Skocz do zawartości
banans

Woda - pytanie o metode ballinga

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem tu nowy a 3 dni temu kupiłem już funkcjonujące akwarium, do którego dostałem od poprzedniego właściciela sporo chemii (preparaty, testy, witaminki itp) w sumie nie do końca jeszcze wiem co jest co a ilość tego wszystkiego przyprawia mnie o zawrót głowy.

Moje pytanie jest takie.

Czy metoda ballinga pozwala na utrzymanie odpowiedniego stanu wody tj. jej wszystkich składników na odpowiednim poziomie ? Czy wtedy o nic więcej poza zasoleniem i temperaturą nie trzeba się martwić jeśli chodzi o wodę ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz dostać jakąś sensowną odpowiedź musisz napisać jaki baniak np.wymiary,

jakie tam masz życie ile skaly jakie ryby i korale...itp

no i co to za " witaminki" dostałeś

pozdrawiam Janusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymiary 80x40x28

1 błazenek

1 mandaryn

4 krewetki wundermani

2 krewetki widoczne na zdjęciu

3 kraby w tym 1 pustelnik

1 homar albo rak

10 ślimaków takich co się zakopują i czyszczą piasek

i będą jeszcze 2 rozgwiazdy

1268_thumb.attach

skał i całej reszty nie potrafię jeszcze nazwać (dopiero się uczę)

Mogę zrobić zbliżenie poszczególnych części jutro jak to pomoże

Jeśli przygotuje odpowiednie roztwory do metody ballinga to o co jeszcze będę musiał zadbać ? jeśli chodzi o wodę ?

Jak często zalecacie robić testy ?

I co jeśli tylko jeden parametr będzie niewłaściwy np ph,Ca,Mg, albo kh skoro metoda ballinga reguluje wszystkie z nich i jeszcze parę innych o ile się nie mylę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób testy na Ca KH i Mg, przygotuj roztwory do Ballinga, jeśli wiesz jak, jak nie to w necie znajdziesz.

Jeśli któryś z parametrów będzie za niski to dozuj po troszeczku codziennie najlepiej pompą dozującą te przygotowane płyny w równych ilościach.

Doprowadź KH najpierw do poziomu jaki występuje w nwm i rób testy aż dobierzesz odpowiednia dawkę płynów.

Ja jak zaczynałem z Ballingiem, to akurat miałem kompletnego fioła i robiłem testy rano i wieczorem codziennie, ale szybko mi przeszło.:)

Jeśli Ca będzie za wysokie w stosunku do KH przy podawaniu równych ilości płynów postaraj się zjechać z płynami do najniższej akceptowalnej wartości KH.

Postaraj się aby w pomieszczeniu z akwarium było cały czas świeże powietrze.

Układ skały powinien być taki, żeby nie było martwych stref czy miejsc gdzie będzie się gromadził jakiś syf.

Ma być porządna cyrkulacja, dobre odpienianie, nie zapominać o podmianach i nie przekarmiaj.

Na razie nie podawaj tych witamin.

Jeśli skała jest na nowo ułożona, będzie jakieś tam dojrzewanie i parametry będą na początku skakać, ale to minie.

Ballingiem można utrzymywać poziom Ca,KH, Mg i można podawać mikroelementy wg.przepisu.

Jeśli to wszystko Ci się uda, to Ph będzie na odpowiednim poziomie.

Trzymaj się;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc.

Na poczatek metoda Ballinga plus podmiany wody zalatwi wiekszosc problemow z parametrami wody. O Ballingu warto, zebys jak najwiecej sam przeczytal i potem sie dopytal. Bo to w zasadzie temat rzeka, o ktorym mozna duzo prawic zaleznie od punktu widzenia.

Co do Twojego pytania - najlepiej jest zrobic tak, zeby dojsc do zaplanowanych przez nas parametrow lejac Ballinga "nierowno", tzn. rozne ilosci kazdego z plynow. Jak juz mamy co chcemy to zaczynamy lac rowno.

Jak ustalic dawke? Najlepiej robiac co 3-4 dni testy kh i lejac tyle, zeby kh nie spadalo. Na poczatek testy Ca rob kazdego tygodnia, potem mozna rzadziej. Po ustaleniu dawki testy na kh tez co tydzien, jak sie poczujesz pewnie rzadziej. Reszte sporadycznie, choc na poczatku na pewno bedziesz chcial je robic czesto, zeby poczuc sie pewniej :)

Wrzuc wieksze fotki to pomozemy zidentyfikowac co tam masz.

Napisz tez na jakim sprzecie dziala akwarium.

EDIT mowi, ze zostalem wyprzedzony ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Sprzęt

Odpieniacz wraz z wlotem i wylotem

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Filtr wody

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Turbinka (ponoc do 220 L) i grzałka

Dołączona grafika

Dołączona grafika

2. Chemia

Kilka testów razem z bratem zrobiliśmy ale coś kiepsko idzie nam odczytanie wyniku. Trudno jest ocenić kolor cieczy i porównać do tych z załączonych do opakowania np. przy teście Ph wahałem się między 7.7 a 8.2

Fajnie by było jak by ktoś doradził jakąś markę testów z dobrą instrukcją i łatwych do odczytania :D

Cała chemia jaką dostałem

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

3. Obsada zbiornika z całą resztą

1 Błazenek jest tylko jeden

Dołączona grafika

Dołączona grafika

2

Dołączona grafika

Dołączona grafika

3

Dołączona grafika

Dołączona grafika

4

Dołączona grafika

Dołączona grafika

5

Dołączona grafika

Dołączona grafika

6

http://img56.imageshack.us/img56/1515/37253074ku9.jpg

http://img56.imageshack.us/img56/37253074ku9.jpg/1/w1600.png

7

http://img165.imageshack.us/img165/2374/79038994sf7.jpg

http://img165.imageshack.us/img165/79038994sf7.jpg/1/w1600.png

8

http://img165.imageshack.us/img165/6223/22019594af6.jpg

http://img165.imageshack.us/img165/22019594af6.jpg/1/w1600.png

9

http://img370.imageshack.us/img370/7094/19792878ok8.jpg

http://img370.imageshack.us/img370/19792878ok8.jpg/1/w1184.png

http://img165.imageshack.us/img165/1826/9atk8.jpg

http://img165.imageshack.us/img165/9atk8.jpg/1/w900.png

Na obu zdjęciach zaznaczyłem widoczny śluz a przynajmniej na śluz mi to wygląda. Ktoś wie co to może być ? jak to usunąć ? czy w ogóle trzeba to usuwać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 Wydaje mi się że tutaj też coś nieproszonego rośnie

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

11 jedna sztuka

Dołączona grafika

Dołączona grafika

12 jedna sztuka

Dołączona grafika

Dołączona grafika

13 Takie znalazłem 2 i też nie bardzo wiem co to jest. Wygląda jak jakaś malutka rozgwiazda. Ta druga ma 4 kończyny

Dołączona grafika

Dołączona grafika

14 jedna sztuka ale jest jeszcze inny który aktualnie siedzi pod kamyczkiem i teraz nie mogę mu zrobić zdjęcia

Dołączona grafika

Dołączona grafika

15 Słyszałem że do puki nie są czarne to nie stanowią zagrożenia ale czy to prawda ? wundermani które widać w tle są 4

Dołączona grafika

Dołączona grafika

16 jedna krewetka

Dołączona grafika

Dołączona grafika

17 jeden pustelnik

Dołączona grafika

Dołączona grafika

18 takich ślimaczków jest 10

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Brat zastanawia się nad przelewkom albo sumpem aby zwiększyć obieg wody tylko musimy inny zbiornik znaleźć

Jakieś sugestie ? porady ? co zmienić a co zostawić od czego w ogóle zacząć? aby żyjątka się tam dobrze czuły ?

Każda sklejona przez was opinia i porada będzie mi bardzo pomocna

Pozdrawiam i życzę szczęśliwego nowego roku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uch, sporo tego :D

1.

Odpieniacz - Beast 400p ( identyczna konstrukcje maja rowniez odpieniacze o innych nazwach, ale w zasadzie wszystkie sa takie same jak Beast). Taki sobie odpieniacz, choc Twoje obecne akwarium pociagnie. Trzeba jednak go dobrze wyregulowac - tak, aby ciagnol jak najwiecej powietrza ( jak najwiecej babelkow w komorze reakcyjnej). Uzywalem identycznego odpieniacza przez blisko dwa lata i jezeli go dobrze ustawice moza popracowac w tym akwarium.

Filtr - jakie wklady filtracyjne macie w tym filtrze?

Pompka - to ktorys numer Korali lub jej chinski odpowiednik JVP. Przydala by sie druga taka.

2.

Duzo roznosci z ktorych polowa.... no coz, niezbyt przydatna. Zgrubsza zgrupujmy to:

- pokarmy suche - jezeli masz w poblizu dobry sklep ( skad jestes?) i troche miejsca w zamrazarce to postaraj sie je zastapic mrozonkami: artemia ( solowiec), mysis ( lasonog), ikra kraba. Te dla blazenka beda jak znalazl. Karm tak, aby wszystko bylo szybko zjadane. Mandaryn je jakies suche pokarmy?

- testy - najwazniejsze: kh, Mg, Ca i NO3. Reszty uzywa sie sporadycznie, ale jak juz masz to... miej :dance3: Choc np. Sera na PO4 i ten na NO2- beda malo uzyteczne. Sera, bo rozroznia najwyzej stan tragicznie i zle, a NO2- w akwarium morskim ma marginalne znaczenie.

- suplementy - podziel je na te ktore sluza do uzupelniania kh, Ca i Mg oraz na "reszte". Obawiam sie, ze prawie cala reszta bedzie obecnie nieprzydatna. W takim akwarium jak Twoje, z malymi koralami i nieduza ich iloscia, nie musisz sie przejmowac dozowaniem strontu czy pierwiastkow sladowych. Jedynie preparat na jod Kenta warto podawac, bo ulatwia wylinki krewetkom - ale nie przesadzaj z iloscia, 1/2 zalecanej dawki maksymalnie. Reszta moze poczekac na lepsze czasy.

- KoralFluid JBL - pokarm dla miekasow. W malych dawkach raz na jakis czas. Na pewnie nie zaszkodzi :lol:

Z innej beczki to nie widze soli. Nie masz? Jednak podmiany wody to swietny sposob na utrzymywanie stalych parametrow. Masz filtr RO - odwroconej osmozy?

Zwierzaki:

1. Blazenek siedzi w Sinulari, za nia grzybek Rhodactis najpewniej.

2. Skalka z Zoanthusami, po prawej od nich tez jakies Rhodactisy. Na skalce z Zoanthusami chwasty w postaci szklanych roz - Aiptasi.

3. Skala? :no:

4. Aiptasie - chwasty.

5. patrz wyzej - Sinularia

6. patrz wyzej - Rhodactis

7. chyba Xenia

8. patrz wyzej - Rhodactisy

9. jakas gabka? Przyszla zapewne ze skala, dla smiertelnika nie do identyfikacji. Nie usuwac, watpie zeby byl to jakis inwazyjny gatunek

10. wyglada jak glony, albo cos porosniete przez glony. Jezeli Ci sie nie podoba mozesz sprobowac wyrwac.

11. Synchiropus splendidus - mandaryn.

12. Lysmata amboinensis - krewetka czyszczaca. Smieciarz zjadajacy odpadki.

13. Drobne rozgwiazdy, sam mam ich sporo. Wydaje mi sie, ze jedza glony wapienne. Do zostawienia, ciekawe w obserwacji :)

14. Percon, zapewne Percon gibbesi. Obecnie pelni taka sama funkcje jak krewetki - smieciarz. Jak podrosnie moze jednak zjadac np. slimaki albo male rybki. Wniosek: jak urosnie za duzy oddac komus.

15. Wieloszczet, nie przejmuj sie nim. A co do L. wurdemani to widac, ze sa male i moga sobie z takimi duzymi Aiptasiami jakie masz nie dac rady. Bedziesz musial wymyslic sposob na Aiptasie: kwasek cytrynowy, Joes Juice, kalkwasser. Poczytaj i pomysl.

16. L. debelius - trzymana w pojedynke bedzie skryta. Bedzie zjadac resztki jak inne krewetki.

17. Krab to jakis Calcinus. Daj mu jakies puste musze do tego, zeby mogl sie przebrac. Inaczej moze atakowac slimaki. Kolejny smieciarz :)

18. Jakis slimak kopiacy. Ja jednak gatunku Ci nie podam, bo po prostu nie znam :) Pozyteczni goscie, smieciarze.

Co do sugesti i porad: moze to zle zabrzmi, ale to akwarium nigdy nie zostanie uznane przez spolecznosc akwarystow za najpiekniejsze na swiecie. Jezeli jednak sie postarasz, to moze stac sie niezlym akwarium. Moze to wymagac troche nakladu pracy. Pozostaje pytanie, czy nie efektywniej bedzie np. zainwestowac w nowe szklo z panelem. Albo z malym sumpem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem z Ostrowa Wielkopolskiego, a w sąsiadującym mieście mamy sklep z morszczyzną a i w zamrażarce znajdzie się miejsce

Filtr do osmozy prawdopodobnie będzie ale jeszcze nie ma

Sól mamy nawet sporo z 15 KG Kenta chyba

A co do estetyki akwarium to kupiliśmy je po to aby na nim się wszystkiego nauczyć aby później nie popełniać błędów na większym zbiorniku, no bo szkoda by było zainwestować w takowy, skałki i więcej życia aby się wszystko zmarnowało... Od czegoś trzeba zacząć

A i z czasem też wygląd tego się poprawi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osmoza, a za nia DI, to jeden z podstawowych sprzetow w akwarium morskim. Takze warto bedzie sie w to wyposazyc.

Jak macie dostep do mrozonek to znakomicie. O wiele mniej zanieczyszczaja wode.

Pierwszy dobry krok to moze byc wymiana fototapety na jednolicie czarna lub granatowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi