adam_s 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Kwiecień 2013 Za oknem pogoda nie nastraja do grila. Zebrałem 14 rodzajów węgla, rozłożyłem labolatorium i rozpocząłem pomiary fosforanów po płukaniu węgla. Na warsztat trafiły:1. AquaEl2. AquaMedic Carbolit 4 mm3. Delfin Activ Carbon 1,5 mm4. Fauna Marin Ultra Carb L5. Filtus Carbos Natural6. Filtus Gold Specjal Edition7. Filtus Mega Pack8. Fluval Carbon9. Global Water Active Carbon GAC10. Grotech Coco Carbon11. JBL Carbomec Activ12. Rowa Carbon Crystal Premium13. Sera Super Carbon14. Zoolek Filtrax CPoniżej intro z testu, wyniki za dwa dni najwcześniej. PS. Adsorbery PO4 będą testowane, czekam na resztę sprzętu - pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sewer 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Kwiecień 2013 Adam dziękuję za zaangażowanie i za to ze Ci sie chce w imieniu wszystkich morszczakow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam_s 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Kwiecień 2013 Adam dziękuję za zaangażowanie i za to ze Ci sie chce w imieniu wszystkich morszczakow Dzięki, mam wolny weekend, więc się bawię. Wyniki wstępne testu powodują zdziwienie. Nie przepuszczałem, że tyle resztek kwasu fosforowego pozostaje w niektórych węglach po jego aktywacji - szok. Idę szykować się do pomiaru drugich popłuczyn. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BAU 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Kwiecień 2013 Obalenie mitu że nie leczę ale truję? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Kwiecień 2013 Pamiętam,że Dyzma moczy węgiel bardzo długo,zalewa wodą i tak sobie w niej leży do momentu potrzeby zastosowania,ma to sens i można co jakiś czas wymieniać tą wodę.Z innej beczki,ile osób w ogóle nie stosuje węgla ? Ja przez ponad pół roku nie stosowałem węgla,później jednak dałem,ale czy potrzebnie to nie wiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BAU 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Kwiecień 2013 Marek. Ja też rzadko stosuję ale teraz ciekawi mnie czy produkt który stosuję pomimo przygotowania we wrzątku RO i wielokrotnym płukaniu zatruwa mi wodę czy nie. Akurat mojego węgla nie ma na liście testów, ale przy następnym zakupie będę się opierał na wynikach testów Adama Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Kwiecień 2013 Ja moczę w wrzątku RO. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam_s 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Kwiecień 2013 Po drugim moczeniu w niektórych próbkach poziom fosforanów istotny statystycznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam_s 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Maj 2013 Zapraszam na film: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akvarius 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Maj 2013 wielkie dzięki super materiał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admin 6 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Maj 2013 Przede wszystkim brawa i podziękowania za to, że Ci się chciało, że poświęciłeś swój czas i nie tylko na zrobienie testów oraz opracowanie wyników .Nie dyskutuję nad samą metodą pomiarów i jej prawidłowością, bądź nie. Test na pewno nieco rozjaśnia sytuację i pomaga w wyborze węgla (pod kątem oddawania fosforanów). Przyznam, nie spodziewałem się, że nasze rodzime produkty tak wypadną w porównaniu z zagraniczną konkurencją. Cenowo wyglądają również dużo lepiej.Chcąc zrobić kompleksowe testy potrzebny byłby niezły laboratoryjny arsenał. Jest jeszcze wiele pytań; co węgiel oddaje do wody?, ile tego oddaje?, co absorbuje?, ile?, jak długo?, itd.Wprawdzie akwarium morskie to nie lot w kosmos, ale sprawa jest ciekawa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Maj 2013 (edytowane) adam_s - super robota. Możesz dorobić parę ważnych węgli do testu? Myślę że obowiązkowo KZ ( stosuje prawie każdy kto ma Zeovit ) lub np. ATI - dobra cena. No i pamiętajmy iż są 2 cele w metodzie pracy węgla. Szybkie oczyszczanie i długotrwałe oczyszczanie. Tak samo jak preparaty na Rowę. Np. Metoda Zeovit wymaga aby węgiel działał słabiej ale... liniowo przez miesiąc. Np. Grotech - Sera - działa szybko i intensywnie na początku a skuteczność spada drastycznie już po kilku dniach. Nie wiem czy to było brane pod uwagę przy teście... Edytowane 3 Maj 2013 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam_s 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Maj 2013 W lipcu będzie dogrywka. Więcej węgli, więcej próbek (5). Niestety test nie rozwiał naszych wątpliwości. Badaliśmy tylko "farbowanie fosforanami". Chcąc badać inne aspekty, trzeba mieć wieloosobowy zespół i dobre laboratorium, a na razie perspektywy nikłe ;-) To co mogliśmy, to zrobiliśmy. Myślę, że to i tak wiele, bo nikt tego wcześniej nie zrobił. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Grudzień 2013 Adam bardzo fajny test. Ja tylko stanę w obronie Grotecha. Sam używam Coco Carb Tropicala i chcę zauważyć , że wegle wykonane z łupin orzecha kokosowego mają najwyższą porowatosc. Dlatego tak szybko oddały fosforany. W puzniejszych pomiarach widać zauważalny spadek ich zawartości. W przeciwieństwie do nisko porowatego Aquaela który wykazał wzrost z biegiem czasu.Tak naprawde powinniśmy taki test wykonać np. w ilości 14 pomiarów i pod liczyć zeczywista emisję fosforanów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BAU 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Grudzień 2013 Adam bardzo fajny test. Ja tylko stanę w obronie Grotecha. Sam używam Coco Carb Tropicala i chcę zauważyć , że wegle wykonane z łupin orzecha kokosowego mają najwyższą porowatosc. Dlatego tak szybko oddały fosforany. W puzniejszych pomiarach widać zauważalny spadek ich zawartości. W przeciwieństwie do nisko porowatego Aquaela który wykazał wzrost z biegiem czasu.Tak naprawde powinniśmy taki test wykonać np. w ilości 14 pomiarów i pod liczyć zeczywista emisję fosforanów. Przede wszystkim brawa i podziękowania za to, że Ci się chciało, że poświęciłeś swój czas i nie tylko na zrobienie testów oraz opracowanie wyników . Nie dyskutuję nad samą metodą pomiarów i jej prawidłowością, bądź nie. Test na pewno nieco rozjaśnia sytuację i pomaga w wyborze węgla (pod kątem oddawania fosforanów). Przyznam, nie spodziewałem się, że nasze rodzime produkty tak wypadną w porównaniu z zagraniczną konkurencją. Cenowo wyglądają również dużo lepiej. Chcąc zrobić kompleksowe testy potrzebny byłby niezły laboratoryjny arsenał. Jest jeszcze wiele pytań; co węgiel oddaje do wody?, ile tego oddaje?, co absorbuje?, ile?, jak długo?, itd. Wprawdzie akwarium morskie to nie lot w kosmos, ale sprawa jest ciekawa W lipcu będzie dogrywka. Więcej węgli, więcej próbek (5). Niestety test nie rozwiał naszych wątpliwości. Badaliśmy tylko "farbowanie fosforanami". Chcąc badać inne aspekty, trzeba mieć wieloosobowy zespół i dobre laboratorium, a na razie perspektywy nikłe ;-) To co mogliśmy, to zrobiliśmy. Myślę, że to i tak wiele, bo nikt tego wcześniej nie zrobił. Chyba tu masz odpowiedź na swojego posta. Co prawda nie doszło do lipcowej dogrywki, ale każdy może się tego podjąć. Adam jest tak zatyrany że nawet nie bywa a jeśli tak to bardzo rzadko na forach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Grudzień 2013 Ja ostatnio sprawdziłem dwa węgle.Mój węgiel przygotowuję w ten sposób,że moczony węgiel przez trzy tygodnie idzie do sumpa a na jego miejsce do pojemnika trafia następna porcja.Moczony węgiel ma wymienianą wodę przez ten czas 3-4 razy.Po takim moczeniu włożony węgiel do świeżej wody RO na drugi dzień wykazywał 0,07 to węgiel AM.Następnie kupiłem węgiel FM i wynik 0,19. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Grudzień 2013 (edytowane) inmar, a czym mierzysz fosforany w tej wodzie po plukaniu wegla ? hanka czy jakims testem chemicznym ? bo wg mnie to wazne... Edytowane 29 Grudzień 2013 przez Sushi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Grudzień 2013 Duża Hanka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach