Skocz do zawartości
Swietlik

Nano Marinus Cube 60l - nowicjusz od zera

Rekomendowane odpowiedzi

Pan Michal z trzmiela zyje ze sprzedawania blazenkow :)

im wiecej ich sprzeda tym lepiej zyje :))))

a o fachowosci pańow z trzmiela napisalem kiedys w innym poscie.

Twoj przypadek jest potwierdzeniem moich slow :)

a odpowiadajac na Twoje pytanie :)

parametry mialas zerowe, bo mialas czysta wode ktora nawet nie zaczela dojrzewac :)

ot i cala tajemnica :)

Edytowane przez Sushi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ok..ale czy zycie ktore bylo na skale i obumarło częściowo wsadzone do niedojrzalej wody nie powinno podniesc NO2 a nastepnie NO3? I wlasnie po 2 tygodniach czaczac sie stabilizowac? Może rzecz w tym ze po tym jak zaczelam karmic zwierzeta to woda zaczela sie po prostu psuc bez odpieniacza? Moze ilosc bakterii jest za mala w tej chwili i nalezy je dolac od serca? Jakies mi to wszystko nielogoczne wydaje sie...
Co do Pana Michala, to przeciez zadowolony klient to klient powracajacy, takie klamstwa maja krotkie nogi i tylko źle wpływaja na biznes. Co sprzedawcy przyjdzie ze sprzedazy mi 2ch Blaznow skoro ja potem z zasady nie kupie u niego nawet zywa Artemie za pare zlotych?

PS dzisiaj rano zastałam zmętnioną nieco mleczną wodę i od razu zamowiałam odpieniacz Resun SK 300.

Edytowane przez Swietlik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm a doszczepilas bakterie po założeniu kaskady?

Odpieniacz warto było zamówić zanim zwierzaki trafily do akwarium. Pomijając , że szybko i dużo zwierząt wypuściłas.

Fizelia w filtrze moim zdaniem mogła spowodować chwilowe problemy z wodą poprzez rozkład wszystkiego co na niej zalega.

Ja myślę , że nie powinniśmy negowac tego co mówi Pan. Michał w końcu z tego co koleżanka mówi to taki ekspert. No i akwarium zaproponowali co nic nietrzeba w nim zmieniać tak jak filtra czy lampy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bakterie oczywiscie byly dodane razem z filtrem.

Akwarium nikt mi nie proponowal. Na poczatku watka napisane jest ze sama wybralam taki "gotowiec" i chce zobaczyc jak sie sprawdzi. Jak na razie nie sprawdza sie i jak juz akwarium sie ustabilizuje i ogarne go calkowiecie, napisze co sadze o tym zestawie, co - mam nadzieje - posluzy innym poczatkujacym osobom. Kiedy kupowalam ten wynalazek Dennerle, w Polsce nie bylo informacji na jego temat, tylko zagraniczne filmiki na Youtubie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dlaczego parametry No2 i No3 byly zero? Chyba rowniez zle zrozumialam, ale to mialo byc wyznacznikiem konca dojrzewania... Co człowiek to opinia. Czy nie powinna mi krewetka paść jeżeli wsadziłabym ja do niedojrzalego zbiornika? Nie sadze zeby Pan Michał z Trzemiela chciał mnie wsadzić na mine mowiac ze juz mozna kupować blazenki.

Tak jak napisałem po 2 tygodniach akwarium mogło (choć nie musiało) być gotowe na powolne wprowadzanie życia(ekipa czyszcząca) a to nie oznacza że jest dojrzałe. Dojrzewanie dopiero przed Tobą. Miałaś świeżą wodę i żywą skałe, niedojrzałą więc czego oczekiwałaś? To że wprowadziłaś do tak świeżej i małej bańki tyle życia na raz świadczy tylko o tym że nie poczytałaś działu dla początkujących. Dlatego też nie rozumiesz o czym tu piszemy i dopytujesz jak to możliwe że po dwóch tygodniach akwarium nie jest dojrzałe :wallbash: . Jeżeli to wszystko co robiłaś było pod dyktando pana z trzmiela to sushi ma jednak racje ze swoją opinią. Czytaj i ucz się żeby teraz to życie utrzymać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coz, wyglada na to ze czytam forum bez zrozunienia i ide za rada ludzi ktorym nie powinnam wierzyc. Coz, stopien komplikacji i zawilosci akwarystyki morskiej najwyrazniej mnie przerasta.

No i faktycznie, jak patrze na zdjecie mojego akwarium to strasznie duzo tego zycia tam, az oczy sie rozbiegaja, nie wiem na co patrzyc - wszystko takie kolorowe...

Edytowane przez Swietlik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiajace jest tylko to, ze przeciez caly czas dokladnie opisywalam co dzieje sie z akwarium i co planuje zrobic. O wyjezdzie do Erybki pisalam duzo wczesciej, o tym ze planuje kupic Zoa - tez. Jedyne pytanie wtedy padlo od kolegow to: czy kolory Zoa beda takie jak na zdjeciu.

Pytalam czym moze objawiac sie "przeciazenie systemu" o jak temu zaradzic - w odpowiedzi byla cisza.

Pytalam czy w takim wypadku nalezy na razie oddac zwierzeta zeby nie meczyly sie na przechowanie - odpowiedz byla: nie.

Teraz, kiedy cos idzie zle to, mam wrazenie, "starszyzna" sie aktywuje, bo jest okazja utarcia nosa "zielonemu". Czytajac fora spotkalam sie z podobnym schematem i to jest mocno nie fair.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziewczyno.... :)

wez ty wlej fiolke bakterii prodibio, wlacz odpieniacz, usiadz na krzesle, wsadz rece pod pupe i patrz :)

jak ci przyjdzie ochota to nakarm ryby, przetrzyj szyby, i czekaj :)

nic wiecej nie rob :)

i tak z miesiac, moze dwa :)

jak bedziesz miala zielone wlosowate glony, ktore wygladaja jak grzywa lwa to wpusc z 5-10 slimakow tectusow zeby to wyzarly i po 2 tygodniach bedzisz miala czysto.

nie podmieniaj wody przez najblizsze dwa, trzy miesiace bo zdestabilizujesz dojrzewanie.

tyle slow ewangelii swietej.

zrobisz co zechcesz, albo co ci poradza.

to o czym napisalem w skrocie jest wszystko w dziale dla poczatkujacych.

tu masz erzac dla mniej cierpliwych :)

slonosci zycze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz z jednej strony rację, z drugiej tak to już jest że przychodzi młody i wie lepiej bo tak mu sprzedawca doradził - no i nie ma takiego mocnego na forum żeby młodemu do rozumu trafił ... ale nie jest tak że ktoś Cię celowo na minę wsadził żebyś doświadczenia nabrała... kolejna rzecz że przerabialiśmy taki entuzjazm z 1000 razy w tym co najmniej raz każdy na sobie i życie pokazuje że nie przepowiesz "Świeżakowi" i tak pojedzie i tak kupi, wpuści rybe, dosypie proszku, wsadzi łape i pogrzebie...

A teraz jak już SAMA dostrzegłaś że przesadziłaś :) no to idź za powyższą radą suchego i dodatkowo jak to się mówi - zażyj węgla doustnie. Będzie dobrze - kibicujemy i nie bój sie sama nie zostaniesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koleżanko po pierwsze przywiozlas dużo zwierząt na raz z erybki. A nie wspomniałas o ilości. Po drugie po co były debaty na temat odpieniacza skoto do tej pory go niema i kupiłas go dopiero jak parametry spadły. Pisał Fox żebyś niepchala tam włókniny! I dokladnie opisaliśmy Ci jak łatwo tanio i skutecznie zrobić dobry filtr do lapania cząsteczek i łatwy w czyszczeniu. Oczywiście każdy ma prawo wyboru. Ale zastosowanie ściereczki Jan niezbedny czy cos, która jest mocno sprasowana i zbita powala. Woda zawsze wybiera łatwiejszą droge. Pozatym obie firmy które wybrałas są znane ze wciskania wszystkiego i w każdych ilosciach. Warto wczesniej czytac opinie. Jeśli chodzi o trzmiela to niemoge tu się wyrazić do końca źle ponieważ rozumiem małe firmy i przypuszczam jakie ciezkie czasy dla nich teraz przyszły. Ale erybka to już gigant sprzedaży zwierzat morskich robiacy wszystko żeby sprzedać dużo i szybko niezaleznie od dobra klienta. Każde dzialanie ma jakiś cel. Przeciazyli Ci zbiornik to sprzedadzą mocniejszy odpieniacz, apsorbent itp. A jak zdechnie wszystko to tym lepiej bo kupisz jeszcze raz :( I nieatakuje Cię w tym miejscu. Sam nienawidze uszczypliwych postow na forum. Może jak to powiedziałaś starszyzna się nieodzywala dlatego , że niewyciagalas zadnych wnioskow z tego co pisali. Pozatym może chcieli w koncu po kilku postach typu. Pan Michał powiedział. Pokazać Ci i dać możliwość weryfikacji wiedzy tego Pana. Chciałem też zauważyć , że ostatnie twoje 2 posty były bardzo ironiczne a forum to nie miejsce na wyzywanie się czy inne formy negatywnej uszczypliwosci. Z tego powodu nie zamierzam więcej pisać w tym wątku.

Edytowane przez loccutus
No to jeszcze trzaśnij drzwiami i wyjdź ;) - spokojnie, młoda jest, daj jej szanse jeszcze wyjdzie na ludzi. Teraz już opier... nikomu nie pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam do powiedzienia tylko tyle na dziś:

Aneta ponownie się wyliniła. Woda od wczoraj czysta. Chusteczki ciagle zbieraja brudny pyl ktory ja scieram z szyb.

Odpieniacz dzis ma zostac doreczony, wraz z nowa sola ktorej zaczelo juz brakowac powoli. Wybralam Crystal Reef. Zbil mi sie moj pierwszy hydrometer i musze podjechac do Trzmiela po nowy, a przy okazji po grzalke do podmianki i czarny silikon - jezeli postanowie pogodzic odpieniacz z pokrywa to na pewno sie przyda.

Edytowane przez Swietlik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetlik ok. Skoro nikt nie proponował tego akwarium to cofam tamto zdanie. Włącz odpieniacz i poczekaj trochę na efekty. :/

Sushi Daremne twe trudy :) W sumie niewiemy czy sól do podmiany czy poprostu na zapas. W końcu lepiej mieć na w razie co :)

Amfiprion co ty taki obrazalski. Wszyscy wiemy , że lubisz szpiegowac nekac i przesłuchać nieuczciwych i nie douczonych sprzedawców. Ale skąd koleżanka miała mieć pojęcie o tym wszystkim skoro to jej pierwsze akwarium. Sam pomyśl jakie my wszyscy popelnialismy błędy na poczadku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@FoxRacing - nie dokuczamy kolegom na forum :)  Panowie, wracamy do tematu pani! Pięknie proszę :)

Koleżanka już na pewno zrozumiała co źle zrobiła :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedna wada kaskady Aquaela - brak skimmera. Woda na powierzchni byla na tyle nie do przyjecia ze z podkulonym ogonem usmiechcnelam sie do Bio Cirkulatora Dennerle i zamontowalam go bez gabki - trzeba przyznac, ze jakosc wykonania tego skimmera jest wzorowa.

CZYTAJ co napisalem,

NIE PODMIENIAJ WODY DO KONCA DOJRZEWANIA

:)

Zrozumialam

Świetlik ok. Skoro nikt nie proponował tego akwarium to cofam tamto zdanie. Włącz odpieniacz i poczekaj trochę na efekty. :/

Sushi Daremne twe trudy :) W sumie niewiemy czy sól do podmiany czy poprostu na zapas. W końcu lepiej mieć na w razie co :)

Amfiprion co ty taki obrazalski. Wszyscy wiemy , że lubisz szpiegowac nekac i przesłuchać nieuczciwych i nie douczonych sprzedawców. Ale skąd koleżanka miała mieć pojęcie o tym wszystkim skoro to jej pierwsze akwarium. Sam pomyśl jakie my wszyscy popelnialismy błędy na poczadku.

Sól na wszelki wypadek, bo zostalo mi 2 łyżeczki.

Dziewczyno.... :)

wez ty wlej fiolke bakterii prodibio, wlacz odpieniacz, usiadz na krzesle, wsadz rece pod pupe i patrz :)

jak ci przyjdzie ochota to nakarm ryby, przetrzyj szyby, i czekaj :)

nic wiecej nie rob :)

i tak z miesiac, moze dwa :)

jak bedziesz miala zielone wlosowate glony, ktore wygladaja jak grzywa lwa to wpusc z 5-10 slimakow tectusow zeby to wyzarly i po 2 tygodniach bedzisz miala czysto.

nie podmieniaj wody przez najblizsze dwa, trzy miesiace bo zdestabilizujesz dojrzewanie.

tyle slow ewangelii swietej.

zrobisz co zechcesz, albo co ci poradza.

to o czym napisalem w skrocie jest wszystko w dziale dla poczatkujacych.

tu masz erzac dla mniej cierpliwych :)

slonosci zycze :)

Najbardziej zrozumiala i konkretna rada. Edytowane przez Swietlik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak jest bez gabki to jest tam jakieś siteczko żeby życia nie za ssalo?

On zasysa wode w tej dolnej czesci gdzie jest krateczka, nie wiem co tam mogłoby sie zmieścić... chyba że te mikro insekty biale co łazą po piasku - to bedą mialy przejażdkę życia jak wpadną ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.