Skocz do zawartości
karywork

Przymiarka do solanki

Rekomendowane odpowiedzi

To mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich i z góry dziękuje za pomoc.

Akwarystyka to mój konik od paru lat. W tym momencie hoduje Paletki a tu filmik mojego akwa :

Zastanawiam się nad przesiadką na akwarium morskie . No bo po paletkach co można trzymać  chyba już zostaje tylko solanka

Chciał bym moje 600l przystosować pod morskie akwarium . Jak na razie w tej dziedzinie jestem kompletnie zielony.

Co musze dokupić do mojego sprzętu aby rozpocząć przygodę ??

Lampa wipero 3 x 15OW hqi + 4x54w t5

filtry zewnętrzne JBL e1500 i e900

Grzałki jager 2 x 150 w

Turbiny z gąbkami 2 sztuki

filtr RO z którego wykonałem auto podmianę :

poprawionea.jpg

jakie akwarium i życie proponujecie dla początkującego z możliwością rozbudowy ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) pooglądaj sobie na spokojnie dział DLA POCZĄTKUJĄCYCH, popodpatruj jak to koledzy mają porozwiązywane i co zmienili w dłuższym okresie użytkowania. Pomyśl nad smupem, bo komin widzę masz. Turbinki i kubełki na wiele się nie przydadzą (chyba że będziesz chciał w nich trzymać węgiel - ja mam zawieszony w woreczku w sumpach). Brakuje Ci odpieniacza i cyrkulatorów.

Żywicy DI do filtra RO oraz pompy obiegowej. O oświetleniu też poczytaj. 

Ale przede wszystkim dobrze przemyśl co chcesz trzymać w środku. I nie daj się manii "kup coś większego bo i tak zaraz będziesz zmieniał", uważaj na twórców sprzętu DIY bo nie wielu z nich potrafi coś dobrze zrobić.

Podstawa to jednak przemyśleć co się chce trzymać wewnątrz:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli pozwolisz - Ja na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad przejściem na morskie. Znajdziesz sporo moich wypowiedzi odradzających to innym. Dla czego? Masz coś co cieszy oko i widać że prowadzone przez osobę znającą temat. Teraz wejdziesz w "nowy świat". Wbrew pozorom zupełnie inny. Poobserwuj przedstawiane tutaj akwaria morskie. Jak wiele ryb w nich pływa? A patrząc na twój zbiornik lubisz rybki. W rafowym jest stały jakiś tam konflikt o przestrzeń życiową - bo i korale i ryby to przecież zwierzęta które i chcą jeść a co za tym idzie muszą też wydalać... Taki skrót myślowy. Ponad to koszty nabycia zwierząt, sprzętu, a następnie utrzymania tego wszystkiego - to już dla takiej 6-setki, nie są małe. Nie mówię że nie mam jakiejś tam satysfakcji ze swego zbiornika. Jednak zazwyczaj nikt tu, jak pyta "nowy" nie mówi o problemach dojścia do stabilizacji baniaka, o kosztach związanych z niezbędnym sprzętem, o przeżywalności wprowadzanego "życia" (zarówno korali jak i ryb). A "życie" do taniego tutaj nie należy. Zanim się dojdzie do czegoś w miarę fajnego, można za to sporo zapłacić nie tylko zdrowiem. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to fakt sam mam zbiornik sps,owy od kilku lat i pomimo tego że szkło jest stabilne nie sprawia kłopotów na chwilę obecną,koszty są zniechęcające przy sporym zbiorniku ,energia chemia ,życie ,chęć posiadania ciekawych gatunków dla swojej satysfakcji ,jeden z moich znajomych który wrócił do słodkiego powiedział że odżył po likwidacji solanki ,zero stresu podczas wyjazdu że wywali korki i padnie obsada za x pln,jednak dla mnie słona woda pomimo wszystkich nie to jest to.

pozdr.Jarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szafka do wymiany,za niska żeby zmieścic pod nią sump i odpieniacz odpowiedni do tego litrażu.

Edytowane przez jaro37

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o długość i oświetlenie baniaka - to tu mam trochę inne zdanie - widziałem zbiornik długi ( nie pomnę jak długi) a nad nim były chyba nawet trzy lampy usytuowane wzdłuż. Był nieskazitelnie piękny - ale baaaardzo drogi w utrzymaniu....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze niezniechecajcie kolegi. Ja w akwarystyce słodkowodnej spędziłem prawie 20 lat w morskiej 6 wiec o morskiej jeszcze sporo nie wiem. Ale fakt jest taki , że słodkowodna akwarystyka nie rozwija się a wręcz cofa, częściowo za sprawą akwarystyki morskiej. I dla ambitnej osoby tak naprawdę droga się kończy a nowinek w słodkiej odmianie akwarystyki jest jak na lekarstwo. Najczęściej odgrzewane kotlety. karywork niepoddawaj się akwarystyka morska rozwija się w imponującym tempie a technologie albo tanieją dzięki temu albo stają się bardziej ekonomiczne. W porównaniu z akwarium z Paletami akwarium morskie bedzie ze 20% droższe a i wiele więcej się przy nim nie na robisz. I pewnie z czasem z chęcią zrezygnujesz z części ryb na rzecz krewetek, korali, tridacn i wielu innych magicznych zwierząt. Pozdrawiam

Edytowane przez FoxRacing

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi