Skocz do zawartości
Swietlik

Nano Marinus Cube 60l - nowicjusz od zera

Rekomendowane odpowiedzi

chyba tak:) w Pana się wdał . pozdrawiam nurasa

Tyle zejść co wyjść.

darz nur jak to mawiaja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwierzaczki czuja sie wyrażnie lepiej, bo tak:

1. Aneta wyliniła sie (to juz było), i widać, że towarzystwo jej odpowiada, bo teraz cięgle jest widoczna. Chyba że ta inna Kreweta ją wykurzyła z wnętrza skałek.

2. Bolek i Lolek (Nemo) rzucili sie na mrozoną artemie. Tak sie najadły, że jeden balam sie, ze ma trudnosci z plywaniem prosto (dopiero uczesie tych dawek)

3. Xenia ładnie sie wyprostowala i zaczeła zaciskać łapki.

4. Grzybek Discosoma tak sie rozprzezyl i rozlał na kamieniu że prawie przygniótł Xenie (są na jednym kamyczku, nie mam jak jerozdielić) powiększył się na oko o 3-4 razy.

5. Zoa wycięgnął się na nóżkach i wypuszczał jakieś nitki ze środka główek.

6. Trawka się kołysze :)

Tak to wygląda :)

Z innych nowosci:

Erybka dosłała mi tego nieszczesnego Zoa w kolorach marina który oczywiście okazał się mieć inne kolory (surprise!) - zareklamowalam ale nie licze na wiele. Przestawiłam moją lampę bardziej do przodu akwa zeby wiecej światła padało na tą strone skały gdzie teraz jest jakieś życie. Zagubiły mi się trzy małe grzybki gdzieś we wnetrzu skał, boje się nieupokoić zwierzaki skoro już tak śmiało poczynają...z drugiej strony nie wiem czy grzybki bez światła nie umrą. Były zbyt małe i prąd je gdzieś porwał.

Znalazłam w sieci, że Dennerle ma do tej lampy dedykowane świetlówki ale w innym układzie 2:2 (2 białe i 2 aktyniki) i zastanawiam sie czy nie podmienić, bo brakuje mi tego niebieskiego w tym świetle.

Nie rozumiem dlaczego moje zdjecia sa obrocone po wklejeniu na fotum. Czy Wam tez tak sie wyswietlaja?

Aha, zauwazylam ze woda w ktorej zwierzaki przyjechaly z Erybki smierdziala, za przeproszeniem, obora. Czy to jedt zapach dojrzalego akwarium, czy to po prostu najwyklejszy syf oni tam maja? Brudy w akwarium byly tam bardzo widoczne, wszystkie zwierzaki mialy niezly nalot tejo lajna. Nie wiem czy to jest ok? Moze tak lubia?

Edytowane przez Swietlik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się zdjęcia wyświetlają narmalnie. Korzystam z tabletu wiec obracam sobie :P Jak te grzybki co zpadły nie zostaną wyniesione przez prad wody to je lepiej wyciagnij za dzień czy dwa. Ale ściema z tymi zoanthusami. Tak myślałem. Dużo za nie dałaś? Jak Ci ich nie wymienia to mam takie same tylko z zieloną obwodka jak będziesz chciala to możemy się wymienić po kilka sztuk.

Mi się zdjęcia wyświetlają narmalnie. Korzystam z tabletu wiec obracam sobie :P Jak te grzybki co zpadły nie zostaną wyniesione przez prad wody to je lepiej wyciagnij za dzień czy dwa. Ale ściema z tymi zoanthusami .Tak myślałem. Dużo za nie dałaś? Jak Ci ich nie wymienia to mam takie same tylko z zieloną obwodka jak będziesz chciala to możemy się wymienić po kilka sztuk.

Edytowane przez Amfiprion

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten duzy zielony kosztowal 120 i to widzialam co bralam, spodobal mi sie. Natomiast ten podrzutek kosztowal 80, co jest o wiele za duzo jak na to co otrzymalam :/ Szkoda mi tylko zwierzaczka odsylac bo on nie jest niczemu winien :( taki sie urodzil

Czy powinnam jakiws testy powtorzyc? Czy na razie dac spokoj skoro nic zlego sie nie dzieje? A moze dzieje a na nie wiem? :)

Hm a na noc korale pozamykaly sie pod niebieskimi ledami a grzybek sciagnal sie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testy warto zrobić dla świętego spokoju. Szczegulnie jak filtr nowy odpalisz. Warto kontrolować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli faktycznie niepodoba Ci się. To chętnie wymienie się na kilka innych łatwych w utrzymaniu korali. Mi się podoba. Jeszcze moga być z niego ludzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak przyjedzie filtr porobie te testy.

Amfiprion @- a moge poprosic zdjecia tych korali na maila? Ja bym chciala teraz jakies kolorki wprowadzic: zolty, rozowy, fioletowy czy niebieski. I w formie drzewek jak Cladiella np.

Przymocowanie lampy po lewej stronie pomoglo, wydaje mi sie ze jedt jasniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm pomyślę i wieczorkiem cykne fotki. Ale z takimi kolorami u miekich podobnych do kladeli bedzie problem. One z reguły są barwione :( Ale coś wyślę.

Edytowane przez Amfiprion

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 filmik testowy
widze ze sie nie zalaczyl

Znalazła sie moja 1 zguba - czerwony grzybek, ale 3 małe po 1 cm srednicy nie moge odznaleźć :/. Musiałabym rozłozyć skalną konstrukcję. Stad nauczka płynie na przyszłość: trzeba małe zwierzaki od razu przyklejać. No i klej trzeba jakiś zakupić... Polecacie jakiś?

Elegancik pomaszerowal przez Zoa jak przez pole slonecznikow stresujac je tym samym :
Edytowane przez Swietlik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kropelka w żelu lub inny cyjanoacrylowy w żelu, ewentualnie jakis dedykowany do korali nap deltec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzybek spisany na straty, kiedy ponownie go namierzylam i chcialam wyciagnac szczypcami, okazalo sie ze juz zapuscil korzenie i chyba go uszkodzilam :(. Od razu wciagnal sie pod skale i dalam mu spokoj.

Mojego Zoa Erybka proponuje odebrac, wiec jezeli ktos chce go przygarnac to chetnie wymienie na szczepki Xenii i Grzybki. Zamieszcze stosowne ogloszenie w odpowiednim dziale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę , że grzyba ciężko zabić. U mnie z kawalka kapelusza wyrósł nowy. A kiedyś myślałem , że potrzebny jest kawałek stopy. W sprawie zooa wysłałem Ci email z propowycja.

Ponieważ email nie dotarł dorzucę tutaj fotki w szczegoly na priv.

1

post-3091-0-77692400-1381347401_thumb.jpg

post-3091-0-93952000-1381347480_thumb.jpg

post-3091-0-87396100-1381347545_thumb.jpg

post-3091-0-96968900-1381347714_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moji podopieczni juz maja nowy filtr! :) Faktycznie jest całkiem wygodny w obsłudze ale wykonanie jest dyskusyjne. Np. to pokrętełko na spodzie, tzw dystans, ktory odsuwa obudowe od szyby jest umieszczony niesymetrycznie przez co filtr wisiał krzywo i po kilku probach w ogole go zdemontowalam. Wtedy filtr wisiał jakoś ukośnie. W koncu podłozyłam kawałek gąbki pomiędzy filtrem a szybą i chyba jest ok. Zauwazylam też ze pokrywa brzęczy co doprowadza mnie do szału, bo z naszej sypialni słychać co dzieje sie w dużym pokoju, bo nie lubimy spać przy zamknietych drzwiach. Na razie pokrywę zdjęłam i jest git ale pewnie będę musiała coś wymyślić, bo prawdopodobnie woda zacznie parować w zastraszającym tempie... Jakieś uszczelki musze wykombinować.
Zwierzaki mają się dobrze. Bolki i Lolki już drugi dzień otrzymują różne mrożonki - i bardzo chętnie wcinają. Aneta przyuwałyła ten fakt i goni na karmienie o mało w wąsach się nie popląta :) Wyprawia takie akrobacje że O Matko!, jakoś skacze ze skały na szybę, z szyby robi salto i się odbija od powierzchni wody, Ninja - to by było bardziej odpowiedznie imię dla niej :) Tym bardziej, że widze, że drugą Krewetę to goni z jaskinii - widać zorganizowałam im tam Hotel ***** i kto pierwszy ten lepszy a kto drugi ten zmiata :) Aneta cwana jest. Przychodzi i na swoje karmienie (takimi kulkami zielonymi glonow) i na Blazenkowe. Doprowadziła mnie do śmiechu próbując zagarnąć 2 kulki na raz i jej non stop wypadały :D
Zoa podrzutek jakoś nie wygląda za dobrze, chyba nie widziałam go jeszcze w stanie pełnego otwarcia, zawsze kilka oczek ma zamkniete. Mam nadzieje, że nie przemarzł, bo zapakowany to był licho - o tak:

Dlatego ja nie lubię pustelnikow. Masz zdjęcie tego grzyba czerwonego?

Edytowane przez Swietlik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pakowania niebede nawet komentował a zoa spróbuj ustawić w mniejszym przepływie wody. Jest w pełnym oswietleniu?

A krewetki po nich nie latają?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.