Skocz do zawartości
mareko1

PS BP 160w vs Maxspect Razor R420r

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zastanawiam się na zakupem jednej z tych lamp do nowego akwarium o wymiarach 90x50x45 cm wysokości. Jak myślicie, z której z tych lamp będę bardzziej zadowolony ja i korale. Wiem, że PS ma bajery pod postacią połączenia do komputera przez Blutooth, R420r ma natomiast możliwość zaprogramowania 6 punktów czasowych. Którą wybrać bo czasu na decyzję coraz mniej.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z obu będziesz zadowolony, pod obiema będą rosły Ci korale.

Tak jak napisałeś BP 160W to lampa z bajerami, Razor, to prosta elektronika bez zbędnych fajerwerków, bardzo fajnie wygląda.

Wybór, to kwestia grubości Twojego portfela, bo różnica w cenie jest duża. Tańszy Razor na pewno nie jest badziewiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie miałem razor'a, ale mam lampe ps bp 140xm, i na pewno jej nie polecam. Wadliwa, na aktualizacje niewygodnego, z wieloma błędami softu i firmware czeka się wieki, jak chcesz ustawić sobie tabele par to musisz wypełnić wszystkie pozycje, mimo, ze np. chcesz kilka zmian natężenia światła na dobę (pozycji jest przeszło 20) światło księżyca jest dużo, dużo, za jasne. Zaleta jest naprawdę fajne światło, ale to zaleta diod nie samej w sobie lampy. Poczytaj opinie popytaj, najlepiej pobaw się gdzieś lampami jak masz okazje, zobacz jak i czym się steruje, co dla ciebie jest wada, a co zaleta. Masz kilku producentów do wyboru, Aqualed, maxspect, ecotech marine, pacific sun, poczytaj pooglądaj na youtube, co i jak najlepiej obejrzyj na żywo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W 100 procentach sie zgodze. Mam hyperiona r2 i na temat softu i jego istawien itp misialbym napisac niecenzuralnie. Mialem wczesniej diy na kompie z aqualed i to byla poprostu bajka a ps jest do du...y

Razora nie znam ale powiem tyle ze pod sps to tylko t5 bo pod ledami to fajnie rosna tylko niektore acry wiec prawdopodobnie dziory w widmie robia swoje

Edytowane przez remel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siema :)

posiadam   -   2 x - Maxspect R420R 27" 160 watt 16,000K LED light System

jak we wrześniu 2012r. podpoiłem i zapomniałem o świetle jeden problem mniej :D  

dałem ustawienia fabryczne  - program 1  i tyle

w tym samym dniu zmontowałem T5 i zamontowałem ledy i tyle było roboty przy świetle :) 

pozdrawiam Daniel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi