Skocz do zawartości
dominik

oświetlenie LED

Rekomendowane odpowiedzi

Ocelocik lampa do mojego akwarium kosztowała by na dzień dzisiejszy ponad 11000PLN :)

Ja spadam z kzesła :D A nie mam nad nim taniej lampy (Giesseman Matrix 12x80)

Smith Powerledy RGB są znane od dawna (bo chyba o nich mówisz) i raczej nigdy nie będą nadawały się do akwarium morskiego. W naszym oświetleniu ważne jest widmo i bez współczynnika oddawania barw na poziomie wyższym niż 90 (tego diody jeszcze nie potrafią) i skomplikowanego komputerowego sterowania widmem uzycie ich jest niemożliwe. Może i ustawił byś widmo które Ci się podoba, ale czy podobało by się zwierzakom - wątpię.

Użycie diod 6500K i Blue 460-480nm + oddzielne sterowanie natężeniem światła dla białych i niebieskich powerledów juz w tych obecnych lampach pozwala na indywidualne dostosowanie widma do swoich upodobań (w granicach rozsądku) jak równiez na wschody, zachody burze z piorunami i lokalne zachmurzenia - jeśli ktoś lubi takie bajery :eek:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Torpedo, nie ma co mowic nigdy bo juz takie lampy robia do reef tank :-)

Nie wiem dokldanie z jakich ledow sa robione takie lampy, steruje sie tym z panela na lampie, mialem gdzies link do nich, jak znajde podesle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiesz :D Każdą z tych lamp można regulować - przeczytaj uważnie mój post :)

Ale nie barwowo tylko przesuwając widmo miedzy 6500K (białe diody) do powiedzmy 2000K (blue) sterując nateżeniem ledów białych względem niebieskich - oczywiście kosztem nateżenia światła. Powtórzę - to potrafia wszystkie te lampy i dodatkowo bajery o których pisałem powyżej - chmurki, zachody i wschody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:-), bajka

tylko teraz trzeba zamoic ich tysiac, przyplyna, znalezc obudowy ( i tu lezymy )

i mamy lampy za 1/4 ceny :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to podobno cieńka lampa. No cóż poczatki zawsze są trudne :)

Rafał sorry za zwłokę z paczką ale mam strasznie dużo roboty w pracy - jutro wyślę - to znaczy poproszę żonę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko, czekam na oferte, oni tez czekaja :_)

mam miec w ciagu miesiaca-dwóch - Moze skiba ma racje bo poweidzieli ze robia projekt produkcji dla firmy z europy :-)

najwiekszy problem to im wytlumaczyc ze my chcemy swiatlo 10000-20000K :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@TORPEDO

Ale 3 miesiace temu bylaby o prawie 1/3 tansza, a 12x80 T5 sciemnialnych - no coz, majatek :)

Tak czy siak LEDy to jeszcze raczej kwestia przyszlosci, przynajmniej tak mi sie wydaje. Choc za kilka lat kto wie, jak zaczynalem sie interesowac morszczyna nikt by SPSa pod T5 nie umiescil, a teraz wiele osob T5 ceni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dolar poszedł o 30% do góry niestety. Wszystko bedzie drozsze.

Ja juz dawno mówiłem że LED po przyszłość. Energooszczęność w dobie dzisiejszych rachunków to podstawa funkcjonowania każdego akwarium. Nie czarujmy się TO NASZA KASA.

Niestety lepiej TERAZ wydać na ledy więcej i mieć coś porządnego. Jeżeli chcecie mieć coś o połowę tańszego to musicie wiedzieć że za tym idzie JAKOŚĆ.

Przykład. Niedawno różne żaróki wieloledowe kosztowały po 40zł. DZIAŁAJĄ MI DO TERAZ. Kupowane dzisiaj o połowę taniej i JESZCE taniej psują się CO CHWILE! A niby LEDY

LED LEDOWI NIE RÓWNY!!!!!!!!!!!

U mnie w firmie działaja ŻARÓWKI OSRAM które w 97 roku kosztowały majątek. Z 40 żarówek energoszczędnych spaliły się 3. Działają po 12 godzin na dobe.

GWARANTUJĘ WAM ŻE TE SAME ŻARÓWKI KUPIONE DZISIAJ NIE BĘDĄ JUŻ TYLE ŚWIECIĆ!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam znajomego pracujacego w firmie zajmujacej sie ogolnie pojetym importem elektroniki wlasnie z chin. Z tego co mowil ma sporo roznych modulow led. Jezeli ktos potrzebuje ledow w dobrej cenie do testow, chetnie znajac oznaczenia(kompletnie nie znam sie na ledach:D) moge powidziec czy jestem w stanie to zalatwic. Oczywiscie non profit w imie rozwoju akwarystyki morskiej w Polsce:D

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi