Skocz do zawartości
adikwroc

Sprawdzony sposób na NO3 ??

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy i koleżanki ktoś ma jakiś sprawdzony i skuteczny sposób na zbicie NO3 ??

Pewnie dodanie bakterii byłoby chyba najrozsądniejsze ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zależy co chcesz utrzymywać w baniaku.... Jeśli życie podobne do życia w baniaku słodkowodnym - to moim zdaniem zapomnij o parametrach tu opisywanych. Moim zdaniem 0 - jest nieosiągalne. Zresztą - czy wręcz poziom 0 jest tu potrzebny? Czym zbić? - ano - refugium z glonami, siporaxy czy inne badziejstwo, dobry odpieniacz, odpowiednia ilość skały i piachu, - jednak przede wszystkim poziom bakterii  rozkładających związki azotowe. A to już "wyższa matematyka". Jak chcesz mieć korale i jedną rybkę - to czas i zasiedlanie bakteriami i pożywką dla nich rozwiąże problem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

falco66 mam od pewnego czasu po prostu problem z glonami, przerobiłem już wszystko i pozostało tylko przyczyną to nieszczęsne NO3 !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie uważam się bynajmniej za jakiś autorytet. Piszesz problem z glonami - może coś wiecej. Ile "idzie" baniak, co tam maszi i w baniaku i  w "filtracji" - napisz - być może coś podpowiem....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Baniak śmiga od stycznia, z korali mam miękasy, trochę sps-ów, skała w ilości 30 kg, ryby 3 szt. błazenek, premnas i centropyga, do tego 4 krewetki kuekenthali, 2 kraby- percon i mitrax oświetlenie 4x39w, baniak niestety bez sumpa, odpieniacz wewnętrzny aquamedic turboflotor blue 500, cyrkulacja 2x tunze 2045, jeden filtr przepływowy z biobalami, w sumie problem z glonami wyskoczył mi jakieś 3 tygodnie temu i już wywnioskowałem że chyba jest zaburzona równowaga bakteryjna i to jest powód, ale tego na 100% nie wiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko moje dywagacje - skoro rosną to mają co jeść. Skoro mają co jeść to 1 - na pewno bakterie nie dają rady, 2- może za dużo karmisz? 3- może ten odpieniacz nie do końca się tu nadaje, 4- może za częste podmiany na zabogatej soli?, może brak organizmów pożywiających się glonami?  Ot, odpowiedzieć ciężko, jednak moje pytania może pomogą, jeśli na nie sobie odpowiesz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No spoko dzięki falco będe walczył dalej może z jakimś pocieszającym skutkiem. Na pewno spróbuje z bakteriami coś zadziałać !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coś mi tu nie gra... azot to nie wszytko dla życia glonów, na pewno Po4 0? a jak pozostałe parametry?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na pewno po4 na salifercie, a co z parametrów chcesz wiedzieć jeszcze ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u moich drapieżników, gdzie też jest wysokie no3 mam podobne parametry i też glony na niektórych skałkach rosną. Może właśnie azot jest głównym problemem???? Wiem że był jakiś środek który nawet stosowałem na zbicie azotu.... drogi i tak nie pomógł. (w płynie to było). Może zmniejsz karmienie do minimum. Winno to pomóc. I wal bakterie - pożywka chyba zbędna bo maja co jeść.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie glony mam tylko w kilku miejscach nie wszędzie i są to niewielkie kupki, także masz racje, karmienie zmniejszam i od jutra leje bakterie. Dzięki wielkie falco za pomoc. Jeszcze pewnie nie raz sie do Ciebie zgłoszę z jakimś problemem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zbicisie no3 polecam bys kupil najlepiej w Aptece zwykla 100% czysta wate bawelniana (100% wata bawelniana bez dodatkow)

ta wate podziel sobie na poczatek np tak.

Daj do skarpety pasek  uciety z tej  waty ok 20cm dlugosci i wsadz du sumpa w miejsce gdzie jest maly przeplyw wody (najlepiej w naroznik) po kilku dniach wata bawelniana zrobi sie brazowa oznacza to ze metoda zaczyna dzialac i bakterie rozpoczely swoj proces.

Ta wata sluzy jako naturalna pozywka dla bakterii i dzieki niej zbijesz dosyc szybko NO3 w sposob naturalny beu chemii itd.

Jest to stara i sprawdzona metoda czesto stosowana  w niemczech nie wiem dlaczego w Pl nie kozysta sie z tego.(jako wytlumaczenie na prosty chlopski rozum napisze ze dziala to tak samo jak uzycie drogich polimerow  glownie skutecznie tylko na zbicie no3)

W akwarium nic sie nie stanie i to dziala naprawde - efekt staje sie widoczny po ok 14 dniach po kilku tygodniach uzupelniamy skarpete ponownie wata bawelniana i to tyle.

Przy tej metodzie nie ma ryzyka ze cos przedawkujemy z dawka (jak przy vodka czy vsv ew. peletty)

wiec spokojnie mozna dac wieksza ilosc waty do skarpety.

Sam kozystalem z tej metody juz kilka razy w kazdym z moich akwarii do momentu uzyskania wlasciwych parametrow wody i polecam ta metode dalej.

Edytowane przez Normad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajny sposob :)

nie znalem ale godny zapamietania w razie koniecznosci :)

Edytowane przez Sushi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No metoda ciekawa, rozumiem że tej już brązowej waty nie wyrzucać tylko do tamtej dokładać świeżą ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi