remel 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Październik 2013 Witam Czy ktos sprawdzal wiarygodnosc testow na kh? Zawzze uzywalem saliferta a dzis kupilem red sea i szok. Salifert pokuzje 6.1 a rs 8.0!!!! Sprawdzilem z plynem z saliferta ktory ma 6.7 i salifert pokazuje idealnie 6.7 a rs 7.6 Wogole bez sensu maja sie wyniki wody z akwa w stosunku do plynu saliferta. Komu wierzyc??? Dziwne jest to ze moje akwa najlepiej wyglada przy ka 5.6 nierzonym salifertem. Co wy na to? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amfiprion 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Październik 2013 (edytowane) Ja używam saliferta i jestem zadowolony. Za 2 miesiące temu jak kończył mi sie test RS to kupilem na zapas drugi. Z ciekawosci zrobilem test jednym i drugim. I różnica byla 1, 4. Były z różnych partii. Pozdrawiam Edytowane 9 Październik 2013 przez Amfiprion Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Październik 2013 Moim zdaniem oba są tak samo dokładne , tylko producent zapomniał dodać że rozbieżność wyników to +-25% , masz dowód na to u siebie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Październik 2013 bardzo lubiłem test na Kh czy to tropic marin, czy ten od JBL bo są proste w robieniu bardziej "dokładnym", z wynikiem po przecinku jest salifert moglbym sie jeszcze bardziej rozpisać, dołożyć jakąś filozofię, która zapewnia mi dobre samopoczucie ale połączyć mogę wypowiedzi Robiego i Amfipriona + coś od siebie: bazuję na powtarzalności jednego z wymienionych marek testu i gdy konczy mi sie test to porównuję go z nowym testem oba wyniki. Stary Salifert wskazywał wynik niższy od Tropic Marin i od 2 niższy od JBL. Obecnie Salifert daje mi wynik o ok. 1 wyższy wynik od Tropic Marin. Co to wszystko znaczy dla mnie? Może tylko to, że nie wiem, czy założone Kh 7 jest rzeczywiste, ale nie jest to najważniejsze. Obserwacje akwarium wiele mi mówią, a wynik testu pozwala korygować dawkę lanego NAHCO3. Nie wartość KH lecz jego stabilność jest kluczowa. pozdrawiam luft Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remel 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Październik 2013 To jest swieta racja ale jakbym niemial jeszcze saliferta to prawdopodobnie dazylbym do jego wyniku a to juz o 2 za malo i mohlaby byc katastrofa. Teraz wiem ze na rs musze trzymac miedzy 7 a 8 a na salifercie mialem miedzy 5.6 a 6.5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amfiprion 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Październik 2013 Ciesze się , że udało się nam pomóc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remel 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Październik 2013 Swoja droga to niezle jaja bo dla goscia ktory jeszcze nie wie o co biega i dazy do ksiazkowych parmetrow to moze sie ladnie przejechac Kuoil sobie dozszy test niby lepszy a tu kuku i pare korali w smietniku. Kolejny raz w tym hobby przekonalem sie ze drogie nie znaczy dobre Proste tanie i sprawdzone, to jest to trzego trzeba w tej zabawie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Październik 2013 Mi też RS oszukiwal. W akwarystyce często to co drogie niejest warte swojej ceny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marekk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Październik 2013 W salifercie jest płyn kalibracyjny więc wg mnie jest pewniejszy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Październik 2013 W salifercie jest płyn kalibracyjny więc wg mnie jest pewniejszy. I co z tego płynu ? wierzysz w to co piszą odnośnie Kh ? tego płynu oczywiście , a jak płyn i test przekłamuje w jedną stronę ? to może być jazda ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remel 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Październik 2013 wygląda na to że płyn jest robiony tylko pod saliferta gdzies na forum był nawet temat że ten płyn pokazywał na różnych testach inna wartość a tylko na salifercie było ok. to chyba było na NR Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marekk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Październik 2013 wygląda na to że płyn jest robiony tylko pod saliferta gdzies na forum był nawet temat że ten płyn pokazywał na różnych testach inna wartość a tylko na salifercie było ok. to chyba było na NR Może tylko salifert pokazywał kh dobrze . Bez laboratorium możemy tylko gdybać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remel 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Październik 2013 Ciekaw jestem co na ro mala hanka na kh Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2013 Ja miałem Salifierta i RS,u mnie oba pokazywały ten sam wynik. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaS 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2013 Oczywiście dobrze odczytaliście test RS? w wiekszości ich testów nie odczytuje się ilości płynu która została a ilość którą zużyliśmy, czyli odwrotnie jak w salifercie. W RS musimy policzyć ile zużyliśmy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Październik 2013 Wiadomo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remel 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Październik 2013 To ja czytalem tak jak w salifercie. To tak jak sie nie czyta Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Harari 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Październik 2013 To RS ma dwa testy na KH ? To co ja mam to pipetka zakraplająca kropelki do fiolki z próbką - ile zakroplisz do zmiany koloru tyle masz. W stosunku do Saliferta rozdzielczość jest żadna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach