falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2013 nie inaczej. Bo jakbyś wyrzucił wate to razem z tymi wartościowymi bakteriami.... Metoda ciekawa. Jutro też będę testować. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adikwroc 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2013 Ja już byłem właśnie watę kupić ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Normad 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2013 dokladnie wate nalezy zostawic i nie ruszac reszte roboty zrobia bakterie i jak pisalem metoda zaczyna dzialac po ok 14 dniach i jeszcze raz nie za duzy przeplyw wody lepiej lagodniejszy wiec idealnie jest gdzies z boku w sumpie to powiesic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2013 ponoć - nie mówię na 100% bo tylko słyszałem - nadaje się też włókno kokosowe... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adikwroc 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2013 Spoko wata już wsadzona, teraz tylko czekać ! Dzięki za pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2013 ponoć - nie mówię na 100% bo tylko słyszałem - nadaje się też włókno kokosowe... nie jestem specem, wiec mogę sie mylić - włókno kokosowe podobno dosyć długo się rozkłada, więc może nie ma wiele do zaoferowania bakterią w swej strukturze. Jednocześnie może właśnie dzięki temu być dobrym podkładem dla bakterii które długo mogą z tego trudno rozkładającego się źródła pokarmu korzystać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2013 heheh fajna sprawa,też nie słyszałem ale najlepsze ,już sobie wyobrażam tych wszystkich wyciągających polimery ze swoich filtrów i klących to ja ku...a tyle kasy wydaje na te ku...a kulki !! a nie moliście tej metody szybciej zdradzić ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Normad 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2013 ja czytam systematcznie fora j.niemickie i tam bylo to juz kilkukrotnie opisane kiedys na sasiednim forum opisalem ta metode ale jakiegos boom i odzewu nie bylo. metoda tania i naprawde dziala oraz jest bezpieczna co najwazniejsze (niestety dziala tylko na zbicie i utrzymanie w rydzach no3 ) wazne by byla to wata 100% czysta z bawelny bez dodakow itd. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amfiprion 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2013 Włókno kokosowe silnie obniża pH wody. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Listopad 2013 Jak dobrze pamiętam,o wacie pisaliśmy 2-3 lata temu,chyba na NR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Listopad 2013 noooo.... ale waty nie da sie sprzedac w jakims tam sklepie netowym wiec temat chyba upadl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Listopad 2013 E tam Zawsze można przepakować w wycacany graficznie woreczek, opisać jako innowacyjny NASA approved adsorber NO3 "Sea-Fiber " i kasować leszczy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Listopad 2013 E tam Zawsze można przepakować w wycacany graficznie woreczek, opisać jako innowacyjny NASA approved adsorber NO3 "Sea-Fiber " i kasować leszczy... :woot: :woot: hehehe i to będzie wtedy ( wata formuła 4x4 ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Listopad 2013 (edytowane) poleca Anna Patrycy ))) "na poczatku nie wiedzialam co sie z tym robi ...." )))) Edytowane 6 Listopad 2013 przez Sushi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Listopad 2013 z pewną dozą nieśmiałości przyznam Ci rację Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Listopad 2013 Osobiście - włożyłem bawełnę do sumpa..... pożyjemy zobaczymy... Niekiedy najprostsze metody są najefektywniejsze... czas pokaże. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Normad 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Listopad 2013 Czy zauwazyliscie juz jakies zmiany u siebie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Listopad 2013 Tam gdzie mam drapieżniki woda stała się bardzo klarowna - kryształ. Nic innego tam nie stosowałem, więc może coś prawdy w tej wacie jest, w co chciałbym wierzyć. Nie robiłem tam jeszcze testów W dużym jak na razie to nie widzę "wzrokowo" poprawy, jedna no3 tak jakby spadło co widzę po testach.... Na wnioski myślę że jeszcze za wcześnie.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach