Skocz do zawartości
adikwroc

Sprawdzony sposób na NO3 ??

Rekomendowane odpowiedzi

dla czego gdzieś wyżej napisałeś "niestety działa tylko na zbicie i utrzymanie w rydzach no3", co chciałeś przez to powiedzieć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ze niestety ta metoda nie zbije sie po4 nie wiem dlaczego ale to dziala wylacznie na no3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PO4 zawsze mozna pociagnac absorbentem jak ROWA czy 4x4

na NO3 takowego skutecznego nie ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Baniak śmiga od stycznia, z korali mam miękasy, trochę sps-ów, skała w ilości 30 kg, ryby 3 szt. błazenek, premnas i centropyga, do tego 4 krewetki kuekenthali, 2 kraby- percon i mitrax oświetlenie 4x39w, baniak niestety bez sumpa, odpieniacz wewnętrzny aquamedic turboflotor blue 500, cyrkulacja 2x tunze 2045, jeden filtr przepływowy z biobalami, w sumie problem z glonami wyskoczył mi jakieś 3 tygodnie temu i już wywnioskowałem że chyba jest zaburzona równowaga bakteryjna i to jest powód, ale tego na 100% nie wiem

To dosyc sporo skały, mało ryb i dodatkowo woda jest pieniona. Zastanawia mnie co moze zawodzic, moze nieregularne podmiany? Jak wyglada karmienie?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ze niestety ta metoda nie zbije sie po4 nie wiem dlaczego ale to dziala wylacznie na no3

że nie zbija po4 to moim zdaniem normalne. Na wacie hodujemy bakterie żywiące się związkami azotowymi a nie fosforowymi. Jednak to że niwelujesz te metodą azot to już jest wielkim sukcesem - dla mnie przynajmniej. Fosfor - tak jak inni pisali - wiąże się z absorberami, więc, uważam nie chciejmy za wiele od waty. Jeśli zwycięży azot, to fosfor inne metody pokonają. Największym problemem jest azot - a Ty podpowiedziałeś drogę którą można go wyeliminować. To dobry kierunek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi