Skocz do zawartości
loccutus

Przyjechał facet i do mojej mieściny....

Rekomendowane odpowiedzi

nie mówiłem o gatunkach inwazyjnych - obcych....to zawsze się źle kończy(tołpyga w ameryce, karp w australii, pstrąg tęczowy w europie). Mówiłem o "pozbyciu" się drapieżnika szczytowego z przejęciem jego roli przez człowieka w danym środowisku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Zrozumiałem twoje przesłanie kwestia jest taka , że poniższy gatunek z ukladu pokarmowego stanie się inwazyjny. Gdzieś kiedyś czytałem o ekspansji jakiegoś gatunku grafików z uwagi na brak rekinów i brak wystarczającej redukcji ich populacji przez tubylców.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło mi o coś innego. Sam żrę mięcho, uważam że karp w łeb na święta dostać musi a u kumpla myśliwego mam abonament na kiełbache z dzika czy tam sarny co się jak to mówia - trafi. Nie odwracam oczu z zażenowaniem jak widze "jape" szczupaka, łeb suma czy też jelenie rogi przybite do ściany i sam męcze hepatusa - jakkolwiek to nie zabrzmi :/

Ale co innego by było mówić jak jest - ludziska kto nie widział rekina na żywo,  bulić mi tu po "dychu" - na naczepie jest pudełko i 4 w środku "se pływają",  zamiast ładować ścieme jak to ciężko biedne ryby mają do tego stopnia że trzeba było złowić kilka i pokazać jak w obwoźnym kinie żeby uratowć reszte. Tyle że taki numer by nie przeszedł oficjalnie więc trzeba tak zwanej cywilizowanej europie podać powód wyższej konieczności. Kogo natomiast obchodzi że 80% jak nie więcej odwiedzających tira ma w d... ochronę rekinów a wchodzą i płacą tylko dla atrakcji samej w sobie? - Wystawa próbek czystej wody którą też niewielu widzało, którą trzeba chronić a która też zabija ludzi (dosłownie i w przenośni każdy kto pije/pił wode umrze :) ) nie nabije tylu oglądaczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy kogoś to zainteresuje - jednak o tych rekinach w Bałtyku to pisałem na poważnie. I naszym rybakom się w sieci trafił któryś z gatunków, a u niemców to nawet doszło do paru przypadków że rekin zaatakował człowieka. Kiedyś tak z nudów czytałem o "bałtyckich" rekinach w internecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Falco to propaganda niemcy zawsze mówią , że zostali zaatakowani żeby móc atakować. Historia :D

Edytowane przez FoxRacing

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyny rekin o którym czytałem że zamieszkuje Bałtyk to "żarłacz śledziowy"

pl.wikipedia.org/wiki/Lamna_śledziowa

jak się poszuka po sieci to też znajdzie się kilka wzmianek o zapuszczaniu się na wody bałtyku innych gatunków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi