to1mas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Maj 2013 Czy obudowa wirnika Tunze 6095 bedzie pasowała do korpusu Tunze 6055. Na sąsiednim forum pisali o zwiększeniu wydajności pomp tunze 6055 po przez wymiane wirnika od tunze 6095. Mam taki wirnik i pasuje idealnie ale nie założy obudowy wirnika ponieważ ma zamały wylot i śmigło wirnika ociera o obudowe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Normad 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Maj 2013 Czy obudowa wirnika Tunze 6095 bedzie pasowała do korpusu Tunze 6055. Na sąsiednim forum pisali o zwiększeniu wydajności pomp tunze 6055 po przez wymiane wirnika od tunze 6095. Mam taki wirnik i pasuje idealnie ale nie założy obudowy wirnika ponieważ ma zamały wylot i śmigło wirnika ociera o obudowe. Jesli myslisz o tuningu tunze 6055 to wlasnie tak sie robi wirnik z 6095+ obudowa pasuje na 6055 idealnie przy czym zwieksza sie wydajnosc jak i szerokosc strumienia wody falownika na duzo wieksze i leprze wzrasta przy tym troszke pobor mocy wiem na 100% ze przy zasilaniu 12v wzrasta jedynie i 1watt jest tez druga metoda tuningu falownika 6055 w srodku obudowy wycinamy te tzw rurke i rowniez jest znacznie widoczna poprawa mozna to znalesc na yt (filmik tunze tunning) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
joopa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Maj 2013 A czy kolor wirników o czymś mówi ? Bo w jednej 6055 mam biały, a w drugiej niebieski kolor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Normad 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Maj 2013 A czy kolor wirników o czymś mówi ? Bo w jednej 6055 mam biały, a w drugiej niebieski kolor jesli dobrze wiem to koloru bialego byly robione starsze wersje a niebieskie sa juz te nowsze tzn obecne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
to1mas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Maj 2013 o tym tuningu 6055 z wycieciem wiem i sam to sprawdziłem na swoich pompach. Działa bez zastrzeżeń Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
to1mas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Maj 2013 Przerobiłem ta pompę i jest rewelacja, wzrosła wydajność waweboxsów i teraz widac że buja wodą. Zobaczymy po jakimś czasie czy taka modyfikacja ma jakies skutki uboczne dla tych pomp 6055, w końcu wirnik jest większy. Jak na razie nic sie nie dzieje, zasilacze też sie nie przegrzewają. Jeżeli bedzie to zdawało egzamin to można stare pompy zmodyfikować tanim kosztem - około 90 zł z wysyłką Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Normad 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Maj 2013 nic sie nie bedzie dziac tak pozostanie jestem pewien ze tunze 6055 to te same silniki maja rozni sie tylko naklejka typu:-) przy zakupie nowej pompy jesli nie mamy 6055 nie oplaca sie bawic w przerobki tylko odrazu kupic 6095 przerobka oplaca sie gdy juz posiadamy 6055 i tanszym kosztem chcemy zwiekszyc wydajnosc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
to1mas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Maj 2013 Też tak myśle że to te same silniki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Maj 2013 Mi serwis tunze, jak serwisowalem pompe, napisal ze pompy 55 i 95 roznia sie stojanem. 95 maja mocniejszy stojan i inne uzwojenie. Info z supportu tunze. Warpie aby jawnie klamali. Z drugiej strony moze roznica to 0,5w i nie ma co sie spinac. Nie wiem ja posze tylko na podstawie info no i z fizyki :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach