Skocz do zawartości
Haze

Pytania początkującego

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

noszę się z zamiarem założenia akwarium morskiego i oczywiście- mam sporo pytań :P Akwarystyką słodkowodną interesuję się od 5lat, jednak warunki powierzchniowe nie pozwalają na większe zbiorniki. Aktualnie mam tylko słodkowodną 25 z krewetkami Crystal Red gradacji Snow White.

Ale do rzeczy, chciałbym założyć akwarium 45l morskie, wiem, że mało, ale do dyspozycji mam powierzchnię 55x33, więc akwarium jakie się zmieści to 50x30x30.

Sprzęt jaki przewiduję to:

akwarium 

50x30x30

podłoże 

BIO ACTIVE LIVE ARAGONITE - NATURAL WHITE

filtr

aquael FZN-3

grzałka

aquael neoheater

odpieniacz

?

oświetlenie

?

pompa cyrkulacyjna

Hydor kornalia nano 900

Oczywiście z żywą skałą. 

Żyjątka w planie to:

Lybia tesselata

Błazenek Amphiprion ocellaris

Gobiodon okinawae

i jakieś inne rybki ok. 5cm.

Ślimaki Babylonia

Koralowce (zoa), grzybki i ukwiały, to zależy od światła, ale mam problem z doborem oświetlenia.

i tu prosiłbym o pomoc w wybraniu światełka, abym mógł trzymać w akwa jak największą ilość gatunków. (myślałem o dennerle reeflight 36W, ale wydaje mi się, że będzie za krótka i część akwa będzie niedoświetlona)

Czy jeżowce i ukwiały dadzą radę w takim baniaku?

Sól myślałem nad Preisem, ale słyszałem, że na start lepiej gorszą.

No i najważniejsze pytanie techniczne, czy takie akwarium będzie działać bez sumpa i odpieniacza?

Proszę o analizę sprzętu, opinię o żyjątkach, zaproponowanie zmian i dodatkowych gatunków ryb, ukwiałów, korali etc.

Edytowane przez Haze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sól na początek kup Instant Ocean, jedna z lepszych soli. Co do odpieniacza i sumpa, pewnie że będzie działać będziesz musiał tylko spełnić kilka warunków.  Najważniejszym będzie bardzo regularna podmiana wody, bo bez odpieniacza to konieczność, a i z ilością zwierząt nie przesadzaj bo nie wydoli system. Jeśli chodzi o oświetlenie to najlepszym wyborem były by świetlówki T5 ale troche za mały baniak na to, chyba że pomyślisz nad jakimiś ledami lub kompaktem z dwiema świetlówkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

regularnosc nie bedzie problemem. Przy tak wrazliwych krewetkach, jak Crystale nauczylem sie systematycznosci i schematycznosci :)

Myslalem nad Dennerle Reeflight 36W, ale boje sie, ze jest za krotka.

Ile W/l ze swietlowek potrzebuje?

Przeliczec, ze LED to jakby 4x podana ilosc W?

Czytalem, ze 0,7W/l wystarczy, ale ukwialy chyba potrzebuja wiecej.

Jakie dodatki do wody? Suplementy dla korali, sol, mikro i makro, cos jeszcze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchaj mniej więcej sie przyjeło że około 1w/l, zależy też od obsady ale Ty tam fajerwerków nie będziesz miał także wystarczy Ci na ten baniak około 40w. Co do suplementacji to najpierw załóż i potem pogadamy, za jakieś 3 miesiące :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O suplementacje pytalem tylko tak z ciekawosci, zeby wiedziec, czy to koniecznosc i wliczyc w szacunkowe koszty miesieczne (zatwierdzane przez druga polowke :) ), wiem, ze konkrety dobiera sie do obsady (jak w slodkowodnym).

To zaczynam szukac oswietlenia.

jakas obsade do tej 45 oprocz zaonthusow polecisz?

Dziekuje za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stichodactyla tapetum wyjątkowo piękne nie agresywne i łatwe w utrzymaniu ukwiały. Jedyna wada ciężko dostać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie.

Noszę się z zamiarem założenia akwarium morskiego.

Do tej pory z akwarystyką morską nie miałem do czynienia.

Jako początkujący mam kilka obaw.

1)  Wyjaśnijcie mi proszę, jak rozwiązaliście problem parującej wody z sumpa umieszczonego w szafce ?

Bo wydaje mi się, że taka szafka długo nie wytrzyma.

2)  Jaka jest różnica w efektywności działania odpieniaczy wewnętrznych i zewnętrznych ?

3)  Czy posiadając odpieniacz muszę mieć również filtr fluidyzacyjny ?

4)  Jak to jest ze świeżą wodą wlewaną do akwarium ?

Czy może to być woda bezpośrednio z kranu czy trzeba przepuścić ją przez filtr RO ?

Jaką średnią przepustowość w L/h mają filtry RO ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 - wentylator wyciągający powietrze z szafki

2 - sprecyzuj, bo to jest dość względne:)

3 - przy tym litrażu i dobrym odpieniaczu bym odpuścił

4 - ro + di, wydajność podaje się zazwyczaj w us galonach, czyli membrana 50gpd da Ci około 190-200l wody na dobę, w zależności od ciśnienia w sieci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1)  czy taki wentylator faktycznie załatwia sprawę i w szafce nie będzie wilgoci ?

2)  chodzi mi o skuteczność działania takich odpieniaczy (oczywiście przy porównywalnych parametrach wydajnościowych 

tzn podobna ilość powietrza i wody na godzinę)

3)  o pojemności wcześniej nie pisałem, ale sprawa dotyczy akwarium 240L

4)  a czy do zasilenia akwarium w wodę muszę ją przepuścić przez taki filtr, czy może to być woda bezpośrednio z kranu ?

Jakie konsekwencje miało będzie nalanie do akwarium kranówki ?

Edytowane przez Karczu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jeśli będzie spory to powinien sobie poradzić.

2. Zewnętrzny rozumiesz poza sumpem?

3. Jak wyżej:)

4. Jak nabierzesz wprawy to wtedy może zmienisz zdanie, zalanie kranówką niesie spore ryzyko, okrzemki i glony to najmniejsze z problemów. Nie masz co oszczędzać na osmozie, bo to najmniejszy z wydatków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2)  miałem na myśli taki, który znajdowałby się poza akwarium. Ale jeśli można to proszę o opinię o tych trzech typach (w akwarium, w sumpie i poza sumpem)

Jak ma się sprawa w przypadku całkowitej rezygnacji z sumpa ? Jakie wtedy będę potrzebował urządzenia ?

Trochę mam obawy o zniszczenie szafki wilgocią z parującej z sumpa wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wydajności odpieniaczy to możesz sobie porównać model do modelu i wtedy będziesz widział, który jest lepszy.

Nie możesz wlewać wody bezpośrednio z kranu, bo to się nie opłaca. Jak wlejesz wodę z kranu to Ci wyjdą okrzemki i będziesz miał prawdopodobnie cyjano i dino więc wydasz i tak więcej na usuwanie tego niż na tani filtr.

Co do sumpa to Twoja decyzja ale takie rozwiązanie jest praktyczniejsze. Bo co zrobisz jak Ci się odpieniacz zewnętrzny przeleje na zewnątrz akwarium? Woda pójdzie prosto na podłogę, a jak masz odpieniacz wewnątrz sumpa to pójdzie do sumpa. Po za tym wszystkie graty typu grzałka, ewentualne filtry będziesz miał w sumpie.

Podsumowując moim zdaniem akwarium morskie i sump to porównując do garderoby to jak pasek i spodnie - możesz nosić spodnie bez paska ale wtedy mogą Ci spodnie z tylka spadać :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi