Skocz do zawartości
GrzegorzAkwa

Wycieczka do KZ fotoreportaż

Rekomendowane odpowiedzi

Super fotki, mi się kolory podobają i w ogóle fajny sklepik;D

Jeszcze mam pytanie jak duży jest wybór korali na miejscu, jakie ceny i czy mają jakieś perełki, a może same standardowe.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wycieczka jest opłacalna jak chcesz zrobić zakupy powyżej 1000€, mimo dużej ilości szczepek większość to to samo, co do rarytasów to średnio, a ceny bez rewelacji, wręcz drogo przy małych i nawet średnich zakupach, a i na kawę nie ma co liczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za reportaż:sad:

Bardzo podoba mi się ta żółta Acropora z fioletowymi tipami, i wogóle świetne koralowce, chociaż wolę mniej pastelowe kolory.

Gdzie są ryby, zauważyliście tam w ogóle jakieś.

Rozumiem, że łatwiej utrzymać parametry bez ryb, ale chociaż jedna tam pływa chyba u nich.

Jaka skromna półeczka z produktami, myślałem że trochę bardziej okazale to wygląda.

Ale te szczepkowe zbiorniki świetne i to ich akwarium, też mi się podoba.

BK zastąpili swoimi wynalazkami no tak.

No i T5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jednym ze zdjęć gdzie widać zeofilterki w sumpie jest właśnie jeden którego chyba Pudzian wzrusza ;-)

Ciekawie co na to Kasia że jej mąż stał się kurą ;-)

Także bardzo ciekawi mnie jak to wygląda na żywo, myślę że na przełomie wiosny i lata 2009 także się do nich wybierzemy :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kompaktowy odpieniek do przeciętnego nano :sad:

Dołączona grafika

Całość bardzo ciekawa, tyle solanki i spsów w jednym pomieszczeniu.

Tylko ten ich showtank jakieś takie mało żywe kolory ma... (chyba że na zdjęciu tak wyszedł)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem ciekawy Waszych spostrzeżeń, bo mi osobiście nie podobają się kolory korali uzyskane tą metodą, wyglądają sztucznie (według mnie) większość kolorów jest jakby sprana taka pastelowa nasycone są róże, żółcie i fiolety. Niebieski i zielony jest zupełnie nienaturalny sprany ,pastelowy .

Montipory, które normalnie są pomarańczowe tu są majtkowo różowe.

Wszystko to wygląda dziwnie, nie jak naturalna rafa.

Jak oglądałem zbiorniki na myśl przyszły mi różowe danio i pielęgnice papuzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do oświetlenia to szczególnie showtank jest mocno dowalony światłem, naliczyłem jakieś

50 T5 po 80W, ryb faktycznie jak na lekarstwo, a na towar mają osobny magazyn.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzegorzu a orientujesz się może jakie dokładnie świetlówki są zawieszone nad wystawowym zbiornikiem? Same fiji + coral light czy pomieszane z innymi?

Super zbiorniczek szczególnie prawa strona zarośnięta talerzami świetnie wygląda, kompozycja mi się bardzo podoba. Lepiej jednak nie porównywać zdjęć tych z forów z tymi ze strony korallen-zucht.de. Różnica jest widoczna i chyba rzeczywiście kolorki są podciągane jakimś programem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie sie podobaja takie kolorki

Własnie jasne wyprane kolorki jest bardzo ciężko wyciągnąć , jesli ktos lubi ciemniejsze wystarczy zwiekszyć karmienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodzę się z Andrzejem - kolorki wzorcowe świadczące tylko o perfekcyjnym prowadzeniu zbiornika....

...........................................................................................................................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Olek stosunek światła w głównym zbiorniku to 3xNew Generation do 1 Fiji Purple.

Grzesiu świetlówek było bardzo dużo ale poni żej 40 (same 80W).

Ceny koralowców są na stronie KZ i nie napawają optymizmem przywiozłem około 20 sztuk i w porównaniu do "zwykłych" hodowlanych szczepek wychodzą koszmarnie.

Wrażenie robi czystość w zbiornikach nie ma nalotów na piasku i szybach. Szyby wręcz błyszczą. Koralowce SPS pochodza z importu i hodowli od dużych hodowców od których KZ je skupuje.

Pozdrawiam

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robercie co mam zrobić z tą "Kurą" w podstawówce zwracałem świadectwa aby poprawiali.

Jarosławie ryb kilka było ale same robotnicze na szczepkowych pływały pokolce: Naso, Zebrasomy, Chelmon rostratus , P.xexataenia czyli standard do walki z problemami + 2 A.ocellaris siedzące w E.quadricolor podświetlonym Ledową lampą.

Grzesiu jak znajdziesz fotkę niebieskie T.derasa w rozmiarze 35cm to dawaj je. Niestety była nie do kupienia.

Wszystkie lampy wiszą wysoko w godzinach otwarcia firmy, poza tym to były akurat fotki lampy akwarium na LPS i "miękasy". Nad SPSowymi akwariami po całej szerokości wiszą T5 więc światełka jest dość, dodam że w podobnej kombinacji jak nad zbiornikiem głównym.

Pozdrawiam

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łukasz - musisz Grzegorza "kopnąć w kostkę co by poprawił".

Jeśli chodzi o kolory SPS to zgodzę się z Andrzejem są śliczne, jak widać na przykładzie Włocha z odnośnika który podałem można doprowadzić ZEO do perfekcji, zwróćcie uwagę na fakt iż ma bardzo czystą skałę oraz DSB (sic!)

ZEO stanowi IMO przynajmniej na razie swego rodzaju wyzwanie i wymaga mozolnego "strojenia" pod konkretny zbiornik, aczkolwiek oglądając tego typu akwaria widać iż warto włożyć czas i wysiłek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi