Skocz do zawartości
FoxRacing

Dziwne rozwiązanie w odpieniaczu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poniżej dodam dwie fotografie. I w związku z nimi mam pytanie. Czy rozwiązanie z fotografi nr.1 jest faktycznie leprze od rozwiązania nr.2? Czy jest to zwykły chwyt marketingowy?

post-3731-0-17691400-1385384652_thumb.jpeg

post-3731-0-31745700-1385384698_thumb.jpeg

Edytowane przez FoxRacing

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie to jakaś nowinka, więc z doświadczenia Ci nikt nie odpowie - tylko domysły.

Nie znam nikogo kto by miał takie cudo - ale też chętnie poczytam w tym temacie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe czemu ma to służyć? Blokować wirowy ruch piany w bodziaku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Producent opisuje , że te stożki mają właśnie eliminować ruch wirowy wewnątrz odpieniacza co ma skutkować bardziej stabilna pianą i zwiększeniu wydajności odpieniacza poprzez stabilizacjie przepływu laminarnego. Trochę to burzy moje pojęcie o odpienianiu :)

Pozatym sądząc po budowie kubka i pomp Tunze mogło się przyczynić do jego budowy. Mimo ,że pompy sa produkowane we włoskim Sicce. Odpieniacz nazywa się AquaMax Cone S

post-3731-0-84513500-1385390856_thumb.jpeg

Edytowane przez FoxRacing

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe czy to się nie bedzie zatykało bo puzniej to chyba patyczkiem do uszu by trzeba było czyścić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie jeszcze czy niewielkie zabrudzenie nie będzie miało dużego wpływu na wydajność. Wydaje mi się , że stosunek średnic wszystkich małych dysz do średnicy wylotu pompy ma kluczowe znaczenie dla wydajności tegoż ustrojstwa :) Napisałem do producenta zobaczymy co powie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi