Skocz do zawartości
Aga1

ReefMax mętna woda

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam problem, polega on na mętnej wodzie po zalaniu akwarium :/ Woda pochodzi z dojrzałego zbiornika, skała ok 3 kg martwa, przed włożeniem do wody płukana była w wodzie RO. Klejona była poza zbiornikiem ceresitem cx 5 i schła 24 godziny przed włożeniem do wody. Mętność utrzymuje się już 5 dni. Robiłam test Ca=380, no3=10, mg=1060. Proszę o jakieś wskazówki co to może być i jak mam dalej postępować.

Pozdrawiam Aga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak jest filtracja?(opisz). i co już jest w zbiorniku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piasek jest Nature's Ocean. Zmętnienie podczas wsypywania piasku nie zmieniło się. Bakteri żadnych nie lałam. Jeśli chodzi o filtracje to w koszykach jest skała, odpieniacz chodzi na suchą pianę, w 3 komorze jest wata filtracyjna, którą wymieniam co dziennie. W zbiorniku jest piasek i skała to wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro zmętnienie było przed wsypaniem piasku, to osobiście widzę przyczynę w skale (tu pytanie - ta w koszach to ta sama co w baniaczku?). Jesteś dopiero na początku drogi - ja wymieniłbym wodę. Chyba najprościej i po kłopocie. I jeszcze raz dokładne wymyłbym skałę. Gorzej gdy po takim zabiegu znów pojawi się zmętnienie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W koszykach jest ta sama skała, wymienię ją na żywą i podmienię wodę. Zobaczę co będzie dalej. Dzięki za rady :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ups,

a moze po prostu poczekac i oszczedzic sobie roboty?

Nawet na suchej skale lub w piasku mogly byc zanieczyszczenia, powodujace zakwit bakterii. 5 dni nie jest tragedia. Odpieniacz tez mozesz puscic "na mokro", po co ma sie tam cos zbierac i odkladac.

Czasami kawalek zywej skaly czyni cuda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wymieniają wody.Włącz odpieniacz i czekaj jak po 3 tygodniach woda się nie wyklaruje załatw sobie lampę UV i podłącz..Przechodził em zakwit bakterii i fito przy przejściu ze 100 na 300 litrów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To na pewno nie zakwit bakteri bo skąd by sie mialy tak namnozyc skoro skała sucha a nic nie było lane. Fito by było zielone. To pewnie jakies zabrudzenia ze skały. Ja swoją przed moczeniem umyłem myjką cisnieniową i niewiarygodne jakie z niej brudy spływały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam ten sam problem.

Strat skała sucha 100% oraz 100% wody z działającego akwa.Odpieniacz chodzi alen nic nie pieni a woda mleko.

Akwa 64l 12kg suchej skały live sand na start bakterie co 10dni, po 42 dniach wpuściłem chromisa żęby przyśpieszyć wszystko woda kryształ po 10 dniach mleko stan trwa 4dni.

Podjęte działanie  podmiana 20% kaskada z watą wymieniam codziennie watę i rowa jako absorbent teraz 5dni z rzędu bakterie, światło zgaszone.

Chromis żyje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli to syf ze skały to łatwo sprawdzić. Odlej trochę wody do naczynia bez cyrkulacji.osad powinien opaść na dno a woda powinna się oczyścić.jeśli to zakwit to woda pozostanie mętna.Poczekajcie co najmniej ze dwa tygodnie (dla tych mniej cierpliwych) jeśli się woda nie wyklaruje dopiero trzeba działać. W tym czasie odpieniacz chodzi nawet jak nie wywala syfu,ważne żeby napowietrzał wodę.

Hanysek zapodaj lampe UV.u ciebie po takim czasie woda powinna być kryształ. Nie dozuj narazie bakterii u ciebie to wygląda na typowy zakwit.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstawiłam kawałek skały do wiaderka z czysta wodą RO,po 12h mętna.Dodałam bakterie do akwarium,pół ampułki biodigest,widać poprawe zmętnienie powoli ustępuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kochani proszę was o jakim odpieniaczu wy piszecie ?

W RM niema odpieniacza jest tylko namiastka napowierzenia :(

Jedynm sposobem na odpienianie jest zmiana odpieniacz na jakiś nano sprzęt.

Moim patentem przez niektórych wykpiwanym była zmiana pompy w "odpieniaczu"

na mocniejszą. Oryginalna jest o wydajności około 500l/h do tego powietrze to wyjdzie pewnie około 200l/h

Porażka totalna :( Mętna woda przy suchej skale ? Pewnie jakieś bakterie bliżej nie znane :P

Aga załatw sobie jakiś odpieniacz nawet na kostkę lipową i będzie 100% wydajniejszy niż oryginał,UV i zmętnienia brak :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi