Skocz do zawartości
adikwroc

Strzykwa ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Super stworek :) Gdybym nie miał takiej drobnicy na dnie to już dawno bym sobie taką zafundował :) Gratuluje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako początkujący mam pytanie, bo nie mogę doczytać. Czy do minirafki 54l z miękką obsadą (bez ryb) można myśleć o Strzykwie? 

Niesamowicie mi się podoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie bardzo sie nadaję, bo osiąga na prawdę spore rozmiary po napompowaniu. Także odradzam do tak małego baniaka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to planktonozerca,

zdechnie z glodu za dwa, trzy miesiace. nie jestes w stanie jej wyzywic w 200 litrowym baniaku.

za miesiac przestanie pokazywac ramiona a za dwa, gora trzy skurczy sie jak korniszonek i tyle z niej bedzie.....

szkoda akurat tych zwierzakow bo maja spore potrzeby pokarmowei ciezko je utrzymac w dobrej kondycji w akwariach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że generuję offtopic, ale poruszony jest dość ciekawy temat. 

W jaki sposób te zwierzęta są w dobrym stanie dostarczane do Polski (bo uznaję, że w takim właśnie), mając na uwadze, że pokonały pewną odległość i z dnia na dzień nie znajdą nabywcy? Jak to jest praktycznie realizowane ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może rozwinę. Skoro Strzykwy są tak wrażliwie to czy hodowane są u lokalnych dostawców, czy też sprzedawane z odłowu. Jak wspomniałem wcześniej, jestem osobom początkującą, stad moje pytania mogą  być mało precyzyjne. Dziękuje za wyjaśnienie.

Edytowane przez elroy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są to organizmy żywiące się martwą substancją organiczną zalegającą na dnie - nie widzę powodu do obaw by nie miały co jeść, jeśli karmi się swoje pozostałe zwierzęta. To typowe odkurzacze oczyszczające dno. Mój ogórek ma chyba z 30-40 cm, mam go od samego początku. Żyje, ma się dobrze, trochę potrafi narozrabiać gdy zechce mu się połazić po skale - po prostu łazi po koralach i coś tam zawsze uszkodzi. Nie martwiłbym się że można takie stworzenie zagłodzić jeśli oczywiście jest zdrowe. Czy są planktonożerne jak twierdzi Sushi- tego nie wiem - być może w skład ich diety wchodzi również plankton, jednak śmiem twierdzić że podstawa ich pożywienia to wszystko to co zalega na dnie zbiornika. Gdzieś nawet natrafiłem na określenie że to "mułożercy".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś nawet natrafiłem na określenie że to "mułożercy".

ogorki morskie jak najbardziej, przerabiaja piach i mul i wszelka organike z dna.

a to co kupil kolega to jablko morskie, one zywia sie planktonem. zreszta wyglada to bardzo efektownie

i widowiskowo jak zamiata tymi ramionami i je oblizuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sushi a czy w 400 litrach jest szansa ją wykarmić? pytam bo też mi się spodobała, dodam że ja karmię korale też żywym planktonem więc może da rade?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

faktycznie, to nie mój "ogórek"..... teraz otwarłem zdjęcie.... wycofuję to co napisałem, chociaż mój "ogórek" to też przecież strzykwa jednak to Sushi ma rację odnośnie tego gatunku strzykw. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Toście mnie koledzy pocieszyli ;( A Trzmielu mnie zapewnili że jest to zwierzak nie wymagający, czyli wcisnęli mi kit no i sam sobie też jestem winny z braku mojej wiedzy na temat tych zwierzaków. No to sobie ja już z nimi poważnie porozmawiam żeby stałemu klientowi taką manianę wcisnąć !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

adikwroc A nie chcesz jej dokarmiac? Niby sporo pracy i zachodu żeby zbiornika nie zabrudnić ale potem jaka satysfakcjia jest :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi