loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Kwiecień 2013 Przedstawiam moje nowe "dziecko" - 6cio kolorową lampę LED o mocy łącznej 192W. Lampa uzbrojona została w ledy Cree na modułach mojego projektu - których do tego egzemplarza weszło 6. Można też dzięki ich konstrukcji zbudować lampę opartą o 1 tylko moduł lub więcej. Największą zrobiłem z 16-toma modułami. Sama lampa przedstawia nieco inna niż zwykle koncepcję - zasilacze umieszczone są wewnątrz toteż do lampy podłączamy jedynie przewód zasilający 230V. Wymiary egzemplarza na zdjęciu to około 90x30x5cm. Pozwala na oświetlenie akwarium do 120cm długości i nawet do 80cm szerokości. Elektronika umożliwia sterowanie każdego koloru osobno, lampą zarządza się poprzez sieć (WiFi), również przez WiFi odbywa się komunikacja między lampami jeśli jest ich więcej niż jedna. Kolor w tym przypadku 9006 (srebrny) bo taki zażyczył sobie klient obudowa - stal nierdzewna, malowana proszkowo, można zawiesić na linkach co widać na zdjęciach. Więcej zdjęć poniżej, jak się ogarniemy z montażem nad baniakiem (2 metry długi) to uzupełnię fotki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Kwiecień 2013 Coś mi to przypomina Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Kwiecień 2013 ze 2xT5 mogles tam wcisnac :-D ale ogolnie ladnie ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Kwiecień 2013 A ile by taka lampka kosztowała? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Kwiecień 2013 Mariusz bo to są te same moduły które masz, tylko paczka inna, no nowsze diody. Z T5-kami mam już też lampę - dziś będę kończył składać prototyp. 2/4xT5 39W + 2x60W w LEDach. Lampa około 90x40x5cm. Nie wiem czy fotki wstawiać bo to będzie "model koncepcyjny roboczy" więc mało atrakcyjny wizualnie A co do kosztów - myślę że niedrogo w porównaniu do tego co na rynku ale więcej o cenach w sklepie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Kwiecień 2013 no ! 4xt5 i LED to optimum power ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Kwiecień 2013 T5 ściemniane czy "ON" "OFF" ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Kwiecień 2013 Sterowane ON/OFF parami z komputera oczywiście + możliwość awaryjnego włączenia ręcznie pstryczkiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Kwiecień 2013 I slusznie, sciemniane T5 jest bez sensu, mialem i wywalilem. Na ledach wystarczy sciemnianie - na t5 jest malo efektowne moim zdaniem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Kwiecień 2013 (edytowane) Sterowane ON/OFF parami z komputera oczywiście + możliwość awaryjnego włączenia ręcznie pstryczkiem. Magiczny "awaryjny" pstryczek włącz jest super pomysłem. Pamiętasz Leszku dawno temu o tym rozmawialiśmy Smith wytłumacz czemu ściemniane T5 jest bez sensu ? W erze przed ledami były używane i chyba nikt nie marudził ? (pewnie się mylę) Edytowane 15 Kwiecień 2013 przez mariuszduch Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Kwiecień 2013 Nie marudził bo nie miał ledów :-) Wiec opcji raczej nie było. Jak masz lampe tylko na T5 to też nie masz opcji. Jak masz hybryde lub same ledy to masz lepsze rozwiązanie. Ja mam tą przyjemność że posiadam hybryde i T5 ściemnialne. Potestowałem, popatrzyłem i ... przydko to wygląda na T5 dimm. Ciężko to opisać ale jak ktoś ma możliwość porównania sobie jak wygląda akwa kiedy ściemnia LED a T5 to przez zakupem ballastów ściemnianych niech sobie porówna. Ja teraz ściemniam sobie ledami rano i wieczorem a T5 dopalają tylko w okresie full świecenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Kwiecień 2013 No i wszystko jasne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Kwiecień 2013 Dla mnie na minus wprowadzenia ściemnianych T5 było oprócz oczywistego faktu że LEDy zrobią to lepiej kilka innych spraw. Mianowicie ciężko dopaść stateczniki T5 które umożliwiają odpalenie świetlówek na minimalnej mocy - przeważnie jest błysk 100% po czym jasność rurki spada do minimum w ciągu sekundy, dwóch. Efekt co najmniej głupi. Inna sprawa że rurki zanim zacznie się je ściemniać powinny dla zdrowia być wypalone na pełnej mocy przez jakiś czas - a to komplikuje soft i hardware bo trzeba mierzyć i pamiętać ten czas. A tak... Rano zaczynamy ledami - ładny i delikatny wschodzik, potem dopalamy rurkami i już. A wieczorem w odwrotnej kolejności.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Kwiecień 2013 Leszek PW Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Kwiecień 2013 to żeś Lechu grubo pojechal ))) chodzi mi po glowie pewien projekt ))) wyluszcze ci co i jak przy okazji )) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Kwiecień 2013 grubo nie grubo - lampa jak lampa, troszke elastyczna w budowie jak ktoś chce kolorów prosze bardzo, jak woli tylko 2 - też moze być. Juz za niedługo dojdą kompatybilne moduły z diodami UV i softem umożliwiającym kontrolę 8 kolorów niezależnie. Mariusz - sorry że nie na PW ale mam mało czasu - Wszystko gra wymiana softu na najnowszy + wstawiłem ci gniazdo RP-SMA do anteny patykowej problem był taki że te chipowe antenki mają mizerną sprawność i stąd router nie widzi urządzenia czasem nawet 3 metry od niego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Kwiecień 2013 Już dotarło ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Kwiecień 2013 dotarło i zrobione Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach