Skocz do zawartości
Bartektu

Brązowy nalot na piasku. Proszę o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiś dwóch tygodni pojawił mi sie brązowy nalot na piasku. Prawie na całej powierzchni. Wyglada to jak jakieś włoski. Po zamieszaniu piasku na drugi dzień jest to samo. Prosźe o pomoc. Co z tym zrobić. Czy to jest normalne

Akwarium mam jakieś trzy miesiące. Magnes niezależnie wychodzi 1700 mg. No2 i po4 w normie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem taki syf przy swiezym akwariumie i to bylo polaczenie dino z okrzemkami bo po wlaczeniu rowy wszystko ustalo w ciagu tygodnia. Jesli to tylko dino to samo przyszlo samo pojdzie albo nie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ok. Można coś zrobić żeby nad tym zapanować albo to usunąć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi jakies 2tyg temu dino zabilo 95% zycia w akwa :( Po calkowitym szorowaniu akwa, po 2 dniach znowu sie pokazalo, ale zauwazylem ze znika, nie wiem czego to zasluga, ale do czasu czyszczenia do baniaka wpakowalem 24 slimaki turbo i 15 pustelnikow i zmienilem odpieniacz na BK :) Z brazowego zmienia sie w siwe, czarne i przezroczyste... Chyba znika...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie był ten sam problem, pomogło:
odessanie ile się tego da przez watę kosmetyczną i woda znów do baniaka 

i dolanie bakterii "komercyjnych"...po 4 dniach ani śladu.

Teraz wróciły ale to po kuracji formisolem, więc na nowo bakterie leję. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Dodaje sie do tego tematu. od 2 m-cy brązowy nalot na piachu , na skale i na szybie jak kurz. ten skale jak sie go usuwa robi sie biały proszek (żadnych kożuchów, bąbli powietrza).Zaczęło się jak zacząłem podnosić zasolenie bo było za niskie. Próbowałem chemicleanem ale nic (kiedyś użyłem go na cyjano i znikło) . No3 -10 (zawsze mam takie od 2 lat), woda RO na TDS -0,08. Si02 mniejsze od 0,1, PO4- 0,1. Cyrkulacja ta sama , oświetlenie to samo, sól bez zmian.  Jak to zwalczyć ?

post-2900-0-53856000-1418666537_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Dodaje sie do tego tematu. od 2 m-cy brązowy nalot na piachu , na skale i na szybie jak kurz. ten skale jak sie go usuwa robi sie biały proszek (żadnych kożuchów, bąbli powietrza).Zaczęło się jak zacząłem podnosić zasolenie bo było za niskie. Próbowałem chemicleanem ale nic (kiedyś użyłem go na cyjano i znikło) . No3 -10 (zawsze mam takie od 2 lat), woda RO na TDS -0,08. Si02 mniejsze od 0,1, PO4- 0,1. Cyrkulacja ta sama , oświetlenie to samo, sól bez zmian.  Jak to zwalczyć ?

proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak Ci test wykrywa  to okrzemki , daj absorbent na krzemiany i powinno pomóc

Edytowane przez michal98

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie i sprawdź sobie na tds czy nie trzeba wymienić żywicy 

jak Ci test wykrywa  to okrzemki , daj absorbent na krzemiany i powinno pomóc

Edit... "woda RO na TDS -0,08" 

​czas najwyższy wymienić żywice... 

Edytowane przez Mati123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edit... "woda RO na TDS -0,08" 

​czas najwyższy wymienić żywice... 

Wymieniłem dokładnie na RO wszystko z membraną i żywicę też i mam 0,08 jak dodałem nowa zywicę ze sklepu nie z akwarystycznego to jest 0,12 wszystko to miesiąc temu (przed żywica jest 0,20 - to wszytko miesiąc temu  / bo stary chodził już dwa lata i pokazywał 0,04. Co to może być raczej nie popełniłem błędu sprawdzałem to kilka razy iprefiltr 10, węgiel spuściłem trochę wody - może za mało i zabrudził żywice ale na nowej jest jeszcze gorzej, membrana 75, zawór jest 420). Kupić jeszcze raz wszystko z membraną czy tylko np zawór bo tylko on jest stary. Zywice m20 czy może m40 ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zywice m20. Przy Twoim litrazu moze warto dac na zywice jeszcze jeden filtr, ale taki z 3 litrowy ? 

Mozesz jeszcze raz napisac wynik TDS przed zywica i po, ale juz bez komentarzy, ktore tylko mieszaja ? Jak rozumiec: " dodałem nowa zywicę ze sklepu nie z akwarystycznego" ? Jaka to zywica, ma jakies "certyfikaty" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zywice m20. Przy Twoim litrazu moze warto dac na zywice jeszcze jeden filtr, ale taki z 3 litrowy ? 

Mozesz jeszcze raz napisac wynik TDS przed zywica i po, ale juz bez komentarzy, ktore tylko mieszaja ? Jak rozumiec: " dodałem nowa zywicę ze sklepu nie z akwarystycznego" ? Jaka to zywica, ma jakies "certyfikaty" ?

Witam, Wynik przed żywicą 020 po żywicy 008, dodałem jeszcze jeden filtr z zywicą kupiony w sklepie internetowym (adres wziąłem z postu ) i jest 012. Przed chwilą wymieniłem żywicę na nową M20 i jest 016 a przed 028

Cuda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,Wymieniłem jeszcze raz na nową membranę i jest OK - okazało się , że membrana była nowa ale zła, a nalot jak jest tak jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi