Skocz do zawartości
smithpl

Rozpuszczanie NaHCO3 - Kh ballinga

Rekomendowane odpowiedzi

@smithpl a ja myslalem ze skoro robisz testy odpieniaczy, to lanie Ballingla dla Ciebie to pestka :) a jednak .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie Ballingowcy :)

Cala wygoda Ballinga polega na prostocie teorii na ktorej sie opiera. Jezeli zrozumie sie ta teorie, momentalnie Balling przestaje miec jakiekolwiek glebsze tajemnice. Nie liczy sie to, czy lejemy 10 czy 60 czy 100 ml. Nie chodzi tez o to, zeby przygotowany przez nas roztwor mial 64,43 grama czegos na litr wody, bo inaczej nie wyjdzie.

Podstawa jest dostarczenie kazdego dnia tylu czasteczek Ca++ i HCO3-, ile koralowce i inne bezkregowce zuzyly do wytworzenia ich wapiennych szkieletow. Pisze "czasteczki" nie przypadkowo, bo latwiej wtedy wytlumaczyc kilka spraw. Po pierwsze, Ca++ i HCO3- dostarczamy w stosunki 1 czasteczka Ca++ do 2 czasteczek HCO3-. Po drugie, nie liczy sie to, ile ml czegostam o jakims tam stezeniu masowym bedziemy wlewac do akwarium. Dziennie musimy dodac x czasteczek Ca++ i 2x HCO3-. Takze jedynym dla nas waznym parametrem jest to, zeby roztwor CaCl2 mial stezenie molowe rowne polowie stezenia roztworu NaHCO3. Dla przypomnienia 1 mol* CaCl2 to 111 gram, 1 mol NaHCO3 to 84 gram. Do czego dazy moj pokretny i zapewne niezbyt zrozumialy wywod?

Ano do tego, zeby nie trzymac sie uparcie okreslonych ilosci gram kazdego ze specyfikow na litr wody. Sami mozemy sobie latwo stworzyc dowolna proporcje, byleby trzymala sie ona okreslonego stosunku stezen.

Za przyklad podam swoja osobe: na dobe leje 100 ml plynu na KH, soli bez NaCl i 50 ml na CaCl2. I nie grozi mi zadne zaburzenie rownowagi jonowej - dlatego ze stezenia molowe obu tych plynow sa w odpowiednim stosunku. Masowo to wyglada duzo bardziej obrzydliwie, bo to 84 gramy na 1,5 litra wody przy plynie na Kh i 111 gram na 1,5 litra wody przy plynie na Ca.

Nie trzymajmy sie sztywno numerkow z jakies strony. Lepiej ZROZUMIEC to co robimy i wykorzystywac to tak, aby bylo nam maksymalnie wygodnie.

Pozdrawiam,

Maciek

* mol jest jednostka liczby. Tak jak tuzin to 12, kopa to 60, to mol to 6,022*10^23. Ale ta wiadomosc w niczym nie jest konieczna do zrozumienia Ballinga, wiec nie zamieszczam jej w tekscie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ocelocik, dzieki za info.

Brakowalo mi jeszcze jednego elelmentu ukladanki, ktory to mi umknal.

Tymi plynami z CaCl2 i NaHCO3 oraz dozowaniem utrzymujemy poziom Ca a przy okazji poziom Kh z zachowaniem rownowagi jonowej.

W sumie w pelni zrozumiec pomogl mi artykul:

http://www.arcadio17.republika.pl/morskie_200l/balling_morskie_200l.htm

U Boleslawskiego brakowalo mi jednego zdania ale juz kumam.

Dzieki za info i pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to może ja się podłączę chce zacząć stosować balling do uzupełnienia Ca i Mg , teraz stosuję buffer KH firmy AM.

Czy muszę go odstawić i podnosić KH ballingiem czy mogę go nadal stosować i w takiej samej dawce jak teraz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dawce adekwatnej do tej podanej w metodzie ballinga.

Lepiej skoncz te preparaty - bedzie latwiej i prosciej przygotowywac plyny,

Ja dozuje Mg KENTem a reszta z ballinga... czyli kupionych zwiazkow chemicznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi