Skocz do zawartości
falco66

pytanko do starszyzny - jaka prawda o NO3

Rekomendowane odpowiedzi

Falco, pytales o NO3 - i to jest odpowiedz moim zdaniem - ciemne beda i brak bedzie "ich" koloru -  dopoki tego nie ogarniesz.

Snake: dokladnie to powiedzialem - moze czasami przekazuje swe slowa dosc bezposrednio ale o to mi chodzilo.

NO3 ma bezposrednie przelozenie na kolor i kondycje korali i nie da sie korali ( czyt. SPSow) przyzwyczaic do bagna.

Zawsze odreaguja.

Nie musi byc 0 - raczej falco zalecam 2-5 - to bezpieczne.

ale poza skala to i korale beda poza skala - i to nie z powodu mojego daltonizmu :-(

Ja napisalem:

"Jezeli faktycznie NO3 jest po za skala to wybarwienie korali SPS na pewno nie jest super."

I na fotkach widac ze daleko im do nawet przecietnych.

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Snake - przeciez to glownie LPSy a SPSy sa w takim swietle ze nie wieadomo jaki to ma kolor faktycznie.

Na tej fotce prosze bardzo: Stylophora która nie ma nawet bialawych szczytów a normalnie ... powinna miec.

Jest ciemny na maksa.

DSCN2362.JPG

a wygladac powinien przyjamniej tak ( a u mnie tez byl ciemny )

IMG_6004.jpg

IMG_3455.jpg

Stalowa montipora digata po prostu jest ciemna i raczej nie srebrna a bura.

Do tego seriatopory.....

No i zerknij na glony na skale.....

Ja nie krytykuje akwarium Falco spoko - wiem jak ciezko sie pracuje nad forma i wybarwieniem.

Zwalcz NO3 a korale "lukna" naprawde koloru...

Snake - Nie da sie, chyba ze mowimy o LPS'ach.

Snake - przeciez to glownie LPSy a SPSy sa w takim swietle ze nie wieadomo jaki to ma kolor faktycznie.

Na tej fotce prosze bardzo: Stylophora która nie ma nawet bialawych szczytów a normalnie ... powinna miec.

Jest ciemny na maksa.

DSCN2362.JPG

a wygladac powinien przyjamniej tak ( a u mnie tez byl ciemny )

IMG_6004.jpg

IMG_3455.jpg

Stalowa montipora digata po prostu jest ciemna i raczej nie srebrna a bura.

Do tego seriatopory.....

No i zerknij na glony na skale.....

Ja nie krytykuje akwarium Falco spoko - wiem jak ciezko sie pracuje nad forma i wybarwieniem.

Zwalcz NO3 a korale "lukna" naprawde koloru...

Snake - Nie da sie, chyba ze mowimy o LPS'ach.

Pokaż swoje zdjęcia. Ja robiłem czymś ... nawet nie wiem czym.  Moja szyba to 2 cm. grubości. I chcesz się wypowiadać gdy zdjęcia były robione z marszu? Nie "przygotowane"? Pokaż swój dorobek ..... też tak z marszu. Co do kolorystyki to nawet nie będę się wypowiadał. Przesłałem zdjęcia spod "noża",. Ktoś je opublikował i nie mam tego mu za złe by była jasność. Nie dostrzegasz kolorystyki bo takie zdjęcia i tyle. Lecz nie formuj tez na które nie masz dowodów. Na podstawie zdjęć ostatnio widziałem kosmitę lądującego na ziemię w cylindrze....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Falco, to nie chodzi o to czy z marszu czy nie, sa ciemne i tyle - widac na przyrostach.

np. taki - to 136l litrow:

IMG_4816.jpg

tu masz galerie:

https://plus.google.com/photos/113164834291302350485/albums/5681868869293116945?banner=pwa

teraz po zmianie akwa to:

IMG_6187.jpg

a tu masz focusy:

https://plus.google.com/photos/113164834291302350485/albums/5861484290581780129?banner=pwa

IMG_6488.jpg

I wcale nie sa OK bo nadal walcze z NO3 i PO4

I aby bylo jasne, fotki zawsze sa z marszu bo nie mam czasu i checi na ich "kolorowanie"

Poza tym ... pewnych rzeczy nawet i photoshop nie zmieni.

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO3 i PO4,muszą być blisko zera,inaczej się nie da,sporo się z tym męczyłem i w końcu chyba mi się udało,choć jeszcze troszkę mi brakuje do ideału post-197-0-71060900-1365764640_thumb.jpgpost-197-0-34913700-1365764660_thumb.jpgpost-197-0-81829100-1365764684_thumb.jpgpost-197-0-19109700-1365764727_thumb.jpgpost-197-0-48957400-1365764742_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie - z całym szacunkiem - macie piękne zbiorniki i u mnie na pewno jest mniej bajecznie. jednak wierzcie czy nie ale nie za bardzo odbiega kolorystyka gdy patrzę na "żywo" na mój baniaczek i na wasze zdjęcia. w poniedziałek bedzie u mnie szwagier co ma fajny sprzęt fotograficzny poproszę by zrobił zdjęcia całego baniaczka. sami ocenicie. ale i tak dzięki że wskazujecie że azot i kolor nie idą z sobą w parze. tylko teraz podpowiedzcie jak go zbić do przyzwoitego poziomu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Falco to nie chodzi nawet o kolorystyke, po stylophorze widac ze nie jest dobrze. Po nich ladnie widac jak nie maja praktycznie bialych koncowek to znaczy ze wegetuja. Sa elegancko niegieskie/fioletowe itp ale ciemne i slabo przyrastaja.

Fotek nie musisz juz tluc bo po tych widac jak jest.

Jak zbic? Mocny odpieniacz, systematyczne podmiany, delikatne karmienie i odpowiednia filtracja. VSV, Vodka, Bio-kulki do wyboru

Falco przeczytaj artykul ktory linkowalem - NO3 w takim stezeniu jest jak trucizna. Tam opisali jaki ma wplyw.

Tu masz drugi:

http://www.reefkeeping.com/issues/2005-06/rhf/

PS. Powiem ci tak, jak ialem akwa non-photo to udawalo mi sie spokojnie trzymac NO3 w okolicach 20-25 wiec u ciebie jak jest poza skala ... jest naprawde slabo

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie - z całym szacunkiem - macie piękne zbiorniki i u mnie na pewno jest mniej bajecznie. jednak wierzcie czy nie ale nie za bardzo odbiega kolorystyka gdy patrzę na "żywo" na mój baniaczek i na wasze zdjęcia. w poniedziałek bedzie u mnie szwagier co ma fajny sprzęt fotograficzny poproszę by zrobił zdjęcia całego baniaczka. sami ocenicie. ale i tak dzięki że wskazujecie że azot i kolor nie idą z sobą w parze. tylko teraz podpowiedzcie jak go zbić do przyzwoitego poziomu.

Super ze Ci sie podoba nasze hobby i Twoje akwarium ale dlaczego próbujesz przekonac swiat ze korale nie lubią czystej wody ?

Sam wiesz że Twoje parametry daleko odbiegają od naturalnych i co chcesz tym pokazac? Tym że niby dbasz o swój zbiornik?

Przepraszam za taki ton ale jak widze kolejnego "kranowicza" czyli osobe która twierdzi ze w jego blotku koralom jest najlepiej to przypominam sobie że niestety są osoby dla których znęcanie się nad zwierzetami jest zabawą....

Bo czym innym jest dyskusja - zobaczcie jakie mam super kolory przy No3 powyzej skali?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po roku `nauki morskiego` muszę przyznać jedno - NO3 powyżej skali to z czasem porażka - nie da się i już - prawidłowe parametry to podstawa - korale niby ładne przy dużym NO3 - pewnie - do czasu aż padną i nie ważne czy `miękkie` czy ` twarde`, o kolorach już nie wspomnę .Zwykła xenia zanikła przy NO3 powyżej skali. Bardzo długo miałem bardzo wysokie NO3 - nic się nie działo, a tu pewnego dnia - xenia, caulastrea, euphyllia, acanthastrea,ze dwa sps`y - nie pamiętam nazw -  co więcej - zoa - większość tych korali zanikła - ale cóż - byłem mądrzejszy heh i co  ... obecnie jestem po restarcie zbiornika - wyprzedaż wszystkich ryb, podmiana 99% wody - przeprosiłem się z odpieniaczem - dwa zmodyfikowałem go trochę, od początku restartu leci VSV , po miesiącu NO3 = 15 - w końcu :D ,przeszło ponowne dojrzewanie - cyjano, pewnie i okrzemki ,oraz glony - na dzień dziesiejszy piasek jest biały ,a na skałach brak glonów  i korale w końcu polipują. I tak teraz sam robię testy, plus u znajomego dla pewności i porównania. I sorki ,ale nie wierzę - nie ma opcji, że ktoś ma NO3 poza skalą i po roku ma jeszcze korale i kolory - chyba tylko pozostałości po nich - coś tam będzie żyło - ale co to za życie ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to mam się czego bać.... tylko co jeszcze mogę wymyślić by te cholerne no3 zbić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznij o dsprawdzenia skad sie bierze.

Ile karmisz na jaka obsade, czym karmisz, pluczesz mrozonki, jaki masz piach, ile skaly itp?

Zdecyduj sie tez na jakas metode - refugium z glonami, wodka, VSV itp...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skały tak spokojnie 200-300kg. piach w baniaku nie pomylę się jak powiem minimum 150 kg w refugium koło 100kg. glony w refugium trzeba wyrywać. wódkę dziennie pijemy z rybkami. bakterie leję. Odpieniacz wydaje się być dużym. Jedna tuba z biopeletami chodzi. Z 3 kg kamieni dla bakterii (nie pomnę szybko nazwy) Obsada rybek tak pod 30? no może coś więcej. Sam już nie wiem jak doprowadzić do "zakwitu" tych bakterii.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz co tam masz ze sprzętu, co i ile dozujesz i daj zdjęcie jak to teraz wyglada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

baniak coś z 1200-1300 l. Refugium to ok 200-300l. lampa led + t5. filtr na fosforany+węgiel. ozon do odpieńka - jest. filtr z biopeletem. mikser. reaktor wpnia. dozuję bakterie + pożywka. Dla korali raz na tydzień po 5ml abcd. Karam dla korali ze 2x tydzień. Ryby - co 2 dzień suchy a 2x tydzień mrożonka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To teraz wyłącz ozon :)

Jarek, a mozesz bardziej temat rozwinac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Metoda probiotyczna + ozon  :) , wygląda na to że bakterie nie mają szans się rozwinąć pomimo biopellets.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasada jest prosta i jasna.

Cytuje: "Nie stosować UV oraz ozonu przy systemach probiotycznych."

Czyli, jak obserwuje, u większości osób :-)

Chyba już większość korzysta z soli probiotycznych lub metod probiotycznych Sole typu AF czy rozwiazania typu AF, KZ, Bio-pelletes, Prodibo itp.

Przy stosowaniu ozonu lub UV bardzo ograniczamy populacje bakterii ktore wplywaja wlasnie na spadek NO3.

Oczywiscie w akwariach stabilnych i dobrze rozwinietych ta niska populacja i tak jest tak dua ze daje sobie rade, jednak standardowo... NIE.

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moment moment. Ozon nie dziala w akwarium tylko w reaktorze lub skimerze, wiec dziala na bakterie ktore po pierwsze sa juz w kolumnie wody a po drugie juz w odpieniaczu wiec i tak trafia do kubka. Znaczna wiekszosc bakterii probiotycznych operuje na substracie w akwarium ( sump, siporax) a tam ozon czy uv nie dziala. Ozon natomiast usuwa znaczna czesc innych substancji. Jesli nie bezposrednio ti posrednio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi