Skocz do zawartości
mark46

Oświetlenie led

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zakładam akwarium 120x60x55 chcę dać oświetlenie ledowe jaka moc będzie odpowiednia. W akwarium będą rybki lps i sps. Czekam na podpowiedzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 120x70 i 60 cm wysokosci i nad tym wisi 2x160W led Blackpython crp. ale ustawienie ma takie ze na lampe 80W niebieskich swieci i 40W białych czyli w sumie jak widac 120W ledów na lampę czyli 240W na baniak.

I wydaje sie ze daje radę.

czy warto miec wiecej jeszcze nie wiem.

Jak uporam zie z modyfikacją obiegu bede eksperymentował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info myślałem o lampie do 300w .Mam jeszcze pytanie co do długości paneli ledowych  czy trzeba brać pod uwagę długość i szerokość panelu led jak to wygląda z doświetleniem akwarium?  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no trzeba brac, bo albo bedzie niedoswietlone tu i tam albo swiatlo bedzie sie marnowalo poza baniakiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak takie produkty proponujesz, to ja muszę się odezwać.... i moją opinię wypowiedzieć w interesie potencjalnych nabywców. Z obsługi i serwisu, byłem bardzo zadowolony. Nigdy nie zostawiono mnie bez pomocy. Wręcz - starano się pomóc często w moim przypadku ryzykując bo jeśliby trafili na nieuczciwego człowieka to ich dobro mógłby wykorzystać i ich wykiwać. Nie wierzyłem że w Polsce są tacy ludzie którzy w interesie własnego, dobrego imienia, potrafią zaryzykować możliwą stratę. Jednak - gwarancja się skończyła a lampa nie do końca świeci jak powinna. Najpierw siadały zasilacze, jednak bezproblemowo firma dokonała wymiany na inne, widać ze lepsze, bo nie mam z nimi problemów. Teraz, chyba 3 rok użytkowania to ledy jakoś nie świecą zadowalająco, lampa ma problemy z komunikacja z kompem (ale tu może wina leżeć po mojej stronie bo specem komputerowym nie jestem - gwoli uczciwości) Ta lampa troszkę kosztowała i ogólnie to liczyłem na dłuższy okres bezawaryjnego jej działania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja sprzedam jedyną taka okazję

lampę led bezawaryjną 2-letnią made in AQUA LED Leszkową  :)  560 watt

tu można pooglądać    http://aqua-reef.pl/...a-750-l/page-12

teraz się okazuje że za duża na moją zmianę klimatu akwarium

tzn nie ma już sps i lpsów, więc szkoda żeby chodziła na 20% mocy hehehe

tel 605 255 398

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Haha no to jest ciekawe nie ? Mogę przysiąc że nie ściągałem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi