Skocz do zawartości
smithpl

Rozpuszczanie NaHCO3 - Kh ballinga

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wiemy, NaHCO3 słabo sie rozpuszcza.

Jak wspomagacie rozpuszczanie w/w zwiazku w wodzie RO?

Na razie majtam przez 2 dni ale jest to upierdliwe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sypac wiecej na litr niz wynosi rozpuszczalnosc :) Najlepsza z metod. Wtedy wystarczy pomajtac wieczorem, zostawic na noc i powinno byc ok. Jezeli sa problemy, bo wsypalismy lekko za duzo warto postawic przy kaloryferze lub wrzucic do mikrofalowki ( obie metody sprawdzalem - mikrofala oczywiscie na moc minimalna).

Inny myk to wziac tyle NaHCO3 ile chcemy rozpuscic, wysypac to na papier do pieczenia i do piekarnika na jakis czas. Temperatura wystarczy kolo 100'C. Zachodzi reakcja 2NaHCO3 -> Na2CO3 + CO2 + H2O. Na2CO3 jest bardziej rozpuszczalne od NaHCO3. Wazne tylko, zeby nasz proszek nie siedzial w piekarniku za dlugo, bo im wiecej powstanie Na2CO3, tym bardziej potem otrzymany roztwor bedzie podnosil pH razem z kH. Swoja droga dobra sprawa dla akwariow z niskim pH :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja rozpuszczam ilość zalecaną przez Ballinga w podgrzanej wodzie grzałką i jest ok.

Wsypuję proszek do wiadra z podgrzana wodą miksując blenderem, miksowanie trwa około 3 min i jest gotowy roztwór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja robię podobnie, wiadro z podgrzaną wodą pompa atman + kilkanaście minut.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za info, chwilowo uzywam jeszcze NaHCO3 z Coral Builder Kenta .

od poniedzialku odstawie i bede robil z czystego ballinga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czysto technicznie, w sumie jestem z niego bardzo zadowolony, jednak

nie udaje mi sie go skutecznie ropuscic i musze robic mniejsze stezenie.

Rozpuszczalem 100g w 0,5 litra - nie udalo mi sie. W koncu dolalem kolejne 0,5 litra i prawie jest rozpuszczony.

Na dzien porzebuje 5g wiec 50ml roztworu... co z Ca daje 80ml a do tego dojdzie w koncu Mg jak skonczy mi sie butelkowy KENT'a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O jej, no nie rozpuszczało Ci się, przekombinowałeś, jak chcesz Ballinga, to w 0,5 litra rozpuść 42 gramy proszku, a nie 100 gram.

I wszystko będzie git.

Robiłeś za duże stężenie, Kent bardzo dobrze się rozpuszcza.

Prochy z naszych hurtowni, czy sklepów, mogą się o wiele gorzej rozpuszczać.

Zależy co kupisz, jakiej jakości i czystości.

Może, poszukaj sobie tych proporcji Ballinga, tak najprościej.

I może, jednak zostaniesz przy Kencie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, wiem czytalem sporo o ballingu i proporcjach.

Jednak chcialem uzyskac takie stezenie aby lac nie wiecej jak 70ml plynow dziennie.

Ale chyba chcialem faktycznie za duzo rozpuscic :-)

Staram sie trzymac tych proporcji:

CaCl2 * 2H2O - zalecane stezenie w litrze H2O - 400g/l, maksymalne rozpuszczalne (roztwor nasycony) - 780g/l

NaHCO3 - zalecane 50g/l, maksymalne 95.5g/l

MgCl2 * 6 H2O - zalecane 450g/l, maksymalne 1670g/l

MgSo4 * 7 H2O - zalecane 100g/l, maksymalne 255g/l

Wychodzilo 95,5/l ale chyba to juz trudne do osiagniecia :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie obrazisz się jeśli jeszcze Cię trochę pomęczę pytaniami ?

Dla mnie takie kombinacje są inspirujące :)

Skąd masz te informacje o proporcjach i jeszcze dlaczego masz lać nie więcej niż 70 ml płynów? Po co Ci tak wysokie stężenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.aquarium.boleslawski.de/Metoda_Ballinga/body_metoda_ballinga.html

Polega ona na codziennym dozowaniu 70ml na 200l wody trzech roztworów.

Wiem ze ta informacja to nie wyrocznia ale w sumie im mniej plynu dolewam tym mniejsze zapasy plynow moge przygotowac aby miec zapas np. na miesiac. Dlatego staralem sie oscylowac w granicach 70ml

Co do proporcji to uzyskalem je od jednego z forumowiczow,

jak masz inne propozycje co do stężen to zapraszam, chetnie je poznam i zastosuje :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NaHCO3 168G na 2 L wody po RO,CaCl2x2h2O 147g na 2 L wody.

Ilosc plynow musisz lac wedlug dziennego zuzycia wapnia.Oczywiscie oba plyny w tej samej ilosci,zmienianie proporcji prowadzi do rozwalenia rownowagi jonowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niby tak ale co jak spadek Ca w stosunku do spadku Kh jest w innej proporcji

jak w podanych w/w ?

Dla przykładu, jeżeli mam lać 30ml roztworu zrobionego z CaCl2x2h2O dla utrzymania odpowiedniego poziomu a Kh wychodzi mi ze muszę lać 50ml rozrobionego z w/w przykładem, to lejąc po równo oba płyny uzyskam spadki na Kh bo przy każdym dozowaniu bedzie o 20ml za malo ...

Znow jak rozrobie mniej stezony plyn dla Ca aby uzyskac 50ml to wyjdzie na to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak aby mnie teoretyzowac a bardziej praktycznie.

Wyszlo mi iz mam takie spadki dzienne

1. Ca: okolo -30

2. Kh: -1Kh

3. Mg: narazie stoi

Jak zalecacie wyjsciowo dawkowac w/w preparaty wg rozpiski Jaro37 ?

Oczywiscie na bazie:

CaCl2 + 2H2o

NaHCO3

dzieki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smith to zrób w ten sposób , ze dostosujesz ilość lania płynow do wartości jaka po zmierzeniu spadała najbardziej , sam leję ballinga od miessiąca gdzieś i zauważyłem że pierwsze testy sa mało wiarygodne , bo robisz w akwa spora rewolucję , ja ustaliłem odpowiednie dawki po jakiś 2 tygodniach dopiero , co z wstepnymi mijalo się w okolicach 15 % .Biorąc pod uwagę zależności między kH, Ca i Mg i co sie z tym wiąże spadki dobowe , to musi jednak chwilka minąć zanim można jasno określić ile potrzeba dozować . Jeżeli chodzi o lanie nierówne płynów , jeden pan wytłumaczył mi że równowaga jonowa jest ważna , a nawet bardzo ważna .Nie jestem chamikiem , nie znam się na tym wcale więc słucham ludzi w tej dziedzinie "oświeconych" :) to tak troszke jak z silnikami jeżeli jeden jest na diesla nie pakujesz do niego benzyny bo wiesz , że bedzie afera , nie wiesz dlaczego sie zepsuje , bo i nie musisz sie znać na tym , ale efekt końcowy jest oczywisty :) To że brak równowagi w owych jonach nie zniszczy akwarium po 3 dawkach ale za rok czy tam dwa , powoduje sadzę to , że ludzie ekperymentują , odwlekając kłopoty jakie nastapią .Jakie one bedą nie mam pojęcia jak juz wspomnialem z chemii częściej wiałem niż na niej byłem :) sama metoda ballinga była dla mnie tak malo zrozumiała jeszcze niedawno jak fizyka kwantowa czy to co do mnie mówi moja żona :) dzieki uprzejmości Adama Lewickiego poznalem "tajniki" płynów :) , który wyjaśnił mi jak Kaliemu o co chodzi , bo nie wstydze sie przyznac , ale myslałem ze woda do podmiany ma byc z soli bez NaCl :D ( jak ktos wyjaśni mi o co chodzi mojej żonie tez będę bardzo wdzięczny :)) Tak czy inaczej , ja wierze w równowage w przyrodzie i to że czegoś nie widać , to nei znaczy , że tego nie ma , jeżeli jony w przyrodzie się równoważą to znaczy , że tak ma być i koniec , wszelkie próby poprawiania natury nie wychodzą nam na dobre . Jeżeli chodzi o rozpuszczalność NaHCO3 to faktycznie w proporcjach ze strony Bolesławskiego , rozpuszcza sie najgorzej , ale tragedii nie ma podgrzanie do 28-30 st wody praktycznie załatwia sprawę . Ja stosuję proszki , jak to się mówi nie firmowe , kupuje w fabryce chemicznej z , którą współpracuję od jakiegoś czasu związki chemicznie czyste i jestem zadowolony , nie ma syfu w bańkach Ca nie zmienia koloru , do tego mam karty produktu ile jaki związek czego zawiera , co przy "markowych " nie występuje , chodzi mi o dokładną charakterystykę jakośći . Mogę sie mylić , ale wątpię żeby "oryginalne" produkty były chemicznie czyste , obstawiam że sa zaledwie oczyszczone , bo większości my mamy największą faze na to żeby nie lac do akwarium byle czego . Powiem jeszcze , że jak mi kiedys znajomy pokazał karte produktu jakim jest sól kuchenna używana przez nas na co dzień do solenia ziemniaków , chyba z koncernu Orlen to się za głowę złapałem co w niej jest , a podobno jet jedna z czystszych na rynku.

e* ale sie rozpisałem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za info , jednak nadal meczy mnie kwestia - nie jasnosc problemu

nierownych spadkow i chcialbym to zglebic... a moze poprostu stosujac takie proporcje spadki poprostu sie wyrównaja ?

No i co z tym iz jaro37 napisal 147g na 2l RO CaCl2+2H20

a na stronie Boleslawskiego podaja faktycznie 147g ale wtedy kiedy do roztworu dodajemy 34g MgCl2 a tego nie dozuje bo aktualnie mam poprawne wartosci Mg.

Czy wogole zaczac lac wg. strony Boleslawskiego te 70ml i obserwowac zachowanie

sie parametrow Mg, Ca i Kh i wtedy zmniejszac lub zwiekszac ilosc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lej te 70ml i kontroluj parametry.I nie zapomnij kontrolowac zasolenie bo lanie ballinga podnosi je.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

70 ml nie jest absolutem , dlatego jest jeszcze tabela dozowania ml do spadku , w kazdym akwa jest rózne zapotrzebowanie , a od czegoś trzeba zacząć i własnie te 70 ml jest wartością startową bo i jakąś ustalić trzeba , żeby np ktos nagle nie wlal 200 ml

(przynajmniej tak to sobie tlumaczę) , którą ssobie będziesz korygował w zależności od spadku , Mg będziesz dozował bo jak ustabilizuje sie Ca na odpowiednim poziomie , koralowce zaczną pochłaniać Mg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi