rysio2000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Maj 2013 Witam, zakupiem niedawno sterownik led od kolegi z forum, Lubusika. Pisałem do niego na priva, ale na razie nie odpowiada, może ktoś z was bdzie wiedział? Sterownik nie wykrywa czujnika temperatury, już przy starcie daje komunikat "no temperature sensor". Ten czujnik wyglada jak zwykly tranzystor, tylko ma dwie nóżki połączone razem. Nie wiecie jak mogę sprawdzić co jest nie tak? Jak sprawdzić czy czujnik jest walnięty czy sterownik? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Maj 2013 (edytowane) to prawdopodobnie DS1820 lub pochodny na 1wire. Sprawdzic mozna podpinajac pod uklad ktory odczytuje takie czujniki temp. T jest jak podpiac pod rs232 http://grzesiek21.republika.pl/termo.htm Edytowane 30 Maj 2013 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rysio2000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Maj 2013 to prawdopodobnie DS1820 lub pochodny na 1wire. Sprawdzic mozna podpinajac pod uklad ktory odczytuje takie czujniki temp. Ech, myślałem ze jakoś łatwo mozna to sprawdzić, a tu widzę że to bardziej skomplikowane. Dzięki za odpowiedź. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Maj 2013 czujnik to DS18B20 - jeśli połączenie jest 2 przewodowe to obie skrajne nóżki czujnika zwierasz ze sobą i podłączasz do masy (minusa) urządzenia - nóżka środkowa to sygnał - podpinasz w odpowiednie miejsce złącze). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Maj 2013 loccutus - pytanie bylo jak sprawdzic czy sprawne ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Maj 2013 podłączyć jak opisałem - jak nie działa = nie sprawne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Maj 2013 No to fakt - tylko pytanie czy czujnik czy elektronika :-) W sumie najtaniej kupic drugiego DS'a i podlaczyc - jak nie dziala to elektronika :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rysio2000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Maj 2013 No to fakt - tylko pytanie czy czujnik czy elektronika :-) W sumie najtaniej kupic drugiego DS'a i podlaczyc - jak nie dziala to elektronika :-) Odłączyłem czujnik od kabelka - dziwnie łatwo poszło i podłączyłem na nowym kabelku i zadziałało. Stary kabelek jest ok, czyli pewnie nie było gdzieś styku - zimny lut albo coś w tym stylu. Czyli ani nie czujnik ani nie elektronika tylko połączenie miedzy nimi. No to problem się rozwiązał. Teraz muszę to wszystko poskładać do kupy i odpalić lampeczkę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Maj 2013 czyli glut nie lut byl :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach