Bartektu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2013 Od jakiś dwóch tygodni pojawił mi sie brązowy nalot na piasku. Prawie na całej powierzchni. Wyglada to jak jakieś włoski. Po zamieszaniu piasku na drugi dzień jest to samo. Prosźe o pomoc. Co z tym zrobić. Czy to jest normalne Akwarium mam jakieś trzy miesiące. Magnes niezależnie wychodzi 1700 mg. No2 i po4 w normie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niejeden z nas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2013 Tzn ile masz tego NO2? I pokaz zdjecie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartektu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2013 parametry dokladne podam jak zmieze na nowo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Efendi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2013 To jest dino Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remel 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Maj 2013 Mialem taki syf przy swiezym akwariumie i to bylo polaczenie dino z okrzemkami bo po wlaczeniu rowy wszystko ustalo w ciagu tygodnia. Jesli to tylko dino to samo przyszlo samo pojdzie albo nie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartektu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Maj 2013 No ok. Można coś zrobić żeby nad tym zapanować albo to usunąć Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Klatez 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Kwiecień 2014 remel. co to znaczy po włączeniu rowy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Kwiecień 2014 Mi jakies 2tyg temu dino zabilo 95% zycia w akwa Po calkowitym szorowaniu akwa, po 2 dniach znowu sie pokazalo, ale zauwazylem ze znika, nie wiem czego to zasluga, ale do czasu czyszczenia do baniaka wpakowalem 24 slimaki turbo i 15 pustelnikow i zmienilem odpieniacz na BK Z brazowego zmienia sie w siwe, czarne i przezroczyste... Chyba znika... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Kwiecień 2014 u mnie był ten sam problem, pomogło:odessanie ile się tego da przez watę kosmetyczną i woda znów do baniaka i dolanie bakterii "komercyjnych"...po 4 dniach ani śladu. Teraz wróciły ale to po kuracji formisolem, więc na nowo bakterie leję. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
throp1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Grudzień 2014 Witam, Dodaje sie do tego tematu. od 2 m-cy brązowy nalot na piachu , na skale i na szybie jak kurz. ten skale jak sie go usuwa robi sie biały proszek (żadnych kożuchów, bąbli powietrza).Zaczęło się jak zacząłem podnosić zasolenie bo było za niskie. Próbowałem chemicleanem ale nic (kiedyś użyłem go na cyjano i znikło) . No3 -10 (zawsze mam takie od 2 lat), woda RO na TDS -0,08. Si02 mniejsze od 0,1, PO4- 0,1. Cyrkulacja ta sama , oświetlenie to samo, sól bez zmian. Jak to zwalczyć ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
throp1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Grudzień 2014 Witam, Dodaje sie do tego tematu. od 2 m-cy brązowy nalot na piachu , na skale i na szybie jak kurz. ten skale jak sie go usuwa robi sie biały proszek (żadnych kożuchów, bąbli powietrza).Zaczęło się jak zacząłem podnosić zasolenie bo było za niskie. Próbowałem chemicleanem ale nic (kiedyś użyłem go na cyjano i znikło) . No3 -10 (zawsze mam takie od 2 lat), woda RO na TDS -0,08. Si02 mniejsze od 0,1, PO4- 0,1. Cyrkulacja ta sama , oświetlenie to samo, sól bez zmian. Jak to zwalczyć ? proszę o pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal98 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Grudzień 2014 (edytowane) jak Ci test wykrywa to okrzemki , daj absorbent na krzemiany i powinno pomóc Edytowane 17 Grudzień 2014 przez michal98 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mati123 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Grudzień 2014 (edytowane) Dokładnie i sprawdź sobie na tds czy nie trzeba wymienić żywicy jak Ci test wykrywa to okrzemki , daj absorbent na krzemiany i powinno pomóc Dokładnie i sprawdź sobie na tds czy nie trzeba wymienić żywicy Edit... "woda RO na TDS -0,08" czas najwyższy wymienić żywice... Edytowane 17 Grudzień 2014 przez Mati123 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
throp1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Grudzień 2014 Dokładnie i sprawdź sobie na tds czy nie trzeba wymienić żywicy Edit... "woda RO na TDS -0,08" czas najwyższy wymienić żywice... Wymieniłem dokładnie na RO wszystko z membraną i żywicę też i mam 0,08 jak dodałem nowa zywicę ze sklepu nie z akwarystycznego to jest 0,12 wszystko to miesiąc temu (przed żywica jest 0,20 - to wszytko miesiąc temu / bo stary chodził już dwa lata i pokazywał 0,04. Co to może być raczej nie popełniłem błędu sprawdzałem to kilka razy iprefiltr 10, węgiel spuściłem trochę wody - może za mało i zabrudził żywice ale na nowej jest jeszcze gorzej, membrana 75, zawór jest 420). Kupić jeszcze raz wszystko z membraną czy tylko np zawór bo tylko on jest stary. Zywice m20 czy może m40 ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Grudzień 2014 Zywice m20. Przy Twoim litrazu moze warto dac na zywice jeszcze jeden filtr, ale taki z 3 litrowy ? Mozesz jeszcze raz napisac wynik TDS przed zywica i po, ale juz bez komentarzy, ktore tylko mieszaja ? Jak rozumiec: " dodałem nowa zywicę ze sklepu nie z akwarystycznego" ? Jaka to zywica, ma jakies "certyfikaty" ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
throp1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Grudzień 2014 Zywice m20. Przy Twoim litrazu moze warto dac na zywice jeszcze jeden filtr, ale taki z 3 litrowy ? Mozesz jeszcze raz napisac wynik TDS przed zywica i po, ale juz bez komentarzy, ktore tylko mieszaja ? Jak rozumiec: " dodałem nowa zywicę ze sklepu nie z akwarystycznego" ? Jaka to zywica, ma jakies "certyfikaty" ? Witam, Wynik przed żywicą 020 po żywicy 008, dodałem jeszcze jeden filtr z zywicą kupiony w sklepie internetowym (adres wziąłem z postu ) i jest 012. Przed chwilą wymieniłem żywicę na nową M20 i jest 016 a przed 028 Cuda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
throp1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2014 Witam,Wymieniłem jeszcze raz na nową membranę i jest OK - okazało się , że membrana była nowa ale zła, a nalot jak jest tak jest. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mati123 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2014 Wsadził teraz jakiś absolwent na silikaty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach