Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

faktycznie odpieniacz przydało by się wymienić na coś lepszego.

No3 w akwa jest dużo i będzie dość ciężko zmienić ten stan ponieważ akwa jest przytrute azotanami od dłuższego czasu.

Z mało popularnych ale bardzo skutecznych sposobów na definitywne pozbycie się NO3 z wody jest zastosowanie biodenitryfikatora. Jednak aby taki system działał wydajnie i bezpiecznie trzeba poczynić nie małe inwestycje.

Trzeba zaopatrzyć się w:

1. biodenitryfikator np aquamedic może być też reaktor wapmiowy tej samej firmy z tych starych kwadratowych, ze względu na niepopularność tych użądzeń można tanio kupić używane.

2. do biodenitryfikator należy wrzucić jakąś porowatą substancje o dużej powierzchni, ja używam standardowych bactobali nie zatykają się i nie zmniejszają przepływu.

3. Następny wydatek niestety konkretny to komputer do pomiaru redoksu z elektrodą i możliwością sterowania w tym przypadku pompką perystaltyczną np SP3000

4. musimy posiadać też jakąś pompką dozującą grotecha albo inną i jeden wolny dozownik do podawania pożywki.

Podłączenie i uruchomienie:

Biodenitryfikator najlepiej postawić w sumpie.

Wkręcić w niego elektrodę redoksową i na komputerku ustawić wartość -100 po niżej której koputer włączy pompkę sp3000 podającą wodę z sumpa do biodenit....(proces który nas interesuje odbywa się od -50 do -300 ) poniżej zachodzą procesy beztlenowe których skutkiem jest produkcja siarkowodoru, który jest bardzo toksyczny, ale również bardzo nietrwały, więc nie przejmujemy się kiedy redoks chwilowo spadnie poniżej -300, a wylatująca woda jedzie zepsutymi jajami, proces redukcji NO3 i tak się odbywa.

Następnie należy podłączyć pożywkę dla bakterii (jest kilka dostępnych na rynku) ja używam własnej receptury bo jest wygodniejsza i bardziej wydajna składa się z mieszanki kilku alkoholi i kilku cukrów. Na początek należy podać jakieś 10-20ml pożywki i na grotechowym dozowniku ustawić podawanie 1-2 ml co 3-4h tj .

Następnie należy uzbroić się w cierpliwość i doglądać systemu, który wydajnie zacznie działać po 3-4 tygodniach.

Idealmie dziąłającu system jest wtedy gdy dobieżemy taką ilość pożywki aby sp3000 pracowała non stop, a redoks nie spadał poniżej -300. Przy takiej opcji oczyszczamy około 80l wody z NO3 na 24h. co jest bardzo optymistycznym wynikiem.

Mam taki system w kilku dużych akwariach gdzie klienci już dawno przerybili zbiornik i lubią sobie pokarmić rybki, a No3 0-3mlg/l

Jak pisałem na wstępie nie jest to popularny, łatwy ani tani sposób jest natomiast bardzo skuteczny.

Nie polecam stosowania biodenitryfikatorów bez kontroli za pomocą kompurera redoks oraz w akwariach poniżej 500l.

Co do PO4 sprawa jest prosta reaktor+rovaphos i po sprawie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi