dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Listopad 2008 ciekaw jestem co o tym sądzicie i czy któryś z was stosuje ten rodzaj oświetlenia... no i zastanawiam się czy można to zrobic samemu... http://www.solarisled.com/Products/tabid/56/Default.aspx a tutaj rozmontowana lampa, taka właśnie... i wogóle polecam ten wątek oglądnac od początku bo piekne akwarium i właśnie oświetlone LED http://www.zeovit.com/forums/showthread.php?t=12282&page=40 p.s. przy rosnących cenach prądu warto by było poszukac alternatywy:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2008 No mi tez chodzi to po glowie ale napewno nie wykonanie DIY jak juz to zakup gotowej lampy Dzis troszke debatowalismy nad tymi lampami z Rebciem Ala mnie na ta chwile minuse jest slaba dostepnosc tych produktow w europie nie wspominajac o naszym kraju wrazie awarii to masakra wole nie myslec co bedzie chyba ze inna lampa lezala by w zapasie Innym minusem to stopien rozchodzenia sie swiatla w tych lampach jak widac na fotce szalu nie ma co za tym idzie przy szerszych zbiornikach trzeba by bylo instalowac 2 lampy obok siebie No i koszt zakupu takiej lampy jest dosc duzy ale przeliczajac oszczednosc na pradzie plus zywotnosc tych lamp to i tak wychodzi na plus No i najwazniejsze nie trzeba zmieniac swietlowek czy tez zarnikow Lampa z tego linku o mocy 90w niby zastepuje 400w hqi ale ponizej jest opis ze oszczednosc w energi to 50% teoretycznie jedno zaprzecza drugiemu chyba ze cos nie rozumiem http://www.reefgeek.com/lighting/LED_Lighting/AquaIllumination_LED_Light_Systems/12_inch__1x90W_AquaIllumination_Modular_LED_Light_System_w!_Controller_by_C2D Czy ktos spotkal sie juz z opiniami uzytkownikow jaki jest realny stopien przeliczenia watow lampy LED do lampy HQI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2008 Innym pluse jest jak w linku nizej jakosc swiatla a glownie chodzi o najwazniejsze dla nas PAR http://www.aquaillumination.com/par.html Dodatkowo lampy te maja pelna zgodnosc z sterowaniem z profiluxem czyli mozna czynic cuda bez zbednych modulow i statecznikow sciemnianych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rebciu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2008 Trzeba po prostu "stworzyć" dystrybutora w Polsce Panowie ze sklepami, proszę się nie krępować Też jestem mocno zainteresowany tymi lampami aquaillumination. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaszKur 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2008 Czarku z lampami LED zdrowiej pooczekać bo co kilka mieśęcy cena ledów spada o 50% a jakość diod zrata o 505 na plus, więc wszyskie poważne firmy czekają ąż się ciut uspokoji postęp diod a ic cena się ustabilizuje. Zresztą wczraj oglądałem lampe do złudzenia przypominającą do od K w cenie 20% tamtej. W maju oglądałem troszke lampna LEDy na targach w norynberdze i przyznam że jeszcze to nie ich czas, Pozdrawiam Łukasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rebciu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2008 Rok poczekam i... najwyżej sam se taką lampę zlutuję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2008 Lukaszu po jedno masz racje ze mozna by poczekac ale po drugie patrzac na postepy w technice co pol roku wchodza nowosci np patrz na komputery telewizory lcd plazmy ....... Czyli mozna by czekac w nieskonczonosc na cos lepszego Kto wie czym bedziemy swiecic za 2-3 lata nad baniakami moze juz organika ? Co do lamp diodowych to prawdopodobnie to przyszlosc oswietlenia w naszych zbiornikach w najblizszym czasie Jak kazdy potencjalny klient jestem nieufny temu produktowi nie wiedzialem jak swieci jak to faktycznie przeklada sie jakosciowo na oswietlenie zbiornika ale jest cos w tymrozwiazaniu co sprawia ze chcial bym to miec Pewnie glownie przemawia taki aspekt jak : oszczednosc pradu (nie chodzi juz tu o aspekt ekologiczny patrz ochrona srodowiskja itp. jak mam byc szczery raczej finansowy ) i nastepny atut znowu oszczednosciowy 10 lat zywotnosci jak zapewnia producent nawet niech bedzie to 7 lat to tak jest strasznie duzo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2008 Ed reef używa Solarisa warto poczytać - może wam się przyda - http://www.zeovit.com/forums/showthread.php?t=12282 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Listopad 2008 R.I.P jakies 2 dni temu przewertowalem wszystkie strony z jego serialu widzialem wlasnie te jego Solarisy Inna sprawa zastanawiam sie dlaczego powstawial sprzet Delteca a nie np. Bublle Magus super fine bubble...... kto czytal serial bedzie wiedzial o co chodzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TORPEDO 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2008 Ale z tego co ja pamiętam (jakieś dwadzieścia stron do tyłu ) on już właśnie nie używa tej lampy. Psuła mu się, dwa razy przysyłali mu uszkodzony moduł - wkurzył się i ją im odesłał Rafał, a czemu nie DIY? Diody Power LED wykorzystane w tych lampach są ogólnie dostępne Aqua Ilumination używa Seoul Semiconductor model Z-Power P4. white (6500K) i blue (460nm) Można kupić również soczewki i zasilacze identyczne z tymi montowanymi w fabrycznych lampach. Praktycznie pozostaje kwestia obudowy A są już na rynku dwukrotnie!!! wydajniejsze w przeliczeniu na 1W Powerledy o tym samym widmie np. Luxeon Endor Rebel. Wydaje mi się że zdolny majsterkowicz-elektronik zrobił by takie cudo o parametrach niedostępnych w lampach obecnych na rynku i za dużo niższą cenę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2008 @TORPEDO co do tej ceny DIY to nie jest tak ciekawie, ceny diodek Seoul odstraszaja, ceny soczewek 45% mnie osłabiły a do tego jeszcze zasilanie, o sterowaniu nie mówiąc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TORPEDO 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2008 Ja nie twierdzę, że zrobienie takiej lampy jest tanie, twierdzę, że dużo tańsze niż kupno gotowej - która jest tak naprawdę również "składakiem" z gotowych elementów. Nawet płytki modułów użyte w tych lampach są standardowe i ogólnie dostępne. Jedyne co producenci takich lamp dodają od siebie to właśnie obudowa wraz z chłodzenim. Ceny Power LED zależą od ilości i spadają mocno już nawet przy zakupie 100szt, no i nie należy patrzeć na ceny w naszym kraju bo są chore. U nas LED na chipie Cree jest droższy niż zrobiona na jego bazie żarówka 230V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2008 Witam.Cały czas mówicie o dużych kosztach zakupu lamp led. Może ktoś zna jakieś szczegóły?Ile trzeba dać za tę przyjemność? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TORPEDO 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2008 Tu masz ceny najwydajniejszych na dzień dzisiejszy : http://www.reefgeek.com/lighting/LED_Lighting/AquaIllumination_LED_Light_Systems/ Można spaść z krzesła Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2008 W zaden sposob nie uwazam siebie za burzuja, ba jestem raczej oszczedna osoba, ale te ceny nie sa az tak kosmiczne. Jeszcze 3 miesiace temu taki zestawik pod moje akwarium kosztowal by tyle, ile Powermodul sciemnialny bez komputera do niego ( np. Profilux'a). Obecnie nie wyglada to juz tak rozowo, ale kosmicznie tez nie jest. Z drugiej strony nawet majac sporo do wydania nie zdecydowalbym sie na taka lampke z jednego powodu - cos nam w niej trzasnie i d*pa, wysylka do USA + powrot = dlugo i drogo. Pozdrawiam, Maciek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaszKur 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2008 Widziałem te lampy na żywo podczas ostatniej wizyty w niemczech, Lampy te mają byc w ofercie GHLa ale światełko z nich raczej smutne 2x90W wygląda dużo ciemniej niż 6x39W w T5. Dla bardzo dociekliwych są wystawione w największym niemieckim supermarkecie zoologicznym w Duisburgu ZOO ZAJAC firma się nazywa. Jak rozmawiam z niemieckimi firmami wszyscy producenci lamp czekają aż jakość i cena nowych LEDów nie bedzie skakać aż tak bardzo. Ale uwierzcie wszyscy mają lampy w produkcji lub chociaż testach , nawet nasz AQUAEL. Pozdrawiam Łukasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Merriq 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2008 Gdyby ta lampa była w ofercie GHLa to prawdopodobnie już by wisiała nad moim zbiornikiem;/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2008 Temat ledow nie jest w brew pozorom trudny ... rozmawialem kiedys na ten temat z Rebciem i mowilem mu iz znalazlem producentow w/w. Wtedy, podczas naszej dyskusji, poruszalismy problem tego kto to przetestuje... Ja raczej nie bo mam za malo duzych korali a po za tym w tamtym okresie bylem na etapie klejenia hydrauliki. :-( Ba znalzalem nawet producenta/ow paneli led ktore mozna regulowac barwowo - wydaje mi sie ze to jest hit i bedzie przyszloscia akwariow morskich w ktorych bedziemy mogli modulowac barwe i natezenie swiatla zgodnie z pora dnia. Nie jest to zadna kosmiczna technologia - poprostu tro juz jest. Co do cen, ja osobiscie pochodze ze swiadka sportow wodnych ktory jest poddatny dosc mocno na kwestie mody i czasami lansu. Obserwuje jednak iz rynek akwarstyki morskiej jest w podobnym stopniu ( jak nie w wiekszym ) uzalezniony od mody i snobizmu. I to z pozytywnym tego slowa znaczeniu. Dzieki temu jest duza rzesza osob ktore w ramach swojej zajawki i checi posiadania nowinek "toruja" droge nowych produktow do szerszej rzeszy odbiorcow przez promowanie i reklamowanie rozwiazan. I to dobrze - to znow wplywa na wiekszy popyt i w sumie spadek cen. Tak sie ma kwestia takze lamp LED, chlopcy z US poplyneli w cenach dosc mocno, jedni robia super design, inni super rozwiazania. Wertowalem kwestie tych lamp i ich polproduktow i koszt podzespolow ( takich samych ) sa "akceptowalne". Dopiero wersja pudelkowa lampy jest droga, ale moze to i dobrze bo firmy maja wtedy kase na testy nowych rozwiazan a z czasem my dostaniemy te lampy w normalnych cenach ;_) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach