Skocz do zawartości
loccutus

Hybryda 4x24W T5 + 64W LED

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie skończyłem skręcać pierwszy testowy egzemplarz lampki 4x24W + 64W LED. Opcjonalnie LEDów może tam być 2x więcej ale chyba nie ma potrzeby. W lampie siedzi kontroler NET z modułem WiFi oraz interface do sterowania statecznikami (opcjonalnie wersje ściemniane również). W poniedziałek lampka leci do nowego właściciela który  pewnie się pochwali jak to nad akwarium świeci....

ledy standart jak to u mnie - 3 kolory CW/RB/Blue - wszystko Cree XPG/XTE/XPE. Biny 0A, D4, B5 - świetlówki założyłem jakieś odrzuty z reefmaxów tylko do testów, na odbłyśnikach jeszcze folia więc nowy właściciel będzie musiał oskórować i uzbroić w świetlówki jakie uważa.

Rurki sterowane są parami, można również załączyć je ręcznie omijając kontroler i do tego służą oba pstryczki...

Wkrótce wersja 4x39W + 120W led 6 kolorów, oraz zapowiadana już obok 8x54W T5. a na koniec kilka fotek...

12.jpg

11.jpg

13.jpg

14.jpg

i próby światełka - ledy oczywiście na minimum skręcone inaczej nie ma mowy żeby fote w ten sposób moim psrtykadełkiem zrobić...

15.jpg

16.jpg

17.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta roboczo została nazwana Galaxy 60 bo tyle razy poprawiałem projekt :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moich własnych  - lampa ma być tak zrobiona, żeby tam gdzie tylko da się wstawić (kupić lub zrobić) część 'made in Poland' taka ma być użyta. Więc odbłyśniki zlecam wg mojego projektu z wysokopolerowanej stali nierdzewnej z dodatkową powłoką zabezpieczającą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kumam, a wymiarowo pasuja typowe odblysniki ATI ?

No i podalbys jakies ceny :-)

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam pojęcia jakie wymiary mają odbłyśniki ATI ale jeśli jego długość utrzymuje się między 550-503mm dla świetlówki 24W, a max szerokość nie przekracza 56mm to da się zamontować. Rozstaw otworów montażowych wynosi 494 +/- 2mm

a ceny są tu :)http://aqualed.pl/product.php?id_product=45

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie zwykły trapez - do testów, ale najprawdopodobniej skończy się na przybliżeniu paraboli (wielokąt) - moim skromnym zdaniem bardziej nie ma sensu sie rozczulać.

Natomiast jest już nowy moduł przeznaczony do tych lamp (hybryd) oparty o diody XBD Cree - Powiem szczerze że zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie - takie małe pchełki a dają radę. Na pierwszy ogień poskładałem coś "na próbę"  - to nie jest jeszcze ostateczny dobór ledów, może z czerwonego zupełnie zrezygnuję i odwróce proporcje żeby było więcej niebieskich - zobaczymy. Popatrzcie jaka różnica wielkości a świecą tak samo :)

test_l.jpg

A tu porównanie do diody XTE (XPE/G/C mają ten sam rozmiar) - zobaczcie jakie maleństwo... (2.5x2.5mm)

XBD2XTE.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejne fotki tym razem większej sztuki - 4x39W w T5kach + 140W LED (3 kolory )  lampa w malowaniu czarnym.... Jeszcze na modułach z diodami XTE/XPE - Ta akurat bez modułu WiFi więc wersja "oszczędnościowa " :)

H1.jpg

H2.jpg

H3.jpg

H4.jpg

ciąg dalszy nastąpi :) - następna będzie już na XBD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

następna wersja to nieco odchudzony i wydłużony klon poprzedniej - czyli 2x39 T5 + 140W Cree.... sorry za jakość fotek  - nie było warunków ani sprzętu :(

4.jpg

6.jpg

2.jpg

1.jpg

Teraz na warsztat jakieś 4x54W + 200 chyba pójdzie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj bedzie sie dzialo :) Co raz wieksze i ladniejsze te lampki hehe

Nie wiem czy moge tutaj zasmiecic troszke, ale mam jedno pytanie, a jezeli nie ma tego to fajnie by bylo jakby ktos napisal programik :)

Pytanie: Czy jest jakis programik ze na sucho mozna sobie zrobic symulacje wschodow i zachodow plus kolorki ? Bo w kontrolerze tylko mozna ustawiac jak lampa jest podlaczona i wtedy zapisuje sie chyba do lampy, nie wiem do konca...A czy nie daloby rady zrobic jakiegos symulatora i mozna by bylo sobie gdzies na kompie zapisac a pozniej wgrac do lampki ? Jezeli jest to mozliwe to sorka za OT i prosilbym o linka, no i mozna by bylo usunac posta :)

Dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda bo fajnie by bylo sobie symulacje zrobic i wgrac do lapmki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciąg dalszy reportażu - a w zasadzie mała zajawka. Pracuje właśnie bardzo intensywnie nad softem na Androida. Na początek prosty interface do sterowania lampami serii Galaxy....

dWP2oiI.png

Paczkę APK będzie można pobrać z FTPa wkrótce - na razie tylko jeden screen żeby rzucić temat  i spytać was o "liste życzeń"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi