Skocz do zawartości
to1mas

Obudowa wirnika Tunze 6095

Rekomendowane odpowiedzi

Czy obudowa wirnika Tunze 6095 bedzie pasowała do korpusu Tunze 6055.

Na sąsiednim forum pisali o zwiększeniu wydajności pomp tunze 6055 po przez wymiane wirnika od tunze 6095. Mam taki wirnik i pasuje idealnie ale nie założy obudowy wirnika ponieważ ma zamały wylot i śmigło wirnika ociera o obudowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy obudowa wirnika Tunze 6095 bedzie pasowała do korpusu Tunze 6055.

Na sąsiednim forum pisali o zwiększeniu wydajności pomp tunze 6055 po przez wymiane wirnika od tunze 6095. Mam taki wirnik i pasuje idealnie ale nie założy obudowy wirnika ponieważ ma zamały wylot i śmigło wirnika ociera o obudowe.

Jesli myslisz o tuningu tunze 6055 to wlasnie tak sie robi

wirnik z 6095+ obudowa pasuje na 6055 idealnie przy czym zwieksza sie wydajnosc jak i szerokosc strumienia wody falownika na duzo  wieksze i leprze wzrasta przy tym troszke pobor mocy wiem na 100% ze przy zasilaniu 12v wzrasta jedynie i 1watt 

jest tez druga metoda tuningu falownika 6055  w srodku obudowy wycinamy te tzw rurke i rowniez jest znacznie widoczna poprawa mozna to znalesc na yt (filmik tunze tunning)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy kolor wirników o czymś mówi ? Bo w jednej 6055 mam biały, a w drugiej niebieski kolor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy kolor wirników o czymś mówi ? Bo w jednej 6055 mam biały, a w drugiej niebieski kolor

jesli dobrze wiem to koloru bialego byly robione starsze wersje a niebieskie sa juz te nowsze tzn obecne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o tym tuningu 6055 z wycieciem wiem i sam to sprawdziłem na swoich pompach. Działa bez zastrzeżeń

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przerobiłem ta pompę i jest rewelacja, wzrosła wydajność waweboxsów i teraz widac że buja wodą.

Zobaczymy po jakimś czasie czy taka modyfikacja ma jakies skutki uboczne dla tych pomp 6055, w końcu wirnik jest większy.

Jak na razie nic sie nie dzieje, zasilacze też sie nie przegrzewają.

Jeżeli bedzie to zdawało egzamin to można stare pompy zmodyfikować tanim kosztem - około 90 zł z wysyłką

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic sie nie bedzie dziac tak pozostanie jestem pewien ze tunze 6055 to te same silniki maja rozni sie tylko naklejka typu:-)

przy zakupie nowej pompy jesli nie mamy 6055 nie oplaca sie bawic w przerobki tylko odrazu kupic 6095

przerobka oplaca sie gdy juz posiadamy 6055 i tanszym kosztem chcemy zwiekszyc wydajnosc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak myśle że to te same silniki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi serwis tunze, jak serwisowalem pompe, napisal ze pompy 55 i 95 roznia sie stojanem. 95 maja mocniejszy stojan i inne uzwojenie. Info z supportu tunze. Warpie aby jawnie klamali. Z drugiej strony moze roznica to 0,5w i nie ma co sie spinac. Nie wiem ja posze tylko na podstawie info no i z fizyki :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi