną podnosić. Jakie masz teraz zasolenie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2013 To wg Ciebie czym podnieść samo zasolenie nie ruszając innych parametrów? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2013 (edytowane) Mógł sobie kolaga kupić droższy odpowiednik akwarystyczny. Napisałem , że nie musiał a nie , że to zły pomysł. Ponieważ Jacek_Lublin straszyl fosforanami chyba jako odnośnik do soli kuchennej. Jeśli to o nią chodziło to hmm jakie fosforany? Edytowane 20 Grudzień 2013 przez FoxRacing Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2013 Rozumiem o co chodzi. A ja spytałem czym mogl podnieść Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2013 (edytowane) Nie pamiętam nazwy ale Tropical, JBL i jeszcze jakaś firma sprzedaje Chlorek Sodu niby jako 99, 98% czyste NaCl do wylegu artemi.. I to nawet w 5L op. Ja kupiłem kiedyś w markecie i było wszystko ok. Tylko trzeba patrzeć czy zawiera tylko sól bo niektóre zawierają też jakiś srodek przeciw zbrylający a ten pewnie ani dla nas ani dla zwierząt zdrowy nie jest Edytowane 21 Grudzień 2013 przez FoxRacing Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JaWroc 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2013 Nie kombinowałem, wyłączyłem co kilka dni dolewanie wody z RO a dolewałem ręcznie wysoko stężoną solanką ... na dziś po 3 dolewkach takich mam 1.023 Póki co stoję i czekam aż parametry znów trochę spadną - zwłaszcza Ca 500 i Mg 1380, kh mam 7.28 więc ujdzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach