outsider 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Grudzień 2008 Witam po raz pierwszy na tym forum. Czytając o tej metodzie kilka razy spotkałem się ze stwierdzeniem że jest tańsza od tradycyjnej, czy możecie napisać skąd ten wniosek? Moje spostrzeżenia są takie co do potrzeb: odpieniacz (w obydwóch) suplementacja chemii i odżywek (w obydwóch) oświetlenie (takie samo w obydwóch) dodatkowy filtr (tylko zeo) wymiana kamyków (tylko zeo) Na razie uczę się tematu dlatego moje wnioski mogą być błędne ale z tego wynika że zeo jest droższe bo oprócz tych samych rzeczy i suplementacji musimy dodać technikę zeo. Proszę o Wasze opinie na ten temat. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Grudzień 2008 Witam, jesli doliczmy do tego np. koszt DSB oraz jego wymiany po pewnym czasie. Filtr na eliminator fosforanow a wszczegolnosci koszt samego eliminatora i czestotliwosci jego wymiany to jednak ZEOvit wychodzi troche taniej. reszta faktycznie jest podobna z adnotacja ze mozliwe jest zmniejszenie ilosci zywej skaly lub jej calkowita eliminacja na rzecz np ceramiki. a przy koszcie ZEOvitu i jego skutecznosci brak zmartwien o azotany i fosforany, Bezcenne:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
outsider 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Grudzień 2008 Czy do zeo można użyć zwykłego kubełka? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Grudzień 2008 Takie pytania padaja czesto. I taki nie. Mozna pod warukniem dostosowania odpowiedniego przeplywu oraz zapewnienia odpowiedniego wzruszania zloza. Nie mozna bo jest to bardzo uciazliwe i kiepskie w ekspluatacji. Wiec jesli sie uprzesz to moze ale ja osobicie odradzam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach