Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

z tego co zdążyłem przeczytać przed chwilą zwykle ta metode stosuje się w akwariach o dosyć sporej pojemnosci ktore posiadaja sporo sps lps co skutkuje rowniez spadkiem kH a mniejszych akwariach zwykle podmiana wody jest wystarczająca aby w pewnym stopniu utrzymac odpowiednie warunki zakladajac ze na poczatek wprowadze tylko korale miekkie, krewetki,slimaki, i pare błazenkow chyba nie powinienem miec jakis specjalnych problemow z niedoborem pewnych pierwiastkow przy 150L ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli zamierzasz posiadać akwarium przez długi czas to przekonasz się jak często będzie trzeba dodawać preparaty. 4 twarde korale wielkosci pięści to już będą w oczach z twojego akwarium wyciągać pierwiastki. A jak się wciagniesz w akwarium to oczywiste się stanie , że korali bedzie znacznie wiecej. Pozatym po dokladnym ustawieniu dawek w balingu stanie sie to banalne i tanie. Myślę , że znacznie tansze od podmianek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieję że tak będzie chociaż jak widzę te wszystkie tabelki i rownania chemiczne i mieszania to az sie slabo robi nie ma innych metod chociaż widze sporo  komentarzy akwarystow ktorzy nigdy tej metody nie stosowali i wszystko jest ok 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tylu koralach co wymieniłes zaopatrz się tylko w niewielką ilość proszków do balinga-Ca, KH, Mg. Podmiany załatwią niedobór micro a Ty w razie konieczności(choc pewnie przy takiej obsadzie jej nie bedzie) uzupełnisz spadki. 

Kolego FoxRacing poczytaj o metodzie ballinga zanim zaczniesz o niej opowiadać, nie opiera się ona tylko jak to napisałeś na "laniu Ca,Mg KH i czasem potasu", jest ona bardziej złożona i jeżeli nie wiesz jak to opisać podeprzyj się linkami bo robisz zamęt w głowie koledze. Na dodatek piszesz że wyjdzie taniej niz podmianki.... podmiany to podstawa!! Choć byli tacy co pokazali że bez nich też sie da.

Żelaza też bym nie lal, przy niewielkiej obsadzie podmiany zalatwią braki.

Edytowane przez LukaS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tylu koralach co wymieniłes zaopatrz się tylko w niewielką ilość proszków do balinga-Ca, KH, Mg. Podmiany załatwią niedobór micro a Ty w razie konieczności(choc pewnie przy takiej obsadzie jej nie bedzie) uzupełnisz spadki. 

Kolego FoxRacing poczytaj o metodzie ballinga zanim zaczniesz o niej opowiadać, nie opiera się ona tylko jak to napisałeś na "laniu Ca,Mg KH i czasem potasu", jest ona bardziej złożona i jeżeli nie wiesz jak to opisać podeprzyj się linkami bo robisz zamęt w głowie koledze. Na dodatek piszesz że wyjdzie taniej niz podmianki.... podmiany to podstawa!! Choć byli tacy co pokazali że bez nich też sie da.

Dzięki LukaS

http://erybka.pl/pol_m_Preparaty-do-wody_Metoda-Ballinga-61.htC

Czy o te proszki chodzi ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, wystarczą te trzy które wymieniłem, pewnie przez jakiś czas nie trzeba bedzie nic dozować, podmiany wystarczą więc kupić najniejsze opakowanie albo odkupić od akwarysty niewielką ilość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok w razie dylematów i problemów oraz w głównej fazie zakładania zbiornika będę się odzywał po cenne porady i wskazówki  dzięki i pozdro  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieję że tak będzie chociaż jak widzę te wszystkie tabelki i rownania chemiczne i mieszania to az sie slabo robi nie mad innych metod chociaż widze sporo komentarzy akwarystow ktorzy nigdy tej metody nie stosowali i wszystko jest ok

Jeśli chodzi o tabelki to są one tylko z pozoru przerażające. Po 2 miesiącach będziesz w stanie wszystkie czynności wykonywać z pamięci wspierając się tylko testami. Przy dobrze dobranych dawkach testy wystarczy robić sporadycznie jako czynnik kontrolny. I myślę , że tą metodę stosowało większość akwarystow morskich zanim przeszli na coś bardziej skomplikowanego. Na tej metodzie prowadziłem swoje pierwsze akwarium. Dopiero po kilku latach popularne zaczęły być inne metody. Wcześniej stosowano głównie reaktor lub Baling.

Po pierwsze nie napisałem , że ta metoda polega tylko na tym. I wyraźnie napisałem , że warto o niej przeczytać jak najwiecej. Pisałem też o zaopatrzeniu się w preparaty aby uzupełnić składniki jakby co. Oczywiście , ze podmieny to podstawa ale podmieniac tez nie można w nieskończoność. A Fe podałem tylko jako przykład wiec czytaj ze zrozumieniam kolego. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram w 100% to co pisze kolega FoxRacing.

Ja na początku stosowałem tylko podmienki ale po 6 miesiacach zaczęło brakowac składników.

Miekich korali mam sporo ale z twardych posiadam tylko dwa 2cm i jednego wielkosci piłki do tenisa lps i trzy 5cm i jednego 1 cm spsa.

Dolewam miedzy innymi baling i sprawdza sie idealnie. Tanio szybko i precyzyjnie. Pozatym chciałem podkreslic ze z minerałów korzystaja takze slimaki, krewetki i dekoracyjne glony wapienne których bez uzupelniania skladnikow poprostu nie utrzymasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie precyzujcie to o czym piszecie, @Amfirion - lejesz ballinga czy tylko uzupełniasz braki wybranymi składnikami ballinga? To duża różnica.

@FoxRacing - pisz zrozumiale a nikt nie bedzie sie czepiał, znowu piszesz że nie można podmieniać w nieskonczoniść, co to znaczy że jak lejesz ballinga to nie podmieniasz? Podmienia się w nieskonczość co tydzien a balling ballingiem...

A tutaj cytat z Ciebie "ta metoda opiera się na dozowaniu płynów: Ca Mg i buforu. Czasem też potas." - balling to nie jest metoda w której lejemy czasem to czasem tamto tylko określone ilości określonych preparatów. Jak uzupełniamy wg zapotrzebowania  KH Ca i Mg nie balling.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przepraszam że się wtrącę ale czy to znaczy że gdybym posiadał LPS SPS i przy regularnych podmianach wrazie znacznego spadku np.Mg Ca kH wystarczyłoby zastosowanie preparatów od ballinga np.z mojego podanego linka ???

http://erybka.pl/product-pol-3768-EcoSystem-Zestaw-do-Ballinga-4x1000g.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podmianka co tydzień ok.10% wody te preparaty jak najbardziej .Tylko czym dozowane korale lubią stabilne parametry. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tyle to i ja wiem tylko jak stosowac te preparaty jednoczesnie nie zaklucajac srodowiska ???

Edytowane przez reejunkie93

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba warto bedzie zaopatrzyc sie w dobry odpieniacz i zadbac o filtracje biologiczna .np bio bale, zywa skala,filtr glonowy, siporax ??? bo ja juz sam nie wiem jak narazie to najblizej mi do zywej skaly jako filtra biologicznego w sumpie  :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie podstawa dobry odpieniacz ,siporax,sucha skała którą ożywię. Jest kilka sposobów musisz wybrać nie możesz wszyskiego na raz bo jak coś nie pójdzie dobrze to nie będziesz wiedział co ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie oczywiscie że nie wszystko mowie o jednej z opcji

Edytowane przez reejunkie93

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tyle to i ja wiem tylko jak stosowac te preparaty jednoczesnie nie zaklucajac srodowiska ???

Możesz dozować strzykawką np 2x dziennie ale to upierdliwe, najlepiej kupić pompy dozujące.

Co do kolejnych pytan, nie kombinuj na poczatku, dobry odpieniacz i skała to wszystko czego Ci trzeba jeżeli chodzi o filtracje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi