Skocz do zawartości
mario-sz

Darmowe, automatyczne, bezobsługowe oświetlenie nocne.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dzisiaj rano poszedłem do MiniMala kupić córce pampery. Łaziłem sobie po stoiskach szukając jakiś dupereli. I znalazłem. Na wyprzedaży mieli lampki Solar.coś takiego http://www.allegro.pl/item137653086_lampa_solar_mala_ostatnie_4_szt_w_tej_cenie_.html

Teściu kiedyś kupił sobie 10 takich do ogrodu i całkiem nieźle mu to dzała. Nie świeci jakoś oszałamiająco ale jako morsie nocne napewno będzie ok Wystarczy przy dobrym nasłonecznieniu na 6-7 godzin pracy. Kosztowała całe 9.99zł. Wyciągnałem zawartość z pudełka i polukałem sobie na to. Całkiem całkiem. Bateria jakaś tandentna made in ciung li, ale posiada zmierzchowy włacznik.

Wybebeszyłem wszystko i jutro w pracy polutuję sobie wszystko. Dam jedynie lepszy akumlatorek. Elektronika z akumulatorkiem spokojnie zmieści się w dużym pudełku po tik takach :) (tych 100sztuk)

Ogniwo słoneczne umieszczę pod pokrywą w pobliżu świetlówek. Dam go pod kątem w rugu pokrywy aby nie zasłaniał świetówką oświetlać tego co powinny.

Napewno wielką zaletą będzie fakt, że automatycznie będzie się włączać po wyłączeniu oświetlenia.

Jak już to wykonam w pokrywie pokarzę jak działa

Posted Image

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak napisałem tak zrobiłe. Umiesciłem całą elektronikę z Fotorezystorkiem w pudełku po tik takach :) Zamiast aku AA 600mAh dałem mniejszą AAA 1250mAh

Całość ładnie zalikonowałem i zanóżyłem na godziknę w garnuszku po herbacie :) SZCZELNE

Zmierzyłem napięcie fotoogniwa pod świetlówką 1.3V. Więc spokojnie bedzie ładował aku. Ogniwo ładnie przykleiłem do odbłyśników. Musiałem je lekko pociąć ale nic im nie będzie :) Wszystkie styki fotoogniwa ładnie zasillikownowałem. Nie ma możliwości dostania się wody do styków.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Po zakryciu palcem fotorezystorka (czyli wyłączeniu świetlówek) zapala sie natychmiast.

Dzisiaj naładuje akumlatorek świetlówkami włączonymi przez 10 godzin. Jutro dam znać ile świeciła dioda. POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi