Skocz do zawartości
falco66

mój reaktor - mój problem

Rekomendowane odpowiedzi

Naczytałem się mnóstwa wypowiedzi odnośnie działania reaktora i jego tajemnic.... i tak sobie myślę że się w tym wszystkim zatraciłem... może że stary już jestem i nie kumam, może żem przygłup i nie pojmuję... wszystko możliwe... Więc szanowni Koledzy proszę o radę co u mnie jest nie tak.

Mam reaktor z pompą wody/ butlę z co2/zawór sterujący dozowanie co2/ pompę dozującą. wodę z reaktora do baniaka/ komputer sterujący (podobno) pracą tego całego ustrojstwa który odczytuje ph reaktora, ph wody w baniaku, - czyli, podobno wszystko co potrzeba. Mam ph w reaktorze ok 6,5,   ph w baniaku ok 8,4. Czytając gdzieś - domniemywam że te parametry są względnie prawidłowe. Jednak kh jest powyżej 13000, Mg powyżej 1400 a Ca nie przebija 300....  Gdzie Panowie mam problem by to ustrojstwo prawidłowo działało?????

Szczerze wdzięcznym byłbym za podpowiedzi typu "krowie na rogi". Liczę na  Was Koledzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz długo kręci się reaktor ? 

Kamyki potrzebują trochę czasu zanim zaczną oddawać Ca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reaktor mam juz dosyć długo. Jednak wyłanczam go gdy parametry się rozjadą. Gdy wszystko wraca do normy

załanczam - ale po dobie może dwóch pracy znów wszystko szaleje w górę a jedynie wapno spada. Gwoli ścisłości

- teraz wyłanczam tylko pompkę dozującą a sam reaktor miesza sie stale bo przyszło mi do głowy że może dla

kamyków nie jest dobrze gdy "nie pracują" a tylko leżą w solance.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak włączasz reaktor jaki masz odciek w l/h ?

I napisz coś więcej o baniaku.

Czym mierzysz KH ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi