jacek23 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Grudzień 2013 (edytowane) Witam, po paru msc zdecydowałem sie sprzedać moje dotychczasowe akw. z dyskami i na jego miejsce postawic mniejsza solniczke. Akw 128l na razie bez sompa(3-4msc), obsada gownie miekkie para baznow, w przyszosci mandaryn i.... wiem bede zlinczowany ale marzy mi sie Chelmon, ale to sie zobaczy;) Specyfikacja: *akw. 80x40x40 *lampa 6x24 T5 http://salarias.pl/lampa-belka-oswietleniowa-61cm-p-40.html?cPath=1_6 podczas dojrzewania swietlowki standardowe, po czasie ATI (jakie jeszcze nie wiem, czekam na propozycje ) *cyrkulacja Tunze 6015 i koralia 1600 *grzałka JAGER 100w *odpieniacz Hydor Slim-Skim 250.65 *12kg suchej skaly i tu pytanie skal ma dojechać dzisiaj i jedni piszą ze po 72h moczenia w RO można wrzucić ja juz do akw a znowu inni ze kilka tyg, to jak to z nia jest?? * 2kg żywej skały *refraktometr H2Ocean *miernik PH Milwaukee *woda 80L świeżej RO/ DI, 20L z dzialajacego zbiornika zalana 3 dni temu. *Szafka DIY z lat 6x4 i blat 38mm Fotki wieczorkiem Pozdrawiam Edytowane 11 Grudzień 2013 przez jacek23 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
docik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Grudzień 2013 Hejka Ja osobiście moczyłam suchą skałę pare godzin w Ro, wyszorowałam ją szczotką, potem do baniaka Gdzie masz fotki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek23 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Grudzień 2013 hej, sorki ale nie wyróbka z czasem, jak będę w domu to coś dodam Macie może jakie propozycje co do świetlówek, czy te 6 nie będzie za dużo dla miekasów?? Pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Grudzień 2013 Nie będzie ja mam 6x39 nad akwarium 90x43x40 jest jeszcze kolega na forum co ma takie somo i też jest ok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
docik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Grudzień 2013 Tak się tylko mówi dla miękasów zobaczymy i policzymy ile będziesz miał LPS-ów w swoim akwa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek23 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Grudzień 2013 (edytowane) Sucha skała w akwarium, trochę mało ale dojdzie jeszcze 2 kg żywej do może będzie ok a jak nie to dołożę jeszcze troche z prawej i lewej str, chociaż chciał bym uniknąć gruzowiska, miało to wyglądać tak jak wcześniej pisalem zbiorniczek sasz5, ale tak jak jest teraz bardziej mi pasuje Docik nie wykluczam i takiej opcji Pozdrawiam Edytowane 14 Grudzień 2013 przez jacek23 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek23 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Grudzień 2013 (edytowane) Witam, akwarium ma tydzien, cos sie chyba zaczeło dziac, na skale pojawiaja sie skupiska przezroczystej "galaretki" reszty oznak dojrzewania narazie brak, doszedł piasek z działajacego zbiornika a z nim jeden nassarius, ktory mam nadzieje ze przezyje, na razie smiga az milo, doszło rowniez kilka kawałkow zywej skaly i jakies chyba "szczątki" korali.Testy jakie dzisiaj zrobilem:Ph 8zasolenie 1,024 sól IOno2 0no3 15Mam kilka pyt:co to jest ta galareta na fotce 2 i te rureczki z ktorych co jakis czasz cos czerwonego wychodzi fotka 4i co zrobic z tymi "szczątkami" zostawic czy wyeksmitowac fot 5-6-7-82345678 Edytowane 19 Grudzień 2013 przez jacek23 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Grudzień 2013 Szczątki jeśli mowa o szkieletach i ci nie przeszkadzają to możesz zostawić. A te rurki jak trafnie nazwałes to rurowki. Pewien jesteś ,że to była w pełni sucha skała? Co do galaretki to wrzuć foto za dwa dni. Przynajmniej ja jeszcze z byt wiele nie widzę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek23 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Grudzień 2013 FoxRacing, cała konstrukcja jest z suchej skaly(przynajmniej taka kupowałem) a co do rurowek to sa na skalce z dzialajacego zbiornika z tego samego co piach. No faktycznie moze nie za bardzo widac ta galaretke, jedynie troche piasku sie do niej przyczepilo przy wsypaniu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2013 (edytowane) To już wiem z kad się wzięły żywe rurowki Bardzo fajne zwierzęta. Skoro do akwarium trafiło też trochę żywej skały to pewnie galaretka okaże się gąbką. Ale z osondem wstrzymajmy się jeszcze 2-3 dni. Edytowane 20 Grudzień 2013 przez FoxRacing Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek23 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2013 Szafka skończona, w baniaczku praktycznie nic się nie zmieniło, tylko martwi mnie ślimak, wczoraj z rana go ostatni raz widziałem i od tamtej pory nic, czy one tak ciągle siedzą w piachu?i wtedy go ost raz widziałemz lewejz prawej stronyPozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Grudzień 2013 Jakos tak nie naturalnie ta skała jest ustawiona,w naturze chyba takie idealne luki nie wystepują? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek23 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Grudzień 2013 Dzien 11 Do akwarium trafiły pierwsze korale, no własnie i co to jest?? A oprócz tego bez zmian. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mati123 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Grudzień 2013 http://pl.reeflex.net/kategorie/61.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Carolin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Grudzień 2013 Korali ja bym się pozbyła, http://pl.reeflex.net/tiere/1760_Protopalythoa_sp03.htm Co do ślimaka, to się nie przejmuj, one wychodzą raz na parę dni -u mnie przynajmniej. Wyjdzie jak zgłodnieje, u mnie szczególnie reaguje na czerwony plankton Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
otarod 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2013 nie za szybko z tymi koralami? Jakie masz parametry i w jakich ilościach lejesz bakterie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek23 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Grudzień 2013 Co do tego brązowego to na bank idzie w odstawke (Protopalythoa sp. 03) a co z tym na fotce 1 i 2 wydaje mi sie ze jest to Zoanthus tylko jaki to nie moge znalesc?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Grudzień 2013 A do Acrozonanthusa np. jest trochę podobny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach