nanorafa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2013 Robię mały upgrade sumpa i zastanawiam się czy są jakieś wytyczne dotyczące objętości komory odpieniacza. W obecnym sumpie wykleiłem ją tak, że odpieniacz wchodzi w nią na styk, co jest lekkim jednak utrudnieniem przy wszelkich manewrach. Teraz, w nowym sumpie, planuję odrobinę luksusu i sporo większą komorę na odpieniacz... ale no właśnie... żeby też nie przesadzić... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@l 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2013 Moim zdaniem najlepiej dopasowac komore pod dany odpieniacz . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2013 No właśnie, pytanie co to oznacza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2013 Moja komora jest niewiele większa od podstawy odpieniacza.Większa będzie chyba stratą miejsca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Lipiec 2013 Podbiję temat bo szklarz czeka na decyzję . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2013 w innym temacie ktoś napisał by obiegówka była dostosowana do pompy odpieniacza. Ja zadam proste pytanie czy cała woda winna przechodzić przez odpieniacz? to podłączmy spływ od razu pod odpieniacz..... moim zdaniem w sumpie mamy różne ustrojstwa filtracyjne i nie koniecznie cały spływ musi zostać odpieniony w jednym cyklu obiegu. moim zdaniem sump ma być na tyle duży by pomieścić wodę po wyłączeniu np prądu czy też w następstwie naszej ingerencji np podczas podmiany wody. Nie istotne jest czy odpieniacz całość przetrwai "od razu", inne media filtracyjne też coś absorbują a odpowiednia obiegówka zagwarantuje by woda była filtrowana i przez nie jak i przez odpieniacz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaS 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2013 Miałem APF600 podpięty pod spływ jakiś czas, dobry sposób bo nie trzeba pompy podającej. Mimo wszystko pompa objegowa na pewno musi byc bardziej wydajna niz odpieniacz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach