Skocz do zawartości
Swietlik

Nano Marinus Cube 60l - nowicjusz od zera

Rekomendowane odpowiedzi

11wrzesnia przyjechał moj zestaw Dennerle. TA - DAM! Chociaż brak tam "serca akwarium" - odpieniacza, producent obiecuje, że da się tam wychodować takie rzeczy:

Tak wyglada tuz po zalaniu:

Od razu zauważyłam, że piasku chyba jest za mało. Znawcy również kręcą nosem na ten dziwny filtr Dennerle Bio Circulator 4 w 1.

14 września otrzymałam 20 litrów wody z podmianki od życzliwego forumowicz wraz z niespodziewanym prezentem - 5 ślimaczków do czyszczenia. Wszystko od razu trafiło do akwa, bardzo się martwiłam czy ślimaki przeżyją taki szok. Ale nic im się nie stało :) Oto pracusie:

16 września popędziłam do Trzmiela i drżącymi rękoma wybierałam skałę. Jaką wybrać? A co jak się trafi ta wredna Aiptazia? Jaką kompozycję ułożyć? Pan Michał trochę mi podpowiedział żeby starać sie poukładać skałę tak by tworzyły dużo "półeczek" na przyszłe korale. W domu nie wiedziałam czy mam formować skałę w zbiorniku czy na zewnątrz i potem starać się ją przenieść? Obracając najpierw skałą w środku szybko doszłam do wniosku, że mogę narazić akwa na zarysowanie albo i gorzej. Ostatecznie wpadłam na genialny pomysł że skałę będę ukladać na zewnątrz na kawałku tektury którą można obracać i kontrolować jak budowla wygląda z każdej strony (akwa stoi tak, że można go oglądać prawie z 4 stron). Oto co ułożyłam po 30 minutach pychcenia nad skałą :D

Pan Michał przestrzegał mnie przed umieszczeniem tego skamieniałego korala wraz ze skałą, będą się śmiać z Pani - uprzedzał. Ale jak na razie jest to jedyna ozdoba w moim akwa i nie miałam serca go wyrzucić :)

21września

do tego czasu zakupiłam falownik Koralii, jako że poszłam za radą Pana Michała, że jednak jest potrzebny. Raz przeczyściłam gąbkę co nie jest łatwe - trzeba uważać by podczas jej wyciągania razem z ociekającą wodą do akwa nie wróciły te wszystkie paprochy. Nauczyłam sie owijać gąbkę woreczkiem śniadaniowym ale razem z nim wyciągam troszkę wody więc nie jest to super rozwiązanie. Mam nadzieję że zamowiony odmulacz na baterie pomoże oczyszczać tą gąbkę rownie dobrze jak piasek.

Na razie żadnych krzemków na horyzoncie, nie wiem czy to za wcześnie czy coś poszło nie tak. Niestety chyba na skałce nie trafiły mi się żadne zwierzaki :( Są jakieś mikro żyjątka typu rurówka w kolorze skały z 4 mm duża, aiptasia też z 5 mm i jakiś półprzezroczysty bąbelek z 2 otworami który się pompuje czasem do 6 mm. Aha! wczoraj na rogach szyby zauważyłam jakieś białe robaki dziwne po 1-3 mm dlugości. Wyglądają jak patyczki i poruszają się jak bakterie w sposób losowy, przód- tył, tył- przód, bok- tyl itp. Tam gdzie siedzą utworzyła się jakby zawiesina biaława. Oblepiły też dół grzałki. może to coś było w bakteriach które zakupiłam 2 dni temu żeby przyspieszyć dojrzewanie. Czy to normalna faza? Akwa teraz wygląda tak:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj przetestowałam wodę liczac na cud i możliwość zakupienia chociaż małego krabika. Ale cudów chyba nie ma :)
Oto moje parametry:

ca 440

mg 1230

kh 7,3

no2 0,1

no3 10

po4 0,5

Heh... nadal musze wgapiać się w puste akwarium, przybierając dziwne pozy próbując dojrzeć coś, co MOŻE ukryło się z tyłu za skałą :D. Nie wiem ile musze jeszcze poczekać zanim powtórzę testy. Co mogę zrobić żeby przyspieszyć proces?

Edytowane przez Swietlik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O! Jakis nowy slimaczek pojawil sie u mnie :) Nie sadze ze urodzil sie i jest jedynakiem, pewnie wyksraskal sie ze skaly. Ma dopiero 5 mm. Zauwazylam tez na szybie zielone wloski na szybach.

Planuje uzyc absorbera zeby szybciej pozbyc sie azotynow, azotanow i fosforanow. Zamowilam filtr zewnatrzmy z 3 stopniowa filtracja. Czy taki absorber trzeba umiescic w filtrze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2.10.

Dzisiaj przyjechal zewnetrzny filterek Dennerle, to dziwne urzadzenie Bio Circulator nie sprawdzil sie, gabka szybko zabrudzala sie a wyciaganie jej powodowalo burze w akwa. Ten nowy filtr pozwala na wymiane mediow filtrujacych i tez ma skimer. Tak wyglada:

Do srodla filtra poszly te 2 wklady ktore maja przyspieszyc usuniecie Azotynow, Azotanow i Fosforanow.

Po calej akcji akwa jest metne :/ mam nadzieje ze jutro to minie. W Erybce zostala zamowiona ekipa czyszczaca skladajaca sie z krabika i slimaka kopiacego. Dodatkowo kupilam wyjatkowego Zoa w kolorze granatowo-czerwonym - wyglada wprost slicznie :D. Mam nadzieje ze parametry wody w niedlugim czasie pozwola przywiezc je do nowego domku. Zamowione testy z Zoolka powinny dojechac lada dzien. Czekamy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajnie opisane:) Właśnie przypadkiem trafiłem na Twój wątek.

A po cholere Ci te filterki? Dawaj podmiankę 20% co tydzień i nie potrzebne Ci nic więcej do takiej obsady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Część.

Cykniesz foto tego zoa?

Jeśli ten filterek ma służyć tylko jako filtrator na fklady to spoko bo mechanikę nim raczej bym sobie odpuścił.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myslalam ze ten filter pomoze mi oczyscic wode z plywajacych farfocli po slimakach i innych. Podmianka tez oczywiscie bedzie ale tylko 10%. Zakupilam tez odmulacz na baterie ale przy okazji zasysa mi piasek, jak to jest mozliwe? Nie moge co czyszczenie wyrzucac troche piasku. Plukac go i wrzucac z powrotem? Ledwo go z tej skarpety mozna wyciagnac.

Oto moj przyszły Zoa :) Piekny prawda?

Część.

Cykniesz foto tego zoa?

Jeśli ten filterek ma służyć tylko jako filtrator na fklady to spoko bo mechanikę nim raczej bym sobie odpuścił.

Pozdrawiam

A co bys polecił na mechaniczne zbieranie brudów przywających w wodzie? Jak na razie to to jest najwiekszy problem u mnie...w takich widocznych gołym okiem.

Z biegiem czasu wykluly sie takie oto rzeczy:

Micro grzybki

Jakieś roślinki czerwone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm zalegajac w filtrze kubeklowym brud bedzie psul parametry.

Ja uzywam takiej malej kaskadki od FoxRacing bez wkładów ale zato z małym sitkiem na wylocie działa niesamowicie skutecznie. Zresztajego ppomysł. Opruzniam raz na 2 -3 dni i już. Zero osadów :)

A te zoa to u ciebie naprawde maja taki kolor?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysąlałam, że bede mogła czyścić te wkłady w tym filtrze kubełkowym...
Co do Zoa to one są dopiero zakupione w Erybce i czekają aż moja woda bedzie gotowa na ich przyjęcie. Zakładam, że bedą właśnie takie jak na zdjęciu. Były opisane jako NOWOŚĆ i znikneły ze sklepu po moim zakupie. Mam zapisane te fotki, wezme ze soba i bede pilnować żebym otrzymała dokładnie to co na nich jest :)

Wlasnie stolarz przywiozl moja szafeczke :)

Czy ktos moglby mi polecic jakies rozwiazania filtracyjne biorac pod uwage to, ze chcialabym tam miec w przyszlosci ukwiala i 2ch Blazenkow malych? Wymiary wewnetrzne szafki so takie:

Edytowane przez Swietlik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czeste czyszczenie kubelka jest raz niepraktyczne dwa doprowadzi do szybszego zuzycia uszczelek.

Mam nadzieje , ze bede takie jak na zdjeciu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja tez mam nadzieje z tym Zoa bo wyglada odjazdowo - jak stokrotka :)
Z ta filtracja to sama juz nie wiem... mam teraz ta szafke, czy nie mozna jakiegos maluskiego sumpa tam zrobic z jakims sitkiem bardzo drobnym zeby mi te brudy zbieraly sie gdzies?

Ah! Tesciki przyjechaly! Sorry, rodzinka, musisz sama zadbac o swoja kolacje - ja bawie sie w Heisenberga :D

Oto wyniki:
NO 2 - 0
NO 3 - 3
PO 4 - 0,2

NH3 - 0,01
pH - 8<
KH - 8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak bedziesz robiła w szafce sumpa - to nie zapomnij o otworkach wentylacyjnych. Może nawet jakiś wiatraczek zamontować, inaczej te zawiasy szybciutko zardzewieją...

A co do sitka - można na rure spływu założyć jakąś skarpete, ale ja stosuje inny patent. Na wejście ssące obiegówki mam założoną zwykłą butelke PET po mineralce i jak trzeba to wkładam tam garść waty którą wymieniam codziennie i już.

PS - wyedytowałem Ci ostatniego posta bo coś się z "kopiuj-wklej" porobiło :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje loccotus :)

Panie i Panowie,

Przedstawiam Wam moje pierwsze bardziej ruchliwe żyjatko w moim pierwszym morskim akwa:

Krewetka Anetka! - albo, jak ktos woli - Kreweta Aneta! :) Moje nowe oczko w glowie

Na razie Anetka przechodzi aklimatyzacje metoda kropelkowa:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krewetka Anetka po wpuszczeniu jakoś dziwnie kolysze się z boku na bok, to samo robi z przednimi szczypcami. Może to jest krewecia wersja kręcenia z dezaprobata głowa? Typu: - Oj nie wiem, nie wiem co ty kobieto wyprawiasz.

Heh... Aneto - raz kozie smierć - trzymam kciuki za ciebie - cały mój naród na ciebie patrzy. Trzymaj mi się młoda tam! :) Nie poddawaj! Jodu nawet tobie nalalam! :)

Edytowane przez Swietlik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam na biurku zooleka i saliferta, oraz red sea - pokazują podobnie wszystkie. Więc chyba nie do końca to taki "shit":)

Swietlik - nic nie lej do akwa:) na co jod na razie?:) Kreweta da rade:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.