aquol 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Styczeń 2009 Na wstępie, jako że to mój pierwszy post - Dzień dobry wszystkim ! Od dłuższego czasu walczę z w/w parametrami wody. Nie mogę zbić fosforanu i azotu z wody. jak sobie z tym radzicie? Jakieś metody, będę wdzięczny za wszelkie pomysły bo mi się już skończyły. oczywioście połowa korali prawie się nie otwiera. Reszta nawet otwarta ale o połowę mniejsza. Załamka. :frown: Akwarium 3 lata. 1200 L. Filtr glonowy i Mirtacle mud w sumpie. 100% żywa skała. Co już zrobiłem - Wymieniłem połowę miracel mud na nową. 4 duże podmiany co 2 tyg. Lampa UV dla wspomagania (nie wiem czy coś da) ale jest włączona 24/h Wkład do ruru przelewowej żwirku na azotany Proszę o pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Styczeń 2009 Witaj, piszesz, że masz problemy z NO4 i PO4 a nie zamieszczasz wyników testów, które byłyby przydatne. Napisz coś więcej o zbiorniku(set up), napisz jaką posiadasz obsade. Przydałoby się wiedzieć skąd jesteś może jest ktoś w pobliżu kto mógłby Cię odwiedzić i pomóc:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aquol 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Styczeń 2009 No3 - >50mg/L Po4 - >1mg/L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dany 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Styczeń 2009 Może jednak opiszesz zbiornik? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Styczeń 2009 Wyłacz lampę UV , ona zabija bakterie , które pomagają w filtracji biologicznej. Może zbyt mały odpieniacz masz a zbyt dużą obsadę . Opisz cały setup najlepiej i coś wymyślimy . pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aquol 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Styczeń 2009 Zbiornik - 1200 L Przepływ 2x Ocean Runner 6500 Odpieniacz AquaMedic turboflotor multi SL Sump z 8kg miracle mud Filtr glonowy całkowicie zarośnięty caluerpą (liściasta nie kuleczkowa) Sól - Redsea miesięczny filtr RO do wody odparowanej uzupełniane automatycznie 300 kg Żywej skały reactor wapienny AquaMedic Wewnątrz zbiornika - żywe podłoże 27 KG NATURE OCEAN BIO-ACTIVE-LIVE ARAGONITE 3 x tunze (falowniki) Oświetlenie Aquasunlight NG 1 x 150w + 4 T5 24w to chyba tyle. Obsada: 2 szt. Zebrasoma flavescens 5 szt Chromis viridis 4 szt. Pomacentrus coelestis 2 szt Chrysiptera parasema Labroides dimidiatus Amphiprion frenatus Zebrasoma scopas 4 szt Pterapogon kauderni 2 szt. hepatus Kilka korali miękkich: 2 szt Sarcophyton Clavularia Actinodiscus Discosoma cardinalis Zoanthus Rhodactis 3szt rozgwiazdy piaskowej 4szt krewetek To chyba wszystko. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Styczeń 2009 Ja to bym radzi Ci zmienic odpieniacz bo tem co masz to sie nadaje do 300l a nie 1200,pomysl tez o zmianie soli np: na Preis,no i nie napisales jakie masz te pompy cyrkulacyjne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aquol 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Styczeń 2009 Mały odpieniacz ? hmmm...... Oj rzeczywiście, teraz sprawdziłem i to nie ten pomyłka. Zainstalowany jest Turboflotor 5000 Shorty Compact Reszta bez zmian. A co do cyrkulacji, to napisałem przepływ tworzy 2 x oceanrunner 6500 a wew. są 3 falowniki tunze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Styczeń 2009 A jakie te falowniki,ile l na h?Dolewasz jakies bakterie?Uzywasz adsorbera fosforanow,jak czesto karmisz ryby i jakimi pokarmami? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aquol 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Styczeń 2009 2x pompa Turbelle® Stream 6100, o wydajności 12000 l/h 1x Tunze - Turbelle Stream 6125 Jako absorbera fosforanów uzywam ... no właśnie ostatnio na giełdzie zaoszczędziłem i kupilem coś, taki szary grys. na fosforany, pierwszy raz to miałem i wywaliłem opakowanie. Nie wiem jak się to nazywało, gdyż już więcej tego pewnie nie kupie. Ryby karmione raz dziennie - mrożonki przepłukane zimną wodą do pełnego rozpuszczenia. Oczywiście za pomocą sitka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Styczeń 2009 W sumpie wymień caulerpe na tzw. spagetti. Światła coś mało. Jak długo masz miracle mud? Zmieniłbym sól na Preisa lub TM pro-reef i zrobił większą podmianke. Zainwestowałbym na Twoim miejscu w rowaphos lub ecophos:) Do tego oczywiście bakterie Prodibio i tak jak mówił andrniew wyłącz UV-ke. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aquol 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Styczeń 2009 Ok. Dziękuję za podpowiedzi. Może jakieś jeszcze sugestie? I gdzie ewentualnie mógłbym kupić ten rodzaj caulerpy w poznaniu i okolicach ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Styczeń 2009 to nie jest caulerpa:) chateomophora czy jakoś tak się zwie:) jak coś sorry za błąd:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony_mintaj 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Styczeń 2009 @S_Y_N_E_K: dlaczego zalecasz zmianę glonów? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Styczeń 2009 caulerpa ma to do siebie że: -korzeni się -ciężko tak naprawdę ją kontrolować w zbiorniku głównym gdy z parametrami jest coś nie teges -a najgorsze jest to, że z dnia na dzień może zbieleć i wypuścić cały nagromadzony syf(czyt. NO3, PO4) do akwa, a co się może stać łatwo przewidzieć Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Marzec 2009 Witam wszystkich! Osobiscie, w takim przypadku, dawalbym ok. 6 ml wodki dziennie i spokojnie, przez nastepne 2 miesiace obserwowal parametry. Wydaje mi sie to najtanszym, najprostszym i od dawna sprawdzonym sposobem. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AMKoszalin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Marzec 2009 Witam wszystkich! Osobiscie, w takim przypadku, dawalbym ok. 6 ml wodki dziennie i spokojnie, przez nastepne 2 miesiace obserwowal parametry. Wydaje mi sie to najtanszym, najprostszym i od dawna sprawdzonym sposobem. Pozdrawiam Zgadza się, dodawaj % , glony jeśli nie bieleja zostaw, jeśli masz sporo ryb zmniejsz karmienie bo odpieniacz masz za mały do tego akwarium, masz tyle skały że raczej nie powinno być problemu z NO3, te dwie 6100 to raczej za mało i nie chodzi mi że są słąbe tylko ,że masz dużo skały i te dwie pompy nie sa w stanie ich dobrze opłukiwać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Marzec 2009 Ja jeszcze bym podał co kilka dni bakterie - KZ , BioDogest ,cycle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach