Swietlik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Październik 2013 Przeplyw jest maly, swiatla ma dosc. Krewetki tam rzadko sa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Październik 2013 Pytanie czy nie jest mu zbyt jasno. Jeśli w sklepie stał w mniejszym nasileniu światła to warto go postawić w bardziej zacienionym miejscu. Lub poprostu na dnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Swietlik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Październik 2013 Tak wyglada ten Zoa, miejsca chyba ma wystarczajaco, no chyba ze nie lubi sasiedztwa innego Zoa? Chyba wlasnie od strony sasiada ma zamkniete oczka (dlaczego te piekne oczka sa nazywane mordkami? ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amfiprion 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Październik 2013 Zadko się zdarza. Ale też miałem taką sytuację , że drobniejsza odmiana zoa źle się czuła przy wiekszej odmianie. A mordki dlatego , że na środku kapelusika jest odtworek, mordka którą zoa pobiera pokarm. Ale faktycznie coś ze światłem. Na zdjęciu nawet widać jak na te zamknięte zoa pada więcej światła. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Swietlik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Październik 2013 To znaczy ze swiatla nie lubi? Bo inaczej zrozumialam. Odsune tego Zoa w takim wypadku od kolegi i od swiatla. Dalam go na dol. Z ukladaniem jest taki problem ze on porasta skalke prawie dookola, wiec jaka mordka cierpi. Moze watro przeciac go na pol i wtedy postawic kazda polowke na ciecie? Na szybach zaczely mi sie pojawiac fioletowo-rozowe maziaje. To chyba dobrze nie? wyczyscilam dzisiaj gabeczka rogi szyb z zielonych glonow. Mam nadzieje ze zagniezdza sie gdzies na skale, bo fajnie by to wygladalo. Z tego co zauwazylam to rosliny nie chca rosnac w akwariach morskich a szkoda. Czy moze trzeba kupic specjalne odmiany? Aha! Wydaje mi sie ze rosnie mi malza na zdjeciu w centrum. Mala i zielona. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Swietlik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2013 Nowe testy Zoolkiem: NO2 - 0 NO3 - 0 PO3 - 0,2 NH3 - 0,01 Pytanie odnosnie "przeciazenia systemu": w jaki sposob moze sie objawiac i kiedy mozna sie go spodziewac po wprowadzeniu za dyzej ilosci zwierzat? Chcialabym jakis przygotowac sie do tego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Swietlik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2013 Aneta dziś poskubała mi rękę!!! Nareszcie jakaś interakcja ze zwierzęciem co go przygarnełam. Mój narzeczony doszedł do wniosku, że Aneta ze wszystkich zwierząt jakie mamy jest najbardziej inteligentna. Chyba musze się z nim zgodzić. Wziełabym nawet drugą ale nie wiem czy zbiornik nie jest za mały ;/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Październik 2013 Zoa lubią światło ale może w sklepie były w ciemniejszym miejscu. Amboinensis rosną całkiem spore. Fajne są też Thor amboinensis. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Swietlik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Październik 2013 (edytowane) Tego wlasnie sie obawiam, ze z Anety kiedys urosnie Anezilla Dlatego w sklepie wybralam najmniejsza, cala reszta byla 3 razy wieksza od niej. Z nowosci. Zauwazylam ze u mojego zielonego Zoa z jednej strony (calkiem dobrze oswietlonej) kilka krancowych oczek nie otwiera sie od kilku dni i jakby usychaja. Zoa ma od tamtej strony sasiada - jakiegos dzikiego Zoa ktory sam wyrosl ze skaly. Dzieli je 1 cm na oko. Czy ten sasiad moze byc agresywny? Do tego ze smutkiem stwierdzam, ze moje Blazny chyba wziely rozwod albo sa co najmniej w separacji - najczesciej plywaja same sobie, a dzis, podczas kolacji, wiekszy wszczal klotnie i maly musial uciekac. Wiekszy jest jakis opryskliwy za to mniejszemu powoli goi sie ogonek. Po kropkach juz dawno ani sladu. W zasadzie to mial je tylko kilka przez kilka godzin i tyle. Edytowane 13 Październik 2013 przez Swietlik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Październik 2013 Dobrze im młodszy skorupiak tym lepiej. Moje L.amboinensis mialy 3cm Ten dzikus to chyba palatoa może cos w tym być. Palatoe są bardzo toksyczne. Uważaj na oczy jak bys ja kiedyś wyjmowala. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Swietlik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Październik 2013 (edytowane) Dzisiaj odbyla sie pierwsza oficjalna pelna podmianka 10% i zdalam sobie sprawe ze powoli konczy mi sie sol i musze szybo za czyms sie rozejrzec. Poza tym zbliza sie powoli pierwsza miesiacznica (od rocznica) mojego akwa. Wszyscy zywi i zdrowi poza grzybkami, swietej pamieci, bo nie sadze zeby bez swiatla przezyly. Mam nadzieje ze nie narobia balaganu... Aneta i Blazny ladnie pobieraja pokarm mrozony z lyzeczki Zeby jedzenie nie latalo po akwa, wylaczam pompy, nabieram tej mazi na obrocona koncowke lyzeczki do herbaty, zanurzam ja w wodzie i cala ferajna zajada tak, ze jest czysciutko. Juz wiedza o co chdzi wiec super. Aneta jest bardzo odwazna i kontaktowa. Super zwierzak. Co do Aiptasio-zercy to: Aiptasia sobie a Zerca sobie. Znajduje widac inne, latwiejsze jedzenie. Ogolnie bardzo dziwna kreweta, porusza sie troche bardziej jak karaluch, insekt. Niezbyt piekna i chyba o tym wie bo ciagle gdzies sie chowa. Elegancik tez jakby malo widoczny, w tym nadwyraz za duzym kasku. Moze akurat byl w trakcie zwiedzania nowego domku z mysla o rodzinie, kiedy go ktos wyjal z akwa? I tak zostal biedak. Moze powinnam kupic mu cos mniejszego, zeby mial wybor? Edytowane 14 Październik 2013 przez Swietlik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Październik 2013 W większej muszelce powinien szybciej rosnąć. Ale wybór można mu dać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaS 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Październik 2013 Grzybki tak szybko bez swiatła nie padną, u mnie jedna skała już 3 miesiące siedzi w sumpie i grzybki jak były tak są na niej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Swietlik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Październik 2013 (edytowane) Zauwazyłam, że pojawiaja mi sie brazowe glony, ktore teoretycznie mialy juz dawno przeminac i ktorych, na dobra sprawe, nigdy nie mialam. Czy to testy sa do nieczego, ktore wygladaja przeciez niezle? Czy to juz objaw "przeciazenia systemu" i powinnam juz zamowic odpieniacz albo jakas chemie zaczac lać? Widze w zbiorniku jednoczesnie i brazowe, i zielone, i czerwone glony, a ponoc maja nastepowac kolejno po sobie. Edytowane 16 Październik 2013 przez Swietlik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaS 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Październik 2013 Zaczyna się dojrzewanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Swietlik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Październik 2013 Ale dlaczego dopiero teraz? Z tego co wiem to mialo to nadtapic po 2ch tygodniach, po miesiacu mialo juz byc dojrzale. Podobny stan mialam wlasnie po okolo 2 ch tyg po wlozeniu skaly. Potem oczyscilo sie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaS 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Październik 2013 Albo źle zrozumiałaś albo ktoś głupot nawciskał, po 2 tygodniach to akwarium może być gotowe do powolnego wpuszczania życia a dojrzewanie to okres dobrych kilku miesięcy, przy żywej skale może być ten okres bardziej widoczny poprzez wysypy glonów, dino, cyjano, itd. Przy suchej omija cię etap glonów. Dlatego nie powinno się dużo życia na start wprowadzać żeby tego okresu dojrzewania nie przedłużać, im bardziej obciążysz system tym dłużej to wszystko bedzie trwało. Pozatym żal patrzeć jak zwierzaki się męczą podczas plag. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Swietlik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Październik 2013 To dlaczego parametry No2 i No3 byly zero? Chyba rowniez zle zrozumialam, ale to mialo byc wyznacznikiem konca dojrzewania... Co człowiek to opinia. Czy nie powinna mi krewetka paść jeżeli wsadziłabym ja do niedojrzalego zbiornika? Nie sadze zeby Pan Michał z Trzemiela chciał mnie wsadzić na mine mowiac ze juz mozna kupować blazenki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach