Tester 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Kwiecień 2013 A jakie wnioski Ci sie nasuwaja? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Kwiecień 2013 przede wszystkim chylę czoło za to co zrobiłeś. Kawał dobrej roboty. Wnioski? - bardzo ciekawe rozszerzenie dotychczasowych teorii obiegu azotu w środowisku wodnym o nowe wyniki badań w tym temacie, z uwzględnieniem potrzeb akwarystyki morskiej. Tak skrótowo - mamy nie tylko bakterie nitryfikacyje i denitryfikacyjne ale również potrafiace wiązać azot "czysty" jak i bakterie czerpiące ten pierwiastek z najprostszych jak i najbardziej "skomplikowanych" związków azotu. Gdyby udało się uzyskać szczepy tych bakterii i w sposób kontrolowany zasiedlać nimi nasze zbiorniki - myślę że problem z azotem w jego różnych formach wiązań zostałby rozwiązany. Myślę że zasiedlanie zbiornika jednym szczepem bakterii ( wiadomo że niektóre same "wiatr" przyniesie ale będące w mniejszosci w stosunku do tych przez nas zasiedlanych i którym wlewamy odpowiednio korzystne dla rozwoju substancje ) prowadzi do jeśli można użyć takiego sformułowania - do monokultury a ta, porównując z efektami czy w rolnictwie czy w leśnictwie niczego dobrego nie przyniosła. Jeśli udałoby sie zasiedlać baniaczki różnymi szczepami bakterii pod względem ich biologicznych możliwości w pozyskiwaniu azotu, uzyskalibyśmy stabilne miniekosystemy morskie. Taki skrót myślowy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Kwiecień 2013 A myslales o DSB? PS Ja tylko przetlumaczylem. Tekst nie jest moj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Kwiecień 2013 jakoś tak intuicyjnie stworzyłem taki system nie wiedząc nawet że ma on swoją nazwę..... ( co do tłumaczenia - doczytałem że to napisał naukowiec - jednak Ty go udostepniłeś tym co tylko ruski znają ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Kwiecień 2013 To napisz wiecej o tym swoim DSB. Wbrew pozorom jesli DSB nie jest wykonane poprawnie, moze przynosic wiecej szkody niz pozytku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Kwiecień 2013 mój sump to bydle chyba z 1,8 x 1. W nim wygospodarowałem tak z 0,6 x 1m na to ustrojstwo. Woda wpada dolną szczelina i trafia na szklaną przegrodę wyś ok 0,1- 0,15m. za tą przegrodą znajduje się żywy piach w nim stworzonka a nad nim w górnej części tej komory sumpa glony. Przed przegrodą a szczeliną mam szer. tak ok. 0,15m tam matrix 3 x 1l w woreczkach siatkowych resztę miejsca wypełnia żywa skała. Dodatkowo w sumpie zainstalowałem filtr z biopeletem na azot.... Przed tą szczeliną w poprzedniej przegrodzie wąskiej ok 0,1m wata/gąbka/wata ....... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach